Linkuri accesibilitate

6.12 - Chișinău: Un vot parlamentar pentru lărgirea autonomiei financiare a Găgăuziei


Majoritatea parlamentară comunistă a operat modificări la Legea bugetului de stat acordînd Comratului dreptul să colecteze și să verse în bugetul local accizele la mărfurile produse pe teritoriul autonomiei.






6 decembrie 2001

Ora Moldovei.

Un vot parlamentar pentru lărgirea autonomiei financiare a Găgăuziei.

În ședința în plen de astăzi a Parlamentului majoritatea comunistă a revotat Legea bugetului de stat pe anul viitor la solicitarea președintelui Vladimir Voronin, în sensul lărgirii autonomiei financiare a unității administrativ-teritoriale Găgăuz-Yeri. Relatează Sergiu Praporșcic.

Majoritatea parlamentară comunistă a operat modificări la Legea bugetului de stat pe anul viitor, acordând autorităților de la Comrat dreptul să colecteze și să verse în bugetul local accizele la mărfurile produse pe teritoriul autonomiei. Valoarea acestor accize este estimată la șase milioane de lei. Aceasta a dus la diminuarea bugetului de stat, care în prezent constituie trei miliarde 587 milioane de lei.

Legislativul a modificat Legea bugetului de stat pe anul 2002 la cererea șefului statului, liderului comunist Vladimir Voronin, care a refuzat să o semneze în varianta în care aceasta nu prevedea lărgirea autonomiei financiare a regiunii găgăuze. Autoritățile de la Chișinău încearcă astfel să satisfacă o parte din revendicările conducerii autonomiei găgăuze, care acum o lună amenința că va proclama independența acestei regiuni. Comuniștii au votat acest amendament deși deputații din opoziție au atenționat asupra faptului că el contravine legislației în vigoare, inclusiv Constituției. Pe de altă parte ministrul Finanțelor, Mihai Manole, a declarat că noua prevedere va fi dificil de realizat.

Mihai Manole: ,,Sunt câteva probleme, inclusiv cele pe care le-ați menționat Dumneavoastră. La Fondul de agricultură vor fi undeva 900 de mii de lei neîncasate, vor apărea două probleme, care trebuie să fie soluționate pe parcursul anului 2002 – accizele la import, care nu vor fi încasate în bugetul Găgăuziei și accizele care vor fi plătite la procurarea materiei prime din teritoriu.”

Deputatul partidului Popular Creștin-Democrat, Andrei Conișescu, a declarat că această prevedere va permite autorităților găgăuze să aducă mărfuri în Republică, fără ca să plătească accize.

Andrei Conișescu: ,,De ce anume Găgăuzia și nu alt județ? Sa de ce nu toate județele? În fiecare an se aduce, se import, mai bine zis se aduce ajutor umanitar, chipurile, din Turcia și pentru a intra în țară este nevoie de votarea în Parlament. Deci, ei acum fac via Parlament această procedură și vor introduce cât vor dori ei în țară chipurile ajutor umanitar.”

Iată ce a declarat reprezentantul Alianței ,,Braghiș”, Valeriu Pleșca: ,,Nu a existat în experiența parlamentară în Republica Moldova ca Legea bugetului să nu fie promulgată, remisă Parlamentului. Este un caz unic. Ce poate să se întâmple pe parcursul acestei administrări? Tot posibilul ca mâine-poimâine județul Bălți, sau județul Edineț, Ocnița în mod special, poate să ceară aceleiași facilități, dacă doriți, în administrarea unor feluri de impozite, deoarece prin hotarele din Nord, adică frontiera de Nord a Republicii se importă în Republica Moldova foarte multe produse alcoolice, care sunt supuse accizelor. Și atunci ei tot pot să dorească aceiași modalitate.”

Astăzi a avut loc și Ora Guvernului, la care deputați l-au audiat pe premierul Vasile Tarlev în problema realizării Legii bugetului de stat pe anul 2001. Deputații, inclusiv comuniștii au constatat că Guvernul Tarlev nu a îndeplinit prevederile acestei legi. Iată ce l-a întrebat pe primul ministru deputatul pe listele Alianței ,,Braghiș”, Valeriu Cosarciuc: ,,Nu credeți Dumneavoastră că problemele pe care le are bugetul, adică îndeplinirea bugetului 2001 este urmare a programului de activitate a Guvernului care a conținut o politică neclară în politica de privatizare, în continuarea reformelor în agricultură, în domeniul energeticii? Ceea ce a dus practic la lichidarea relațiilor cu Fondul Monetar și cu Banca Mondială?”

Vasil Tralev: ,,A pune această întrebare este comod, pentru că relațiile cu Fondul Monetar au fost stricate sau înrăutățite nu de Guvernul actual, dar de Guvernul în care Dumneavoastră ați fost membru al Guvernului.”

În finalul ședinței deputatul Partidului Popular Creștin Democrat, Valentin Chilat, a solicitat Procuratura, Curtea de Conturi și Serviciul de informare și securitate să verifice dacă sunt adevărate sau nu acuzațiile aduse lui Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin, de către președintele consiliului județean Edineț, Ion Guțu.

Valentin Chilat: ,,În ultimul timp opinia publică a fost scandalizată de declarațiile președintelui consiliului județean Edineț, Ion Guțu. Au fost aduse grave învinuiri atât președintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, cât și Guvernului. Președintele Republicii Moldova a fost acuzat de protejarea afacerilor feciorului său, Oleg Voronin, care, din spusele lui Ion Guțu, a privatizat ilicit combinatul de zahăr din orașul Briceni, patrimoniul acestei întreprinderi fiind ulterior distrus și comercializat în interesul afacerilor de familie.

Guvernul este învinuit de adoptarea hotărârii numărul 386 din 3 august 2000, conform căreia Oleg Voronin s-a ales cu o sumă de 27 de milioane de lei ca urmare a transmiterii sistemelor de alimentare cu apă și canalizare de la balanța societății pe acțiuni Nord-Zahăr la balanța direcției de producție Gospodăriei locativ-comunale Briceni. Această ,,naționalizare” forțată și operativă s-a produs fără știrea și consimțământul organelor puterii locale, neavând nici o argumentare economică.

Deoarece aceste învinuiri pot aduce prejudicii și a discredita cele mai importante instituții statale, Președinția și Guvernul, cer să fie elucidate și să ni se dea explicații în cunoștință de cauză în legătură cu următoarele chestiuni: dacă au fost comise încălcări înregistrate în procesul de privatizare a Combinatului de zahăr din orașul Briceni, care este starea patrimoniului întreprinderii, eficiența și randamentul lui după procesul de privatizare” - spune Deputatul creștin-democrat, Valentin Chilat.

Din Chișinău, Sergiu Praporșcic, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG