Linkuri accesibilitate

Minskul pronunţă sentinţa capitală


Dimitri Kanavalau şi Vladislav Kavaliov
Dimitri Kanavalau şi Vladislav Kavaliov

Rămân mai multe semne de întrebare referitor la vinovăţia celor doi tineri judecaţi pentru atentatul din metrou.





Un tribunal din Minsk i-a condamnat la moarte pe cei doi tineri, de 25 de ani, judecaţi pentru atentatul din metrou, din aprilie soldat cu 15 morţi şi aproape 200 de răniţi. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere din capitala belarusă:


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct



Dimitri Kanavalau şi Vladislav Kavaliov au fost acuzaţi de atentatul din metrou, după care miercuri au fost găsiţi vinovaţi. Până în ultimul moment nu era însă clar dacă vor fi condamnaţi şi la moarte sau vor primi numai o condamnare de închisoare pe viaţă.

Sentinţa a fost pronunţată de judecătorul Curţii Supreme, Aexander Fedorstor, care a pronunţat şi sentinţa că cei doi sunt vinovaţi.

Verdictul a fost criticat aproape unanim, iar Eduard Kukan, membru slovac al Parlamentului European, a vorbit de o decizie tragică. În opinia parlamentarului european, sentinţa la moarte demonstrează că trebuie aplicate măsuri şi mai severe împotriva regimului Lukaşenca.

Belarus este în acest moment singura ţară europeană care mai are şi aplică sentinţa capitală.

Purtătoarea de cuvânt a coordonatoarei politicii externe europene a criticat şi ea aplicarea pedepsei capitale, considerată de ţările europene nu numai neumană dar şi contraproductivă. „Este o încălcare a drepturilor fundamentale care oricum nu reduce criminalitatea”, s-a mai afirmat la Bruxelles.

Agenţia Interfax relatează că familia lui Kanavalau va cere graţierea.

Kanavalau a fost condamnat pentru că a amplasat bomba în staţia centrală de metrou din Minsk. Ambii acuzaţi ar fi fabricat bomba.

Mai mult, în timpul procesului, procurorii au argumentat că atentatul a fost gândit premeditat să facă cât mai multe victime, de aceea s-a ales staţia centrală.

Cei doi au fost condamnaţi şi pentru alte atacuri cu bombe care merg înapoi până în 2005, unul soldat cu 50 de morţi.

Procesul a început pe 15 septembrie. Iniţial, Kanavalau a recunoscut că ar fi organizat atentatul după aceea a refuzat să mai facă orice declaraţie.

Kanavalau şi Kavaliov sunt prieteni din copilărie, amândoi muncitori în Viţbesk.

Mama lui Kavaliov a apelat deja la clemenţa instanţelor atrăgând atenţia că nimeni nu are voie, într-un asemenea proces, să facă greşeli.

Şi rămân multe întrebări fără răspuns: ca de exemplu, care a fost motivul celor doi? Sau de ce nu au fost răniţi în explozie, pentru că erau foarte aproape? Sau de ce nu s-au găsit urme de exploziv pe hainele lor?

Un expert al Serviciului rus de Securitate, care a examinat imaginile video luate cu camerele din staţia de metrou, a declarat că nu sunt suficient de clare pentru a-i identifica pe cei doi. Mai mult, a susţinut că imprimarea ar fi putut fi manipulată.
În jur de 45 de mii de persoane din Belarus au semnat o petiţie cerând ca cei doi să nu fie condamnaţi la moarte.

Larisa Androsik, una din semnatare, a declarat Europei Libere că motivul pentru care s-au adunat atâtea semnături este că lumea nu are încredere în sistemul judiciar. Tot procesul, a continuat dna Androsik, nu a explicat de ce au comis atentatul, cum a avut loc şi cine l-a comis.

După atentat, regimul Lukaşenca a combătut şi mai dur opoziţia, motiv pentru care nu sunt puţini cei care speculează că atentatul ar fi fost pus la cale de autorităţi pentru a furniza prilejul, pretextul.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG