Linkuri accesibilitate

Libertatea nu este negociabilă, nici măcar la schimb cu stabilitatea economică (Andrei Cornea / 22)


Apocalipsul financiar este sfârşitul unui sistem corupt care şi-a dovedit limitele (Lucian Davidescu / România liberă)


Spectrul crizei mondiale ia treptat locul temerilor de vreun fel sau altul din politica interna. Editorialul Romaniei libere, semnat astazi de Lucian Davidescu, vorbeste despre „apocalipsul financiar” care ne asteapta pe toti si care „este sfarsitul unui sistem corupt care si-a dovedit limitele”. Statele europene nu au solutie la ceea ce se intampla, le-a mai ramas, crede comentatorul, numai luxul de a-si alege otrava: pentru unii va fi austeritate severa publica si privata, pentru altii restructurare dura a datoriilor de stat, ceea ce ar duce bancile in colaps, cu remedii periculoase, precum inflatia sau chiar razboiul. Tabloul amenintator din acest articol primeste un apendice neasteptat - indemnul catre meserii. Medicii, spune Lucian Davidescu, vor fi in sfarsit razbunati dupa catastrofa nationalizarii totale a profesiei lor, vor fi la mare pret ca si, de pilda, instalatorii.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct



Si Andrei Cornea scrie in revista 22 despre masurile luate in Europa pe fondul crizei: premieri tehnocrati in Grecia si in Italia. Ba chiar si la Bucuresti s-ar vehicula o asemenea varianta, cu cineva de genul Lucian Croitoru (economist sef al bancii centrale) in locul lui Emil Boc. Cornea arata ca s-a creat impresia ca politicul este depasit de realitatile economico-financiare. Ca, deci, ar trebui diminuat rolul lui. Cine si cum i-ar alege insa pe tehnocratii care ar fi sa intre la guvernare? Ce rol mai are democratia? „In conditii de criza profunda, democratiei pare sa i se atribuie o functie mai curand decorativa”, or aceasta este o evolutie periculoasa. „Libertatea nu este negociabila, nici macar la schimb cu stabilitatea si prosperitatea economice”, scrie Andrei Cornea. Pledoaria sa este pentru asumarea structurilor democratice, chiar si in conditii de criza profunda. Populismul si incompetenta politicienilor trebuie schimbate prin vot, supuse controlului si oprobriului public.

Alte articole se refera la consecintele mutarilor pe tabla de sah a politicii interne. Vasile Blaga la sefia Senatului Romaniei inseamna ca Traian Basescu a dorit foarte mult aceasta functie pentru Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare – arata Cristian Ghinea in Romania libera. Numai asa se explica de cum a trecut seful statului peste animozitatile pe care le-a avut cu fostul ministru de interne si de ce PDL a acceptat sa dea la schimb o functie importanta – secretariatul general al guvernului, care a revenit unui reprezentant al partenerilor de coalitie, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Trocul o fi fost necesar, dar Vasile Blaga nu este un inflexibil, el s-ar fi acomodat foarte bine cu PSD la guvernare si n-ar fi avut nevoie de codul etic propus de Monica Macovei. Si nici nu vine cu recomandari tari de loialitate fata de seful statului – avertizeaza, in Romania Libera, Cristian Ghinea.
XS
SM
MD
LG