Linkuri accesibilitate

19.04.97 - Leon Volovici (1938-2011): Să ne reobișnuim să discutăm critic despre orice și oricine


Leon Volovici
Leon Volovici

Amintirile și reflecțiile unui intelectual ieșean ajuns la Ierusalim.







19 aprilie 1997

Oameni, destine, istorie”. (Realizator: Mircea Iorgulescu)

Leon Volovici: Să ne reobișnuim să discutăm critic despre orice și oricine.

Istoric și sociolog al ideilor, Leon Volovici trăiește la Ierusalim, unde este cercetător al Institutului de Iudaism Contemporan al Universității Ebraice din acest oraș. S-a născut în România, la Iași, oraș unde și-a făcut studiile și a trăit pînă în anul 1984, când a emigrat în Israel.

Până la acea dată Leon Volovici era cunoscut doar lumii specialiștilor în sociologie culturală și istorie literară. Publicase în 1976 un eseu intitulat Apariția scriitorului în cultura română, cea dintâi cercetare sistematică a unei teme ce fusese până atunci doar parțial evocată. Fusese de asemenea unul dintre autorii Dicționarului literaturii române de la origini până la 1900, o lucrare fundamentală, elaborată la Iași și publicată în 1979.

O mare și uneori controversată notorietate avea să câștige însă Leon Volovici după apariția, la București, a studiului său despre Naționalism și antisemitism în cultura română. Apărut inițial în limba engleză, în 1991, la Oxford, acest studiu fusese tipărit în limba română întîi de Ion Solacolu, în Germania, într-un număr special al revistei „Dialog”. In 1995, și cu un titlu modificat față de cel al ediției engleze - se chema acum Ideologia naționalistă și problema evreiască -, cartea lui Leon Volovici a fost publicată și la București, la Editura Humanitas. A târnit numeroase reacții, unele violent negative. Leon Volovici este și autorul prefeței și al notelor ce însoțesc Jurnalul lui Mihail Sebastian, cartea cea mai citită și mai discutată în Românai de patru ani încoace.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:56 0:00
Link direct



(Textul integral al interviului a fost publicat în volumul M. Iorgulescu, Convorbiri la sfîrșit de secol, Editura Fundației Culturale Române, București, 2006, pp. 361-374).
XS
SM
MD
LG