Linkuri accesibilitate

Reacții europene la avertismentul agenției de rating Standard & Poor's


Angela Merkel: „ce decid agențiile de rating este problema lor”.





Agenția de rating Standard and Poor's a dat un avertisment fără precedent zonei euro, trecând 15 din cele 17 țări membre pe o listă de supraveghere, în perspectiva eventualei scăderi de rating. Ciprul și Grecia nu au fost trecute pe listă numai pentru că ele oricum suferiseră deja retrogradări severe. Principala îngrijorare invocată de agenție a fost că liderii europeni nu se pot pune de acord asupra unui plan de rezolvare a crizei datoriilor. Cum au reacționat țările vizate, ne spune Mircea Țicudean.

Președintele Eurogroup-ului, Jean-Claude Juncker, a calificat anunțul agenției de rating „uimitor”, adăugând că el a fost probabil convenit înaintea unor evoluții pozitive de ultimă oră din zona euro, cum ar fi aprobarea planului italian de austeritate bugetară.

Declarându-se și el suprins de anunț, guvernul Franței a spus că vede în acest avertisment o dovadă a înțelepciunii inițiativei franco-germane de a introduce reguli mai stricte în zona euro, dacă nu chiar în întreaga Uniune Europeană.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a minimalizat anunțul, spunând: „ce decid agențiile de rating este problema agențiilor de rating”, dar liderii europeni vor veni cu o soluție care să reasigure piețele, chiar săptămâna aceasta.

Ministrul german de finanțe Wolfgang Schauble a spus că avertismentul agenției de rating este binevenit, pentru că le arată liderilor europeni cât de gravă este situația, făcându-i mai receptiv la propunerile franco-germane de ieșire din criză.

Aceste declarații au fost făcute în timp ce liderii europeni se pregătesc să participe joi și vineri la un summit anunțat drept crucial pentru viitorul zonei euro și poate chiar al UE. Agenția Reuter notează că într-un nou indiciu al importanței summitului european, ministrul de finanțe al Statelor Unite, Timothy Geithner a sosit încă de astăzi la Frankfurt, pentru a avea timp să discute cu actorii principali evoluția unei crize care, dacă nu este rezolvată, riscă să frâneze și economia americană.

Avertismentul agenției de rating Standard and Poor a venit luni noapte la numai câteva ore după ce cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy anunțaseră la Paris detalii ale inițiativei lor de rezolvare a crizei. Președintele Sarkozy a spus că Franța și Germania doresc un nou tratat european care să impună „sancțiuni automate” pentru țările care depășesc deficitul bugetar de 3% din produsul intern brut.

A doua măsură propusă de Sarkozy și Merkel a fost ca prin noul tratat țările membre să-și impună disciplina bugetară în constituțiile naționale. Sarkozy a spus că ar fi bine ca noile reguli fiscale să fie îmbrățișate de toate cele 27 de țări din UE, ca să nu fie percepute ca un dictat franco-german, dar a adăugat că pentru început va fi cerută adeziunea celor 17 țări din zona euro, iar celelalte state din Uniune se vor putea alătura pe bază voluntară.

Agenția Reuters amintește că o înțelegere premergătoare noului tratat dorit de Franța și Germania, numită Pactul Euro Plus, a fost încheiată în luna martie, și că în afara țărilor din zona euro i s-au alăturat benevol Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia și România. Tot Reuters notează că elementul de noutate absolută al propunerilor franco-germane este că în baza eventualului nou tratat țările care nu respectă disciplina bugetar-fiscală vor putea fi reclamate la Curtea Europeană de Justiție.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG