Linkuri accesibilitate

16 decembrie, o nouă dată pentru alegerea președintelui Republicii Moldova


Framântările parlamentarilor moldoveni.




Speakerul Marian Lupu spune cã își pregãtește dosarul pentru a se înscrie la alegerile prezidențiale convocate vineri de Parlament pentru 16 decembrie. Liberalul Mihai Ghimpu se declarã convins cã de data aceasta se vor gãsi voturi ca Lupu sã fie ales. Liberal-democrații premierului Vlad Filat sunt îngrijorați cã s-ar putea ajunge la reconfigurarea alianței de guvernare, iar liderul opoziției comuniste, Vladimir Voronin - cã deputații sãi ar fi presați sã voteze pe 16 decembrie. Mai multe aflãm de la Liliana Barbãroșie, care s-a interesat și dacã alegerile vor avea loc dupã procedura nouã, stabilitã de parlament joi

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:53 0:00
Link direct



Peste două săptămâni, parlamentul va încerca din nou să aleagă preşedintele, după ce tentativa anterioară a eşuat pentru că nici un candidat nu s-a înscris în cursă. Data de 16 decembrie a fost stabilită printr-un vot unanim în Parlament, chiar dacă cel puţin un grup de deputaţi din Alianţă, cel al liberal-democraţilor, îşi forţau până acum colegii să adopte mai întâi legile bugetare şi abia după aceea să fixeze data scrutinului.

După ce zilele trecute cei trei lideri din Alianța pentru Integrare Europeană s-au întâlnit de două ori fără a face publice detaliile discuţiilor, astăzi liberal - democraţii au votat pentru data de 16 decembrie propusă de democraţi. În urma unor asigurări primite de la aliaţi că vor vota legile bugetare, ne-a spus Valeriu Streleţ, preşedintele grupului parlamentar al liberal-democraţilor:

„Ne bazăm pe angajamentele partenerilor noştri de Alianţă care au promis foarte ferm că vor vota până la 16 decembrie legile pe care noi le considerăm prioritare.”

Valeriu Streleţ spune însă că liberal-democraţii îşi rezervă dreptul de a nu vota pentru candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef de stat, dacă acest vot va însemna totodată reconfigurarea Alianţei de guvernare:

„Candidatul alianţei rămâne în continuare Marian Lupu. Partenerii noştri speră să găsească voturi, dar noi tratăm cu maximă prudenţă acest subiect. Dacă se va dovedi că se urmăreşte alegerea preşedintelui într-o nouă configuraţie politică, s-ar putea să ne retragem suportul politic pentru acest candidat.”

Aluzie la o posibilă participare la vot a comuniştilor despre care s-a tot speculat în ultimele săptămâni.

Liderul acestora, Vladimir Voronin, a spus vineri în Parlament că mai mulţi membri ai fracţiunii de opoziţie i s-au plâns că ar fi forţaţi să voteze pentru un candidat, fără a preciza numele acestuia. Dacă vor participa sau nu comuniştii la alegerile din 16 decembrie, Voronin a preferat să nu dea un răspuns clar:

„Noi o să ne mai consultăm o dată în Comitetul Central.”

Marian Lupu spune însă că a şi început să-şi pregătească dosarul pentru a se înscrie în cursă şi că rămâne optimist referitor la şansele ca să fie ales:

„Ducem discuţii în toate direcţiile. Păstrez un optimism moderat referitor la şansele unui rezultat pozitiv.”

Mai sigur de succes s-a declarat liderul liberalilor, Mihai Ghimpu. El afirmă că Alianţa dispune de 61 de voturi pentru a-l alege pe Marian Lupu, iar ceea ce contează acum este ca nimeni din alianţă să nu se răzgândească:

„Voturi sunt. 61 sunt. Sunt şi mai departe, nu comentez. Este important ca pe 16 să participe la votare toţi deputaţii din Alianța pentru Integrare Europeană. În acest caz, preşedintele va fi ales.”

Dar iată cum a comentat Mihai Ghimpu aluziile liberal-democraţilor legate de o posibilă reconfigurare a puterii odată cu votarea preşedintelui:

„Liberalii nu vor accepta nici un fel de mişcare spre stânga. Aici trebuie să fie toţi liniştiţi.”

Înainte de a numi data noilor alegeri, majoritatea parlamentară a îndepărtat, prin câteva modificări operate în legea cu privire la alegerea preşedintelui, riscul unor alegeri anticipate dacă la vot participă mai puţin de 61 de deputaţi sau din lipsă de candidaţi înscrişi în cursă. Modificările vor intra în vigoare până la 16 decembrie, dar opoziţia, care le consideră neconstituţionale, le-ar putea utiliza la un moment dat împotriva alianţei. Cel puţin aşa rezultă dintr-o declaraţie pe care a făcut-o astăzi postului nostru de radio juristul PCRM, Sergiu Sârbu:

„Alegerile se vor produce în condiţii noi. Dar sunt neconstituţionale sută la sută. Le vom contesta, sau nu, şi când, vom vedea încă. Dar vreau să vă spun că nici nu este atât de important să le contestăm. Pentru că oricum Curtea Constituțională va trebui să valideze - sau nu - scrutinul. Şi dacă Curtea va considera alegerilile neconstituţionale, ele vor fi va invalidate.”

În cele două săptămâni care au rămas până la scrutin, majoritatea parlamentară s-a angaiat să lucreze într-un regim mai special, ca să reuşească adoptarea pachetul de legi considerate de executive prioritare, dovadă este faptul că următoarea şedinţă plenară a fost programată pentru ziua de 5 decembrie, or pînă acum era de inimaginat ca deputaţii să stea în şedinţă plenară chiar de la o luni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG