Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Dosare distruse


Constatări şocante ale Comisiei de istorici care cercetează trecutul Serviciului Federal de Externe (Bundesnachrichtendienst - BND).





La începutul acestui an s-a anunţat că o Comisie independentă de istorici va cerceta trecutul Serviciului Federal de Informaţii (Bundesnachrichtendienst - BND). Preşedintele BND-ului, Ernst Uhrlau, a anunţat în ianuarie la Berlin că grupul de istorici va avea acces la toate documentele păstrate în arhivele serviciului de informaţii. Asta fără nici o restricţie, a precizat Uhrlau în faţa presei. Demersul iniţiat fusese descris atunci ca o necesitate istorică, după cîteva dezvăluiri extrem de neplăcute pentru acest serviciu secret. Astfel, s-a aflat că în cadrul aşa numitei „organizaţii Gehlen“ au activat numeroşi foşti nazişti. „Organizaţia Gehlen” a fost serviciul care a precedat BND-ul, înfiinţat oficial abia în 1956.



Fostul general-maior al Wehrmachtului şi şeful biroului de contrainformaţii militare (Fremde Heere Ost - FHO) Reinhard Gehlen (1902–1979) fusese însărcinat, în 1946, de către autorităţile americane să creeze un nou serviciu secret. Serviciul trebuia să contracareze activităţile de spionaj ale blocului sovietic răsăritean. Gehlen a preluat în organizaţia sa numeroase cadre din structurile informative naziste, membri ai SS-ului şi ai armatei.

Pentru a ascunde trecutul politic infracţional al unor lucrători recrutaţi ca agenţi BND, Gehlen le-a confecţionat identităţi noi. Potrivit revistei „Der Spiegel” în faza de început a serviciului, fiecare al zecelea lucrător ar fi avut un trecut nazist. Tocmai acest aspect urma să se fie cercetat de către istorici. În ultimele luni Comisia a şi început să facă primele investigaţii în arhivele BND-ului.

Deocamdată, surpriza cea mare pentru membri comisiei nu a fost vreo descoperire senzaţională legată de ativitatea vreunei persoane compromise politic, ci faptul că în arhiva BND-ului au fost distruse numeroase documente relevante. Potrivit preşedintelui Comisiei, istoricul Klaus-Dietmar Henke în anul 2007 au fost distruse cel puţin 250 de dosare. Încă nu s-a confirmat dacă aceste dosare au fost distruse din motive politice sau pur şi simplu din neglijenţă birocratică. Într-un amplu interviu difuzat de „Deutschlandradio Kultur”, Henke şi-a exprimat nedumeririle şi perplexitatea legată de acest caz, calificat drept „neacceptabil”.

„Toate documentele au o valoare istorică şi trebuie arhivate în conformitate cu reglementările cunoscute. Aceste documente sunt pentru istorici surse importante care permit reconstrucţia trecutului“, a precizat Henke în interviul citat. „Faptul că aceste documente au avut o valoare arhivistică se putea constata cu uşurinţă.”

În pofida acestor observaţii, istoricul mizează pe bunăvoinţa lucrătorilor din cadrul BND-ului, precizînd că nu-şi poate închipui că în anul 2007 printre angajaţii serviciului secret s-ar mai fi aflat persoane din generaţia Gehlen. Adică persoane care ar avea vreun interes să-şi ascundă trecutul nazist.
Ceea ce l-a contrariat însă pe istoricul german este faptul că preşedintele BND-ului, Ernst Uhrlau s-a aflat, în 2007, deja în fruntea serviciului. Tocmai Uhrlau fusese funcţionarul care s-a pronunţat pentru cercetarea trecutului şi a facilitat înfiinţarea comisiei de istorici. De aceea, „era de aşteptat ca dosarele să nu fie distruse” în perioada preşedinţiei lui Uhrlau.

Astăzi, 7 decembrie, Uhrlau se pensionează. Cine anume a ordonat distrugerea dosarelor şi în ce măsură a fost informată conducerea serviciului despre această operaţiune nu se ştie. Poate comisia istoricilor va descoperi ceva ce va duce şi la elucidarea acestei acţiuni inadmisibile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG