Linkuri accesibilitate

Transparency International: corupția rămîne o problemă la scară europeană


Indicele percepției corupției, 2011
Indicele percepției corupției, 2011

În absenţa unor reforme reale situaţia s-ar putea înrăutăţi.





Corupţia în lumea politică şi în sectorul public au devenit endemice se arată ân ultimul raport Transparency International, ceea ce a provocat şi mari mişcări de protest în lumea întreagă. Raportul privind percepţia corupţiei analizează situaţia din 182 de ţări. Situaţia Moldovei rămâne neschimbată în pofida promisiunilor guvernului de a combate cu energie corupţia. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Richard Solash:

Indexul corupţiei se bazează pe o serie de rapoarte statistice şi sondaje în rândul oamenilor de afaceri şi a experţilor economic şi acordă note între 0 (cel mai înalt grad de corupţie ) şi 10 (absenţa corupţiei).

Miklos Marschall, directorul adjunct de la TI a declarat că ţările care se luptau şi în trecut cu un grad înalt de corupţie sunt în aceeaşi situaţie. Pentru Marschall este îngrijorător că ţările care se situează puțin peste 5 nu reuşesc să progreseze. Tot ce este sub această nota, iar Moldova are un scor de 2,9 indică o corupţie endemică, care face aproape parte din sistem.

Stagnarea în index, mai ales a ţărilor în care corupţia este percepută drept extrem de răspândită, explică în mare parte revoltele de anul trecut. Pentru Miklos Marschall, acolo rezidă potenţialul unor revolte de tipul celor care au marcat Primăvara arabă pentru că lumea îşi pierde răbdarea. Ceea ce ar trebui să fie un semnal puternic de alarmă pentru ţările din Asia centrală, crede Marschall. Turkmenistanul şi Uzbekistanul rămân la coada indexului, situându-se pe locul 177 (din 182 de ţări analizate).

Pentru Marschall, în aceste ţări sunt puţine şanse ca situaţia să se schimbe în absenţa unei adevărate opoziţii, a unei societăţi civile puternice.
Rusia se situează pe locul 143, intre Belarus si Uganda. Atotprezenţa corupţiei, remarcă Marschall, nu va ajuta Rusia să atragă investitori străini. Mai mult, el atrage atenţia că vorbim despre una din marile puteri economice din lume. Iar în absenţa unor reforme reale, crede Marschall, situaţia s-ar putea înrăutăţi.

Georgia şi-a îmbunătăţit semnificativ situaţia, mai ales pentru ca a reuşit să combată eficient aşa-zisa corupţie de zi cu zi. Acelaşi trend în Balcanii de vest, mai ales în Croaţia care se apropie de intrarea în Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, în grupul ţărilor din Uniunea europeană, Italia şi Grecia au căzut la nivelul României şi Bulgariei, în mare parte din cauza evaziunii fiscale masive practicată la toate nivelele – fenomen care a provocat şi criza datoriei.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG