Linkuri accesibilitate

De ce e amânată legea antidiscriminare?


La şedinţa în plen a Parlamentului
La şedinţa în plen a Parlamentului

Comuniştii au spus că nu vor vota legea dacă va conţine sintagma „orientare sexuală”, iar liderii AIE au cerut o îmbunătăţire a legii.


Republica Moldova s-a angajat să adopte legea antidiscriminare, între altele şi în scopul de a obţine liberalizarea regimului de acordare a vizelor europene. Proiectul legii, criticat vehement de cler mai ales pentru că statuează drepturile minorităţilor sexuale, este pentru moment blocat la ministerul justiţiei. Deşi, aflat recent la Praga, premierul Vlad Filat a asigurat că legea va ajunge în parlament. Când şi cum ? O dezbatere complicată pe care politicienii încearcă să o evite în acest moment. Detalii are Lucia Diaconu:

Retrasă din Parlament încă astă-primăvară, pe motiv că nu a găsit susţinere printre deputaţi, legea împotriva discriminării se află şi acum la ministerul justiţiei, pentru modificări.

Înaintea alegerilor locale, pe fondul criticilor aduse legii de către biserică, alături de opoziţie s-au opus formulei din prima redacţie a legii şi două formaţiuni ale arcului de guvernare: partidul liberal şi cel democrat. Comuniştii au spus limpede că nu vor vota legea dacă nu se scoate din text sintagma „orientare sexuală”, iar liderii celor două partide din AIE au cerut îmbunătăţirea legii.

În această jumătate de an, ministerul nu a detaliat ce fel de schimbări ar urma să suporte norma şi nici nu a dat vreun termen cînd ar urma s-o retrimită în legislativ. Deşi demnitari europeni şi prim-ministrul Filat au vorbit despre nevoia examinării cît mai rapide, termenul asumat de guvern faţă de Uniunea Europeană expirînd încă în iunie.

Dar se pare că în această sesiune legea antidiscriminare nu va fi obiect de dezbatere în Parlament. Liderul fracţiunii liberal-democraţilor Valeriu Streleţ:

„N-aş vrea să pedalăm pe acest subiect anume acum, în momentul cînd mulţi poate aşteaptă vreun pretext pentru a tensiona artificial situaţia care şi aşa nu este simplă. La momentul de faţă în Parlament sînt 28 de proiecte de lege care au fost solicitate de guvern să fie adoptate în mod prioritar. La acest moment proiectul respectiv nu se regăseşte în lista acestor acte legislative.”

Iată ce a declarat pentru Europa Liberă şi Ion Hadîrcă, vicepreşedintele PL:

„Nu-i cea mai stringentă problemă, este politica fiscală care trebuie s-o votăm pînă la finele anului, bugetul de stat, aşa că… Nu moare lumea de neadoptarea acestei legi, avem noi şi alte angajamente.”

Şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului comunistul Vadim Mişin:

„De ce trebuie să vorbim despre această lege? Ea nu este în parlament şi bine că nu este. Şi chiar dacă va veni, pînă la anul nou oricum n-o s-o admitem spre examinare. Eu conduc o comisie parlamentară, nu o echipă de pompieri.”

De ce este amînată adoptarea legii? La părerea directorului Centrului CREDO Sergiu Ostaf politicienii aşteaptă deznodămîntul legat de alegerea şefului statului:

„Iminenţa unor alegeri parlamentare este cel mai important factor pentru că legea nu este adoptată de parlament. Pe de o parte este temerea aceasta a politicienilor de a înfrunta subiecte şi problem şi situaţii pe de altă parte această frică se alimentează prin faptul că există un curent de opinie care creează un anumit impact în societate.”

Sergiu Ostaf are în vedere protestele repetate ale adversarilor legii. Cîteva organizaţii care pretind că militează pentru valorile ortodoxiei au scos în stradă de mai multe ori credincioşi pentru a pune presiune pe guvern să nu consfinţească prin lege dreptul homosexualilor să nu fie discriminaţi.

Exponenţii altui curent de opinie, pe care îl reprezintă Iulia Marcinschi de la Coaliţia Nediscriminare, au pichetat şi ei guvernul de cîteva ori dar, dimpotrivă, ca să susţină legea.

„Se vehiculează de către anumite grupuri sau de persoane neinformate că există prevederi în lege care ar putea să apere, dar, de facto, sînt anumite prevederi în constituţie sau în codul muncii dar lista inclusă în acestea este una închisă. Sînt grupuri specifice, nu poate să fie aplicat pentru toate grupurile. Şi anume legea antidiscriminare vine să pună punctele pe i, adică să facă ca legea să fie pentru toate criteriile.”

Legea împotriva discriminării ar urma să interzică între alte forme de discriminare şi pe cea pe motiv de orientare sexuală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG