Linkuri accesibilitate

Avem șansa să reușim doar într-o societate unită


Premierul Vlad Filat primit de omologul său Petr Necas la Praga
Premierul Vlad Filat primit de omologul său Petr Necas la Praga

Vlad Filat: „o situaţie regretabilă dar care nu trebuie să ne facă să încetinim activităţile ce vizează relaţiile bilaterale cu Federația Rusă.”



Prim-ministrul Vlad Filat şi membrii delegaţiei guvernamentale pe care o conduce se află într-o vizită oficială la Praga. Prilej cu care premierul moldovean a acordat un interviu pentru Europa Liberă cu privire la mai multe probleme ale actualităţii politice de la Chişinău. Un interviu realizat de colegul nostru Alexandru Eftode. Pentru început, colegul nostru Alexandru Eftode l-a întrebat pe prim-ministru cum apreciază protestele anti-guvernamentale pe care opoziția comunistă încearcă să le dea amploare.

Vlad Filat: „Este o motivaţie strict politică, nu are nicio legătură cu interesul cetăţeanului şi spun acest lucru deoarece au alte posibilităţi ca să contribuie pentru a rezolva multitudinea de probleme din Republica Moldova fiind partid de opoziţie, avînd tribuna parlamentară şi instrumentariul pe care îl oferă legislaţia din Republică Moldova. Noi luăm act de această acţiune însă suntem obligaţi să ne continuăm activitatea reieşind din realitate, să promovăm o politică fiscal-bugetară prudentă, fiindcă acel început pozitiv pe care l-am realizat în aceşti doi ani în domeniul economic să aibă continuitate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:55 0:00
Link direct


În 2010 Moldova a avut o creştere economică de 6,9 % cu un deficit bugetar de 1,4 la sută. Pentru 2011 vom încheia anul cu o creştere economică de 7 la sută, pentru anul viitor urmează să avem un buget cu un deficit bugetar de 0,9 la sută. Această platformă care a fost asigurată cu certitudine în perioada imediat următoare va da rezultatele care se vor regăsi în veniturile cetăţenilor, la ora actuală nemulţumiţi.”

Europa Liberă: Dle prim-ministru, e de înţeles, creşterea economică nu poate da rezultate imediate. Până la urmă, PCRM nici nu insistă atît de mult pe acest aspect. Mesajul lor se rezumă la faptul că Alianţa trebuie să plece, pentru că Alianţa fură şi vreau să vă întreb dacă sunt întemeiate aceste reproşuri sau sunt legitime, pentru că dacă îmi amintesc bine, Dvs aţi fost primul care aţi spus la un moment dat că nu comunizarea este pericolul pentru Moldova ci mafiotizarea?

Vlad Filat:
„Ceea ce aţi scos dvs din contextul general acum reprezintă doar o parte din expunerea mea. Eu spuneam că pericolul cel mai mare pentru Republica Moldova nu este comunizarea, pentru că din punctul meu de vedere comuniştii nu mai au cum să revină la guvernare în Republica Moldova, cel puţin de unii singuri. Eu sunt departe de a spune că lucrurile stau bine în Moldova, însă comuniştii nu de ieri şi nu de azi, chiar înainte de 1917 au avut la bază o puternică forţă de manipulare, bazată pe minciună.”

Europa Liberă: Dar vă îngrijorează? Pot lua amploare protestele? Pot deveni un pericol pentru guvern? Mulţi spun că societatea rămâne divizată.

Vlad Filat:
„Până la urmă, aici este pericolul şi nu pot să pun asta în sarcina doar a comuniştilor. Practic de 20 de ani s-a muncit
În Moldova, avem şansa să reuşim, să ne atingem scopurile propuse, doar avînd o societate unită.

foarte mult pentru ca societatea din Republica Moldova să fie una divizată, or mie mi se pare că la ora actuală această încercare de a pune oamenii pe baricade diferite este cel mai mare pericol. Noi, în Moldova, avem şansa să reuşim, să ne atingem scopurile propuse, doar avînd o societate unită. Există obiectivul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană că doar atunci noi vom avea instituţii funcţionale, vom avea drepturi şi libertăţi pentru cetăţeni în a circula liber, în a avea comerţ liber.”

Europa Liberă: Dle prim-ministru, acum că aţi vorbit de libertăţi, cred că aţi fost primul demnitar cu asemenea funcţii în Moldova, care a spus că biserica trebuie să îşi caute de treburile ei. În contextul protestelor Bisericii faţă de legea anti-discriminare, faţă de înregistrarea organizaţiei islamului. Apoi v-aţi întâlnit cu patriarhul Rusiei Kiril, aţi fost la Moscova, l-aţi văzut. După vizita dvs la Moscova şi întâlnirea cu patriarhul aţi fi spus că statul şi biserica au aceleaşi scopuri: asigurarea sănătăţii morale a societăţii. În acest context întrebarea mea era să îndepărtaţi această ambiguitate. Care este poziţia Dvs faţă de legea anti-discriminare?

Vlad Filat:
„Nu este vorba de ambiguitate. În Republica Moldova biserica este separată de stat. Totodată, fiecare dintre noi, inclusiv Biserica, îşi are obligaţiunile sale vizavi de unitatea societăţii şi contribuţia care trebuie să vină în dezvoltarea societăţii, or Biserica are un rol foarte important. Şi aici nu mă refer la adoptarea legilor sau la impunerea unui punct de vedere în adoptarea legilor...”

Europa Liberă: ... la asigurarea sănătăţii morale a societăţii...

Vlad Filat:
„Este adevărat, oamenii cînd merg la biserică se gîndesc şi la acest aspect. Eu nu cred că prin adoptarea legii privind nediscriminarea noi aducem atingere moralităţii în societate şi urmează să promovăm acest proiect de lege, de altfel lege care este una principială, importantă în planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.”

Europa Liberă: Un oficial al Delegaţiei Comisiei Europene de la Chişinău a spus la un moment dat că nu i se pare cea mai bună idee ca discuţia să aibă loc în aceşti termeni: „Avem nevoie de lege, de protejarea minorităţii sexuale ca să ne fie ridicate vizele pentru UE”. Discuţia, spunea el, este alta, cum tolerează societatea?

Vlad Filat:
„Am spus şi eu acelaşi lucru, am spus cu atît mai mult că acest proiect de lege este parte a planului de acţiuni.”

Europa Liberă: Veţi reuşi să-i convingeţi pe cei din Parlament să voteze, să adopte legea? Pentru că şi unele grupuri parlamentare din coaliţia de guvernare au spus că nu vor vota.

Vlad Filat:
„Nu unele, dar ambele!”

Europa Liberă: Liberalii şi democraţii.

Vlad Filat:
„Sigur şi acesta a fost motivul de ce am retras legea din Parlament, pentru ca în ajun de alegeri locale să nu ofer această platformă pe care, în căutarea de voturi suplimentare, să profanăm discursul, dar mai important, sensul acestei legi. Eu nu aş vrea să rezumăm toate acţiunile noastre prin prisma acestei legi, cu toate că este un test, un test de maturitate.”

Europa Liberă: Dle prim-ministru, înţeleg că reformele pe care le-aţi început sunt foarte complexe, aveţi nevoie de oameni pregătiţi care să le pună în aplicare, să le gîndească. Iată, de pildă, s-au tăiat jumătate de miliard de lei din bugetele ministerelor pentru că nu au promovat proiecte. Legea asta a fost un test de ridicare de mînă, nu a trecut. Aveţi problema aceasta în Guvern? Capacitatea de a gîndi proiecte, de a atrage bani?

Vlad Filat:
„Ar fi greşit şi incorect să spun că avem suficientă
Avem masa critică necesară pentru a mişca lucrurile înainte în R. Moldova.

capacitate, însă avem masa critică necesară pentru a mişca lucrurile înainte în Republica Moldova. Suntem în termenii stabiliţi cu Fondul Monetar Internaţional, în raport cu partenerii noştri din Uniunea Europeană. Sigur ei sunt nemulţumiţi de faptul că pe parcursul a doi ani de zile nu avem preşedinte, dar cînd ne uităm la nivel de angajamente, noi suntem în termen.”

Europa Liberă: 7 % creştere în acest an. Pe de altă parte, ministerele conduse de PLDM au cele mai mari bugete, cu o singură excepţie, Ministerul Transporturilor. Întrebarea era: cum credeţi că în Parlament va decurge discuţia?

Vlad Filat:
„Urmează să vedem, numai că Ministerul de Interne are aceste resurse pentru salarii, pentru poliţişti care să menţină
Marți la Praga
Marți la Praga
ordinea publică, în Educaţie, pentru profesori care sunt într-un număr foarte mare. Vreau să vă spun că acest proiect de buget a fost adoptat la guvern cu participarea colegilor din partidele din Alianţă, care au acest mandatul să-i reprezinte. Cu votul lor sau cu sentimentul lor a fost adoptat acest proiect de buget şi mai mult ca atît, contrasemnat. Eu nu vreau să îmi pun mari speranţe pe votul şi pe semnătura respectivă, doar că acest buget la care v-aţi referit...”

Europa Liberă: Faptul că gîndiţi aşa despre miniştrii pe care îi aveţi nu vă împiedică în activitate?

Vlad Filat:
„De ce?”

Europa Liberă: Că nu puneţi mari speranţe în semnătura lor?

Vlad Filat:
„Eu am tot respectul şi toată încrederea în ei, numai că experienţa ne-a arătat foarte clar că proiecte de legi care au fost aprobate la Guvern, ulterior, în Parlament, au întâlnit mari probleme. Acest buget a fost negociat foarte mult şi foarte strîns cu partenerii noştri de dezvoltare, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. El este un buget care poate fi îndeplinit.”

Europa Liberă: Dle prim-ministru, v-aş întreba dacă Igor Smirnov este mai maleabil acum în negocieri, odată ce nu mai are sprijinul Rusiei şi dacă asta este strategia pe care o folosiţi atunci cînd vă propuneţi mai mai multe întâlniri cu el, să semnaţi declaraţii?

Vlad Filat:
„Niciodată nu mi-am propus să am mai multe sau mai puţine întâlniri cu el, doar că am folosit orice oportunitate pentru ca să mişc lucrurile din loc. Din 2006 până în 2010 nu am avut practic nicio mişcare în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi în această perioadă care am avut-o la dispoziţie noi totuşi am reuşit, avînd sprijinul constant şi eficient din partea partenerilor noştri externi să reluăm negocierile oficiale şi să ajungem ca în data de 30 noiembrie – 1 decembrie să avem prima rundă de negocieri la Vilnsius.”

Europa Liberă: Deci nu mizaţi atît de mult pe faptul că Smirnov este strâmtorat acum şi ar putea să facă anumite cedări?

Vlad Filat:
„Eu nu fac legătura cu procesele lor interne pe care mulţi le consideră a fi electorale, eu nu le cunosc. Acest proces de reintegrare urmăreşte reintegrarea oamenilor, pentru aceasta trebuie să facem paşi concreţi. Avem acest format de negocieri care, din punctul meu de vedere, este eficient avînd participanţi instituţii, ţări care au capacitatea nu doar să contribuie la identificarea soluţiei, dar ca ulterior să asigure implementarea acestei soluţii.”

Europa Liberă: A fost ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la Chişinău săptămâna trecută. A doua zi Ambasada Rusiei a spus că nu va deschide secţii de votare în stânga Nistrului. Luni, la începutul acestei săptămâni, a spus că va deschide. Ministerul de Externe a spus că regretă. Cît de mult mizaţi pe o politică previzibilă a Rusiei şi în această chestiune transnistreană?

Vlad Filat:
„Noi chiar am muncit foarte mult pentru ca să restabilim relaţiile cu Federaţia Rusă. Noi chiar ne dorim relaţii bune cu această ţară. În toată această perioadă de cînd conduc Guvernul noi nu am avut cazuri în care să ne poziţionăm într-o situaţie de inferioritate sau să nu avem argumente şi vreau să vă spun că această abordare a noastră a dat rezultat. Vizavi de această decizie, noi ne-am expus punctul de vedere şi am solicitat ca aceste secţii de votare în regiunea transnistreană să nu fie deschise. Încă o dată, este o situaţie regretabilă dar care nu trebuie să ne facă să încetinim în a ne continua activităţile ce vizează relaţiile bilaterale.”

Europa Liberă: Dar la un moment dat s-a creat impresia că aţi ajuns la o nouă etapă în discuţia cu Rusia pe această temă, cînd au spus că nu mai deschid secţii de vot. Apoi situaţia a revenit la normal, ca să zic aşa?

Vlad Filat:
„Nu a revenit la normal, a continuat să fie anormală pe segmentul acesta. În rest, eu cred că noi avem un alt nivel de comunicare la ora actuală, unul calitativ, iar faptul că Federaţia Rusă a sprijinit în toată această perioadă de timp ideea reluării negocierilor în formatul „5+2”, a sprijinit şi această, dacă doriţi, insistenţă a noastră, ca prima rundă de negocieri să aibă loc în acest an, să nu fie lăsat pentru anul viitor, asta însemnă că noi continuăm să discutăm la masa de tratative, cu probele pe masă, reieşind din norma naţională, normele internaţionale şi interese.”

Europa Liberă: Dvs aţi spus de multe ori că aveţi o relaţie foarte bună cu Stefan Fule, comisarul european pentru extindere, care este ceh. Acum sunteţi la Praga, relaţiile personale cu politicienii din alte părţi, ajută?

Vlad Filat:
„Ca oriunde. Şi în jurnalism, dacă ne uităm, relaţiile interpersonale ajută foarte mult.”

Europa Liberă: Între jurnalişti sau între politicieni şi jurnalişti?

Vlad Filat:
„Da, şi între politicieni şi jurnalişti, în general, relaţiile bune între oameni ajută. Trebuie să avem grijă de relaţiile pe care le avem. Într-adevăr, noi avem o relaţie bună cu comisarul european pentru extindere şi vecinătate, cu dl Stefan Fule. În Cehia avem o relaţie mai aparte cu viceprim ministrul, ministrul de Externe, dl Schwartzenberg, dînsul este lider al partidului care face parte din familia popular-europeană, la fel ca şi partidul pe care am onoare să îl conduc, dînsul a fost la Chişinău, am avut ocazia să merg în satul meu natal şi am avut o discuţie mai lungă. Este un om deosebit. Cred că vom continua să extindem aceste relaţii care, până la urmă, inevitabil dau rezultat.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG