Linkuri accesibilitate

„Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei”


Un proiect al PNUD Moldova ce încurajează companiile private să angajeze tineri din familii dezavantajate.


Tinerii şi femeile sunt deseori supuşi discriminării la angajarea în cîmpul muncii, arată un studiu realizat recent de Fundaţia Soros Moldova. Femeile pentru că, deseori, se ocupă de creşterea şi educarea copiilor, iar tinerii pentru că le lipseşte experienţa profesională. Pentru a depăşi stereotipurile, PNUD Moldova a iniţiat un proiect de încurajare a companiilor private să-i angajeze, în special cei care provin din familii defavorizate. Detalii are Diana Răileanu:

Iniţiatorii programului „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei” şi-au propus să creeze o punte de legătură între persoanele care provin din familiile social-vulnerabile şi angajatori, explică managerul proiectului, Viorel Albu:

Viorel Albu
Viorel Albu
„Tinerii nu sunt întotdeauna cu suficientă experienţă şi procesul lor de integrare pe piaţa este foarte dificilă, ei sunt mai expuşi riscului şi din considerentul lipsei experienţei de viaţă. Deseori sunt dezavantajaţi sub aspect de salarizare. Femeile la fel întâmpină probleme majore. Ele sunt mai puţin salarizate decît bărbaţii şi deseori le vine mai greu să se integreze sub plan profesional atunci cînd revin din concediul de maternitate, este o altă problemă.”

Printre beneficiarii proiectului se numără şi Natalia David din Chişinău. După facultate a încercat în zadar să îşi caute un loc de muncă. Întreprinderile la care s-a adresat au refuzat să-i ofere o slujbă, invocînd lipsa experienţei. Cu ajutorul proiectului, Natalia a fost angajată la un restaurant din Chişinău:

Natalia David
Natalia David
„Până a fi angajată trăiam din pensia pe care mama o primea, din salariul foarte mic al fratelui meu care lucrează realizator la piaţă şi din bursa care o primeam la facultate. Azi sunt mulţumită, lucrez de un an şi trei luni şi sincer nu vreau să plec de aici. Am fost angajată cu carnet de muncă, totul este legal.”

Adrian Tataru, proprietarul unei companii de construcţii din Chişinău, care a creat locuri de muncă pentru 25 de tineri din familii social vulnerabile, spune că nu a întâmpinat dificultăţi angajînd persoane fără experienţă profesională.

Adrian Tataru
Adrian Tataru
„Niciodată nu ne-am axat pe această idee. Cu atît mai mult că şi noi suntem tineri şi cînd am ieşit de pe băncile instituţiilor pe care le-am absolvit ne-am ciocnit de aceleaşi idei. Ele nu sunt din cele mai progresiste. Sunt cam rezerviste. Eu înţeleg şi angajatorii care vor să aibă personal calificat, care să ştie cum vor face lucrul pentru care se angajează, dar nu este corect, pentru că anume tinerii sunt motorul afacerilor din ziua de azi.”

Proiectul „Oportunităţi mai bune pentru tineri şi femei” a fost lansat acum 7 ani. De atunci au fost create peste o sută de noi locuri de muncă, spune reprezentanta permanentă a ONU în Republica Moldova, Karina Immonen:

Karina Immonen
Karina Immonen
„Unii ar spune că 120 de locuri noi de muncă e puţin. Nouă însă ni se pare importantă speranţa care a fost oferită tinerilor şi femeilor care provin din familii dezavantajate, speranţa în ziua de mâine, într-un nou început. De asemenea, credem că angajatorii din proiect pot fi şi un exemplu pentru ceilalţi care evită să angajeze persoane fără experienţă.”

Datele oficiale arată că anul trecut numărul locurilor de muncă s-a redus cu aproape 40 de mii, în timp ce şomajul a crescut. De asemenea, tinerii până la vîrsta de 24 de ani sunt categoria care înregistrează cea mai înaltă rată a şomajului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG