Linkuri accesibilitate

Următorul model Dacia va fi african?


Conducerea uzinei Dacia-Pitești, din grupul francez Renault, e îngrijorată că, pe fondul scăderii cererii, producția de Dacii se va muta în Maroc.





Scăderea cererii de automobile fabricate lîngă Pitești, în România este deja consemnată în statistici: înmatricularile de autoturisme Dacia in Franta au inregistrat o scadere de aproape 15 la suta in primele 11 luni ale anului, desi in noiembrie s-a putut observa o usoara crestere. Cea mai bine vinduta masina produsa la Uzinele Dacia Pitesti ramine Duster, un automobil de teren, care are in Franta o cota de piata de 2,4 la suta, in vreme ce Sandero ocupa 1,2 la suta din piata frantuzeaca de masini, iar Logan doar 0,4 procente. Pe de alta parte dintre toti jucatorii auto din Romania, cel mai mult a avut de suferit anul acesta Dacia, care a inregistrat in prima jumatate a anului o scadere a vinzarilor de aproape 70 la suta.

Oficialii intreprinderii de linga Pitesti stiau de mult despre intentia Grupului Renault, care detine Dacia, ca in 2012 este asteptata deschiderea unei noi Uzine Dacia in Maroc, dupa cea de la Casablanca. Renault a investit un milliard de euro in aceasta noua intreprindere, care se asteapta sa produca anul viitor 200 de mii de unitati, urmind ca in anii urmatori sa ajunga la 400 de mii de autoturisme anual. La uzina de pe continentul african au inceput deja testele pentru modelul Dacia Lodgy, similar ca optiuni si standarde cu Renault Scenic sau Peugeot 5008, dar cu un pret de vinzare cu 10 mii de euro mai ieftin. In Maroc sint prevazute doua linii de productie, pe una va fi produsa acesta Dacia Lodgy, iar pe cealata nu s-a anuntat inca ce tip de autoturism se va construi, dar e posibil sa fie pusa in practica masina de 2500 de euro despre care au mai vorbit in trecut oficialii de la Renault.

Potrivit lui Constantin Stroe, vicepresedinte al Consiliului de Adminitratie Dacia Pitesti, Marocul prezinta unele avanteaje pentru investitorul francez: in primul rind costul orei de munca este mai mic la Tanger cu 18 la suta, cheltuielile cu logistica sint mai scazute, guvernul din Maroc a oferit scutiri de taxe pentru Renault, si nu in cele din urma faptul că noua uzina se afla la malul Mediteranei, iar noile autoturisme vor ajunge mai repede si mai ieftin pe pietele europene. Prin comparatie, doar experienta muncitorilor romani ramine in balanta.

Totusi oficialii de la Renault au declarat ca Romania este cea mai importanta tara din grup dupa Franta, iar linga Pitesti exista déjà un centru de incercari, o uzina de motoare si un centru de design si ca in viitorul apropiat nu se pune problema retragerii de pe piata autohtona. E posibil ca modelul Sandero sa nu mai fie produs in anii urmatori in Romania, ci la Casablanca in Maroc, o uzina care produce dacii incepind cu 2005, Dacia Logan Van sa se faca la Tanger, iar intreprinderea din Romania sa se concentreze pe productia Duster-ului.

La uzinele Dacia sint 14 mii de angajati, iar posturile unora dintre ei ar putea fi puse sub semnul intrebarii dupa deschiderea filialei din Tanger, unde la inceput vor fi doar asamblate noile masini, cu piese aduse din Romania, dar ulterior productia se va muta in mare parte pe continentul african.

Fostul dictator Ceausescu a vrut neaparat sa construiască o intreprindere de autovehicule in 1966, imediat dupa ce a preluat puterea. Inainte de a opta pentru licenta Renault, romanii au testat Peugeot 204, Fiat 1102 si chiar Alfa Romeo 1300. Hotarirea a fost luata in cele din urma nu pe criterii tehnice, ci politice, dupa o vizita presedintelui francez Charles de Gaulle in Romania in1966. Uzina a fost contruita in mai putin de doi ani, iar in august 1968 incepe productia de serie pentru Dacia 1100, un model preluat dupa Renault 12. Abia in 1999 Grupul Renaul reuseste sa cumpere majoritatea actiunilor uzinei auto romanesti, tot pe baza unor ratiuni politice, fiindca atunci cel mai solid sustinator al Romaniei pentru admiterea in NATO era Franta.

Politigraf

XS
SM
MD
LG