Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean: „Securiştii de la Tiraspol fac ce vor”


„Este un fel de isterizare la Tiraspol, pentru că Smirnov şi oamenii săi văd că nici Rusia, nici Ucraina nu-i mai susţin.”


La sfârşitul săptămânii trecute, se relata că o echipa de jurnalişti ruşi a fost maltratată la Tiraspol, după care a fost expulzată. Ştire respinsa de autorităţile transnistrene, o zi mai târziu. Paul Hodorogea a încercat să facă un pic de lumină în acest incident cu ajutorul jurnalistului Ernest Vardanean:


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct



Ernest Vardanean
Ernest Vardanean
Ernest Vardanean: „Potrivit surselor mele de la Moscova, un grup de ziariști ruşi, nu chiar de la compania NTV dar totuşi ziarişti, au plecat la Tiraspol să filmeze acolo, să facă un reportaj despre situaţia actuală din regiune, despre procesul de pregătire de pretinsele alegeri prezidenţiale. Acolo au fost arestaţi şi bătuţi de ofiţerii aşa-zisului MGB, chiar au fost luaţi din hotel şi duşi într-o pădure nu ştiu unde, în afara oraşului. MGB-iştii au luat camera video, nu ştiu ce au făcut cu ea, jurnaliştii au fost bătuţi, au fost interogaţi neoficial, fără proces verbal. Pe urmă le-au dat drumul. Oricum, deja jurnaliştii au revenit acasă, la Moscova. Dacă am înţeles corect această situaţie, la Tiraspol au venit nu cei care au fost la Chișinău, au venit alţii. Iar MGB-iştii i-aşteptau pe cei care au fost la Chişinău. Era vorba de un grup de filmare săptămâna trecută, care a venit la Chișinău să filmeze. Ştiu precis că prima echipă de filmare nu a plecat la Tiraspol, ci direct la Moscova. Oricum, vreau să vă spun că este o situaţie foarte urâtă. Ne dăm seama că securiştii de la Tiraspol fac ce vor. Ei pot aresta, pot bate pe cine vor ei. Este o fărădelege nemaipomenită.”

Europa Liberă: Dar cum de este posibil să fie bătuţi jurnaliştii ruşi, aşa cum se ştie foarte bine că Transnistria este susţinută de Federaţia Rusă?

Ernest Vardanean: „Se ştie foarte bine că lozinca transnistreană „împreună cu Rusia” este doar o lozincă. Este o momeală pentru populaţie. Într-adevăr populaţia transnistreană este pro-rusă, dar acei de la guvernarea de la Tiraspol pur şi simplu folosesc situaţia aceasta pentru ca să câştige ceva. Iar acum, când vedem că Rusia este foarte supărată pe Igor Smirnov şi vrea ca acesta să-şi retragă candidatura din pretinsele alegeri prezidenţiale – regimul separatist îşi arată faţa reală.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că regimul lui Smirnov a ajuns la o limită oarecare?

Ernest Vardanean: „El a depăşit limita. Ei nu au nici un plan, este un fel de isterizare la Tiraspol, pentru că Smirnov şi oamenii lui văd că nici Rusia şi nici Ucraina nu-l susţin deja. Nici occidentul nu-l crede. Ce poate face Smirnov? Nimic. Poate doar să rămână la Tiraspol şi să facă fărădelegi.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG