Linkuri accesibilitate

În negocierile cu Gazprom au apărut noi probleme


Simion Furdui
Simion Furdui

Fostul director de la Moldovagaz, Simion Furdui, deputat liberal-democrat, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Ministrul economiei Valeriu Lazăr şi premierul Vlad Filat au confirmat faptul că negocierile cu Gazprom privind un nou contract de livrare a gazelor au intrat în impas. Motiv pentru care la Chişinău este luată în calcul şi posibilitatea ca actualul acord, care expiră la sfârşitul anului, să fie prelungit cu trei până la şase luni. Ce probleme au apărut şi cum ar putea fi depăşite? Valentina Ursu a stat de vorbă cu fostul director de la Moldovagaz, Simion Furdui, parlamentar liberal-democrat.

Simion Furdui: ,,Noi astăzi am avut ședința Comisiei economie, buget și finanțe și tot astăzi am venit cu solicitarea ca să vină Ministerul Economiei în Comisie să ne informeze ce se întâmplă în jurul Moldovei-Gaz.”

Europa Liberă: Cum se negociază un acord dintre Moldova-Gaz și Gazprom? Ce stă la baza semnării unui asemenea acord?

Simion Furdui: ,,Ceva se întâmplă în relațiile noastre cu Gazpromul. Câteva săptămâni în urmă Republica Moldova a devenit de-acum membru cu drepturi depline al Comunității energetice internaționale. În momentul când noi am devenit membri, această organizație are și niște reguli de joc și are și niște condiții, cum ar fi divizarea pe interior a structurii Moldova-Gaz. Merge vorba de rețelele de distribuire și rețelele magistrale. Pot presupune că asta este punctul de discordie în relațiile cu Gazpromul, care și ce să preia. Este altă problemă – mult mai serioasă decât problema divizării. Gazpromul este majoritar la însăși societatea pe acțiuni Moldova-Gaz. Are 50 la sută și în momentul când Gazpromul are 50 la sută, el pune niște întrebări normale: oameni buni, de ce voi pe noi nu ne-ați informat? Dar eu vă spun cu certitudine că Gazpromul nu a fost informat că noi am fost invitați ca să semnăm acordul de membru, de aderare.”

Europa Liberă: Moldova-Gaz n-a informat Gazpromul?

Simion Furdui: ,,Eu presupun că asta este problema cea mai mare.”

Europa Liberă: Dar ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi informat?

Simion Furdui: ,,Dacă ar fi fost Gazpromul informat cred că aceste probleme și aceste divergențe care au apărut între Moldova și Gazprom s-ar fi așezat la masa de negocieri, presupun că ele deja ar fi fost rezolvate. Așa, uitându-ne obiectiv, trebuie să-i dăm Gazpromului dreptate. Când este majoritar, când noi venim cu cerințe și cu rugăminte de a ne ieftini gazul, de a ne da niște facilități și noi elementar măcar nu-i informăm pe ei ce se întâmplă pe interior în Moldova. Este un proces care afectează direct interesul Gazpromului.”

Europa Liberă: acum avem ce avem – Moldova a aderat. Ce poate cere Gazpromul?

Simion Furdui: ,, Gazpromul acum a poate cere, eu știu, mai multe lucruri. Ca să fim sinceri, ei nu sunt cointeresați în divizare. Fiindcă divizarea presupune că Gazpromul într-un fel sau altul va pierde și va pierde considerabil. Pierdere de bani. Pierdere de influență. Gazpromul în cazul de față o să condiționeze chiar niște lucruri.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Simion Furdui: ,,Ca de exemplu ca să ia rețelele magistrale ale Republicii Moldova, care merg spre Balcani, ca cotă parte. Asta este o presupunere, să nu vă referiți vă rog.”

Europa Liberă: Și Chișinăul ar putea ceda?

Simion Furdui: ,,Chișinăul nu ar fi de dorit ca să cedeze o astfel de divizare, pentru că în primul rând noi o să pierdem niște argumente în relațiile și negocierile cu Gazpromul. În momentul când vrem noi sau nu vrem, dar pe teritoriul Republicii Moldova trec aproximativ 20 de procente din tot gazul exportat de Gazprom, cer iertare, dar asta este o cifră colosală, chiar și pentru Gazprom. O cifră de afaceri foarte serioasă. Și în cazul de față noi am avea și noi niște argumente ca să negociem cu ei – prețul la gaze, prețul la tranzit, ș.a.m.d. În cazul în care noi le cedăm, noi pierdem argumentul, devenim absolut dependenți de politica de livrare a Gazpromului. Adică ei o să spună clar: stimați colegi, dimineața gazul, seara banii. Nu dați banii, nu aveți gaz. Eu consider că noi am procedat incorect în relațiile cu Gazpromul. Dacă noi am vrut să căpătăm facilități, noi a trebuit onest să ne comportăm cu ei, să-i informăm, să punem problemele pe masă, să le discutăm. Și eu cu certitudine vă spun că astăzi cu totul era altă situație.”

Europa Liberă: Domnule Furdui, dar dacă ne amintim de o întrevedere pe care premierul Vlad Filat a avut-o cu premierul rus Vladimir Putin, bănuiesc că acolo trebuia să se discute despre acest lucru.

Simion Furdui: ,,Eu vreau să vă spun cu certitudine că premierul încă nu știa că Republica Moldova este membră a Comunității europene energetice. Fiindcă cu părere de rău nu a fost informat nici el, fiindcă ar fi fost o altă discuție.”

Europa Liberă: Cum să înțelegem declarația vicepremierului Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, care spunea că Moldova va propune concernului rus Gazprom să prelungească contractul actual de livrare a gazelor naturale în republică, care expiră pe 31 decembrie, cu un trimestru sau o jumătate de an?

Simion Furdui: ,,Da ce-i mai rămâne domnului vicepremier să facă? Este altă problemă – va accepta Gazpromul asta sau nu va accepta?”

Europa Liberă: Și ce poate? Să sisteze livrările de gaze?

Simion Furdui: ,,Nu se vor sista. Livrările de gaze în Republica Moldova nu se vor sista, noi am mai avut situații când nu am avut contracte la data de 1 ianuarie, am avut chiar situații când contractul a fost încheiat și prin martie, și aprilie. Se prelungește automat.”

Europa Liberă: Cel existent.

Simion Furdui: ,,Da, cel existent. Însă ne va fi în situația asta greu ca să revenim la un dialog normal cu Gazpromul.”

Europa Liberă: Dar la normalitate trebuie să se revină.

Simion Furdui: ,,Trebuie, cu o condiție că ambii parteneri să fie destul de cinstiți în relații, să informeze, să negocieze în baza unor principii echidistante. Eu vă spun cu certitudine că la noi în Republică s-a știut cu mult timp înainte când, pe ce dată noi vom deveni membri ai acestei asociații.”

Europa Liberă: Ai Comunității energetice.

Simion Furdui: ,,Eu nu știu, cred că există o problemă de comunicare pe undeva.”

Europa Liberă: Dar există coaliție de guvernare, domnule Furdui. Între timp consumatorii casnici încetează să mai folosească în cantități mari gazele.”

Simion Furdui: ,,Chiar și mici.”

Europa Liberă: Chiar și mici. La ce poate duce această situație? Că unii renunță categoric și spun că mai degrabă lemnele și cărbunele.

Simion Furdui: ,,Ei se debranșează de la rețeaua de gaz și trec înapoi la metodele pe care le-am avut de la bunei.”

Europa Liberă: Și această debranșare ce poate cauza?

Simion Furdui: ,,Poate cauza micșorarea consumului de gaze naturale. A doua – mie îmi pare foarte rău, dar pe parcursul la ultimii 10 ani eu nu am văzut o politică consecventă, o politică rațională a statului în domeniul de construcție a rețelelor de gazificare la noi în Republica Moldova. De obicei la noi se procedează foarte simplu – noi avem alocați în acest an pentru construcția de rețele de gaze în republică aproximativ 25 de milioane de lei. Acești bani înseamnă că din punctul A în punctul B vine truba de presiune.”

Europa Liberă: Țeava.

Simion Furdui: ,,Țeava de presiune înaltă. Gata, asta înseamnă că ea vine până la marginea satului. Problema de bază nu este în această țeavă, care trebuie adusă până la marginea satului. Intravilanul cine-l construiește? Din ce bani? Când îl construiește și noi cu părere de rău.”

Europa Liberă: A propos, pe parcursul a opt ani de guvernare comunistă consumatorii au fost jăcmăniți.

Simion Furdui: ,,Au fost jăcmăniți tot timpul.”

Europa Liberă: Au achitat oamenii până la trei-patru mii de euro ca de la țeavă până în gospodărie să i se aducă gazele.

Simion Furdui: ,,Sunt de acord cu Dumneavoastră. Ei au achitat acești bani, dar au achitat un număr foarte mic de contribuabili. În ultimii cinci ani de zile, statul cu un consumator l-a costat aproximativ 300 de mii de lei. Este costul statului, fiindcă țeava se aduce până la marginea satului, se conectează la rețea cei care au bani, de obicei asta e în jur de 10-15 la sută din populația satului, restul populației rămâne fără gaz.”

Europa Liberă: Politica a fost greșită.

Simion Furdui: ,,Da, politica a fost categoric greșită.”

Europa Liberă: Dar ați fost și Dumneavoastră în fruntea Moldova-Gaz.

Simion Furdui: ,,Atunci totul se făcea din investițiile Moldovei-Gaz. Sau din investiția administrației publice locale, dar investiția de la început și până la sfârșit, adică erau investiții cu efect economic. Eu vă spun ce se va întâmpla cu acești 25 de milioane de lei. Se va aduce țeava la marginea satului, toți vor raporta că am gazificat încă 50 de sate în Republica Moldova dar ca atare gazul în casele oamenilor nu va ajunge. Noi acești bani îi îngropăm, fără nici un efect.”

Europa Liberă: Cei care ne ascultă oricum își pun întrebarea – cât trebuie să achite ei pentru mia de metri cubi?

Simion Furdui: ,,Mai avem o lună. Un pic mai puțin. Dacă este dorința de a conlucra, dacă sunt propuneri constructive, sper că se va ajunge totuși la o înțelegere.”

Europa Liberă: Bine, dar Moldova nu poate să se retragă acum din Comunitatea energetică europeană.

Simion Furdui: ,,Nici sub o formă.”

Europa Liberă: Dar trebuie să aibă relații onorabile cu Gazpromul.

Simion Furdui: ,,Dar nu este împotrivă Rusia ca noi să fim membri și ai Comunității energetică și ai Uniunii Europene și ai cui vreți. Ei vor un singur lucru – că dacă chestiile astea afectează economic sau afectează o societate pe acțiuni, în care ei au 50 la sută, elementarul, să fie măcar informați. și odată ce noi am devenit membri, conform condițiilor, noi trebuie să divizăm Moldova-Gaz în rețeaua de distribuire și rețea de transport. Trebuie să fie două structuri separate. Și în cazul de față Gazpromul are dreptate: dar pe noi de ce nu ne întrebați? Deja de mai mulți ani problema asta este ridicată la orice nivel. Nu este soluționată, pentru că este o problemă mult mai serioasă, problema constă în reevaluarea activelor Moldova-Gaz.”

Europa Liberă: Cum pot fi reevaluate?

Simion Furdui: ,,Ele deja sunt reevaluate.”

Europa Liberă: Cum?

Simion Furdui: ,,Nu știu. Eu unica ce pot să vă spun, că reevaluarea activelor Moldovei-Gaz duce la diminuarea cotei Gazprom-ului. Reevaluarea asta înseamnă că Gazpromul va pierde din 50 de procente pe care le are.”

Europa Liberă: Și nu va mai fi majoritar.

Simion Furdui: ,,El nici acum nu este majoritar. Este 50 la 50, nu are 51. Exact în jumătate, nu are încă plus o acțiune.”

Europa Liberă: Dacă e să-l credem pe premierul Vlad Filat, care se arăta încrezător că mia de metri cubi va coborî sub 400 de dolari…

Simion Furdui: ,,Și avem toate șansele.”

Europa Liberă: Șanse în ce condiții?

Simion Furdui: ,,În condiția că noi vom discuta și ne vom purta frumos.”

Europa Liberă: Ce înseamnă să ne purtăm frumos?

Simion Furdui: ,,Asta înseamnă să informăm, să conlucrăm, să nu ascundem informația, nu să informăm după ce am deveni membri. Noi ce am făcut? Noi am demarat procesul de negocieri, Gazpromului nu i-am spus că noi vom deveni în viitorul foarte apropiat și vom avea iată aceste probleme. Noi ne-am dus cu problem – hai să diminuăm gazul. Și ei ne-au spus clar: da, noi găsim modalitatea și vă ajutăm și acum ei au dreptul să se supere, să spună, că noi am mers în întâmpinare, dar voi elementarul, nu ne-ați informat.”

Europa Liberă: Dar poate Moldova în așa caz caută resurse de alternativă?

Simion Furdui: ,,Dar nu are de unde. Nu ascultați povești.”

Europa Liberă: De ce nu ar avea de unde?

Simion Furdui: ,,Păi, dar de unde o să cumpărăm alt gaz?”

Europa Liberă: Ne gândim.

Simion Furdui: ,,Putem să ne gândim până la pensie, dar nu există alt gazoduct decât din Rusia. Nu ascultați poveștile cu proiectul Nabucco. Este o poveste frumoasă pentru a mai liniști niște spirite din comunitatea europeană. Este o poveste care costă zeci de miliarde de euro, pe care în situația de astăzi nu-i va aloca nimeni.”

Europa Liberă: Deci, deocamdată putem vorbi doar despre dependența Moldovei de Gazprom?

Simion Furdui: ,,Și încă pe mulți ani înainte. Este un adevăr și este o realitate și nu știu de ce noi ne îmbătăm cu apă rece. Noi încă mulți ani înainte energetic vom fi dependenți de Rusia, fiindcă noi pe perioada dezvoltării noastre am fost redresați spre segmentul fostelor țări ale Uniunii Sovietice. Acum noi în comunitatea europeană nu rezistăm concurenței. Și acum la noi deja a apărut altă problemă – Rusia a deveni membră a Organizației Mondiale a Comerțului, asta înseamnă că pe piața Rusiei vor avea acces Ungaria, Bulgaria, Spania, produsele cărora sunt mult mai ieftine și mult mai calitative. Și acum noi rămânem cu niște probleme foarte serioase și ne mai comportăm urât cu Gazpromul și avem tot complexul de probleme.”

Europa Liberă: Bine, dar sunt și autorități ruse, care spun că dacă Moldova va adera la uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan ar putea să primească gaze la un preț mai mic.

Simion Furdui: ,,Dar nu putem, iarăși nu ascultați povești de-a nu știu cui. Cum să aderăm, dacă nu avem hotar?”

Europa Liberă: Sunt autorități ruse care spun.

Simion Furdui: ,,Eu lămuresc încă o dată: cum să aderăm dacă noi n-avem hotar? E populism politic. Cum să aderăm, dacă nu avem hotar? Elementar!”
XS
SM
MD
LG