Linkuri accesibilitate

7.12 - Chișinău: Conferința internațională dedicată prezenței Moldovei în Pactul de Stabilitate


Bodo Hombach: „sunteți condamnați la o colaborare bună cu vecinii, nu aveți altă cale.”









7 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Conferința internațională dedicată prezenței Moldovei în Pactul de Stabilitate.

În ultima zi a vizitei oficiale la Chișinău, coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Bodo Hombach, a participat la deschiderea unei conferințe internaționale dedicate prezenței Republicii Moldova în Pactul de Stabilitate. Bodo Hombach a susținut și o conferință de presă în cadrul căreia s-a referit în special la relațiile Chișinăului cu țările vecine în contextul integrării europene a Republicii Moldova, precum și la rolul deosebit al României în acest proces. Relatează Lina Grâu.

Republica Moldova și România trebuie să aibă relații bune. Acest lucru este vital în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, a declarat astăzi la Chișinău coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Bodo Hombach.

Oficialul european își încheie vizita de două zile în Republica Moldova, vizită în cadrul căreia s-a întâlnit cu oficialii moldoveni și a participat la conferința internațională cu genericul ,,Participarea Republicii Moldova în Pactul de Stabilitate, factor de accelerare a reformelor sociale și economice”. Conferința este organizată de Ministerul de Externe, institutul de politici publice, Institutul de politici publice și relații internaționale și fundația germană Friedrich Ebert.

În deschiderea conferinței, Bodo Hombach a subliniat că datorită sprijinului României, Republica Moldova a devenit membru plin în Pact. Aceiași idee a fost reluată de oficialul european și în cadrul unei conferințe de presă susținute după întrevederea avut cu primul ministru Vasile Tarlev. Bodo Hombach a sugerat că modul în care Republica Moldova va fi tratată în Europa depinde de cât de bune relațiile sale cu vecinii.

Bodo Hombach: ,,Guvernul României a insistat foarte mult pentru această aderare. Între Germania și Danemarca, cu regret, nu avem suficient loc geografic suficient pentru Moldova, va trebui să vă păstrați vecinii pe care îi aveți. Pe ei nu îi veți putea schimba. Iată de ce sunteți condamnați la o colaborare bună cu vecinii, nu aveți altă cale. E suficient că aveți probleme de partea cealaltă. O țară mică nu-și poate permite să aibă probleme din ambele părți.”

Făcând o paralelă între Republica Moldova și România, pe de o parte și cele două Germanii, pe de altă parte, Bodo Hombach a spus: ,,Fondatorii acestei Europe, pe care o avem astăzi, au spus-o de la bun început: facem acum ce putem și ce nu putem o vom face mai târziu.”

Bodo Hombach a apreciat ca fiind foarte bună participarea Chișinăului la Masa numărul trei a Pactului de Stabilitate privind securitatea regională, menționând că la celelalte două mese, privind democratizarea și cea economică prestanța autorităților moldovene lasă de dorit.

Bodo Hombach: ,,Este în interesul Moldovei ca ușa Uniunii Europene să rămână deschisă în față și este în interesul Moldovei și Uniunii Europene ca Republica Moldova să nu aibă doar o istorie europeană, ci și un viitor european. Deci, ușa Uniunii Europene est deschisă pentru Moldova însă nimeni nu vă va aduce în brațe pe această ușă, ca pe o mireasă la nuntă. Trebuie să parcurgeți de sine stătător această cale.”

Bodo Hombach a spus că bugetul Pactului pentru conferința de finanțare din februarie 2002 este de 3,4 miliarde de euro și a recomandat autorităților de la Chișinău să selecteze maxim trei-patru proiecte din lista de 11 proiecte care a fost pregătită până în prezent. Bodo Hombach a comparat Pactul de Stabilitate cu o tortă, din care fiecărui membru îi va reveni câte o bucată mai mare sau mai mică. El a făcut câteva recomandări autorităților moldovene.

Bodo Hombach: ,,Prima ar fi că declarațiile ar trebui să fie urmate de fapte concrete. Pentru că în ce privește declarațiile sunteți bravo. În al doilea rând proiectele ar trebui să fie într-atât de bine întocmite și atât de convingătoare ca mesaj, încât să-i convingă și pe ceilalți că trebuie să fie susținute. Pe această listă mare de proiecte trebuie expuse în mod prioritar și aceste câteva proiecte alese trebuie să se bucure de atenția deosebită a Dumneavoastră. Ca să exagerez un pic – dacă intră cineva și spune „eu vreau tot tortul, atunci toți spun: ia ieși afară”. De altfel Pactul reprezintă o scenă foarte propice pentru Moldova care ar putea să o folosească demonstrând faptul că gândește și reacționează în mod european.”

Bodo Hombach a menționat că odată cu intrarea României în Uniunea Europeană problema vizelor pentru cetățenii moldoveni ar putea deveni foarte acută, deoarece va exista un hotar foarte dur pe Prut. Cu atât mai mult trebuie să existe un viu interes al Guvernului de la Chișinău pentru a menține direcția spre Uniunea Europeană, a opinat Bodo Hombach. În cadrul conferinței internaționale de astăzi, la care au participat câteva sute de reprezentanți ai structurilor statale și societății civile, ministrul de Externe, Nicolae Dudău a reiterat dorința Chișinăului de a fi inclus în procesul de stabilizare și asociere la Uniunea Europeană ca o etapă calitativ nouă în procesul integrării europene.

Nicolae Dudău: ,,Republica Moldova sprijină fără rezerve obiectivele Pactului de Stabilitate și este hotărâtă să respecte principiile și normele care stau la baza documentului său de constituire. Totodată ne dăm bine seama că Pactul de Stabilitate nu este un drum cu sens unic. De aceea având integrarea europeană drept o prioritate a politicii noastre externe, suntem hotărâți să ne intensificăm eforturile în vederea consolidării democrației, viabilității economiei de piață și a stabilității sociale. Sperăm că în același context favorabil va fi examinată și voința noastră de a fi incluși în procesul de stabilizare și asociere. Contăm în acest sens pe sprijinul țărilor membre ale Uniunii Europene.”

Unul dintre organizatorii conferinței de astăzi, directorul adjunct al Institutului de politici publice și relații internaționale, Iurie Leancă, fostul ministru adjunct prim de externe, responsabil de relațiile cu Occidentul consideră că oficialilor moldoveni ar trebui să le dea de gândit faptul că până în prezent în Pact nu au fost reținute pentru finanțare decât două proiecte ale Chișinăului.

Iurie Leancă: ,,Poate și de aceea am reușit să obținem finanțare numai pentru două din aceste două proiecte. Este o chestiune care sper să genereze o gândire atât la Chișinău, cât și în structurile donatoare, inclusiv și în Pactul de Stabilitate. Sigur că o anumită ambiguitate a prezenței noastre în Pactul de Stabilitate mai persistă, fiindcă știm că acolo participă în mod special țările care deja au o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană și dacă ne va reuși pe parcursul anul viitor prin acțiuni concrete și coerente să depășim această ambiguitate a prezenței noastre în Pactul de Stabilitate, să obținem odată și odată această perspectivă de țară eligibilă pentru procesele de extindere, atunci cred că șansele noastre de a obține finanțare, inclusiv și de la Banca Europeană de Investiții vor crește mult.

Germania a depus în anul 2000 un efort extrem de important pentru sprijinirea demersului Republicii Moldova. Să nu uităm de vizita ministrului de stat al Ministerului de Externe al Germaniei în vara acestui an, care a avut un mesaj de fapt revoluționar. Din păcate nu a fost suficient de bine perceput și apreciat aici la Chișinău” - a fost directorul adjunct al Institutului de politici publice și relații internaționale, Iurie Leancă.

Din Chișinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG