Linkuri accesibilitate

30.11 - Chișinău: Intrevederile Vasile Tarlev-Anatoli Kinach


Premierul Vasile Tarlev în 2008
Premierul Vasile Tarlev în 2008

Anatolie Kinach a spus că este de nepermis ca Republica Moldova să-și soluționeze problemele prin exercitarea de presiuni asupra Ucrainei.




30 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Intrevederile Vasile Tarlev-Anatol Kinach.

Premierul Vasile Tarlev, aflat și el în capitala rusă cu ocazia reuniunii la vârf a CSI, s-a întâlnit astăzi cu omologul său ucrainean, Anatolie Kinach. Principala temă a discuțiilor pare să fi fost plasarea posturilor vamale mixte pe teritoriul Ucrainei, problemă care continuă să provoace un schimb de declarații dure între autoritățile de la Chișinău și Kiev. Detalii de la Alexandru Eftodi.

Ministerul ucrainean de Externe a adresat pe căi diplomatice Republicii Moldova o notă de protest în legătură cu acuzațiile pe care le-a adus Ucrainei președintele moldovean, Vladimir Voronin, a anunțat astăzi Ministerul de Externe de la Chișinău.

Președintele Voronin a acuzat luni Ucraina de faptul că favorizează contrabanda, practicată de autoproclamata republică transnistreană. El a avertizat că Republica Moldova ar putea împiedica accesul Ucrainei în Organizația Mondială a Comerțului în cazul în care acest stat nu va retrage sprijinul acordat regiunii transnistrene secesioniste.

De asemenea, șeful statului moldovean, liderul Partidului Comuniștilor a declarat că va susține deschis preluarea puterii în Ucraina la alegerile parlamentare din primăvara viitoare de către comuniștii ucraineni, în frunte cu Piotr Simonenko.

În nota de protest, înmânată joi ambasadorului moldovean la Kiev se arată că autoritățile ucrainene ,,resping aceste acuzații neîntemeiate” și revendică explicații oficiale din partea Chișinăului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău, Valeriu Turea, a declarat că după examinarea minuțioasă a notei de protest se va răspunde ,,conform uzanțelor diplomatice, prevăzute pentru asemenea situații”.

Serviciul de presă al Președinției a anunțat, la rândul său, șeful statului va examina nota de protest după ce va reveni în această noapte de la Moscova, unde participă la reuniunea jubiliară a CSI. La această reuniune, amintim, participă și primul ministru Vasile Tarlev, care a avut astăzi o întrevedere cu omologul său ucrainean, Anatolie Kinach.

Potrivit agenției de știri Ucr-Inform, Anatolie Kinach a spus că este de nepermis ca Republica Moldova să-și soluționeze problemele prin exercitarea de presiuni asupra Ucrainei. Potrivit sursei citate, Kinach a subliniat că autoritățile de la Kiev vor respecta cu strictețe principiul integrității și suveranității Republicii Moldova, dar problema relațiilor de frontieră vor fi soluționate fără implicații afective.

Liderul opoziției creștin-democrate de la Chișinău, Iurie Roșca, a susținut astăzi o conferință de presă la care și-a expus punctul de vedere asupra complicațiilor în relațiile dintre autoritățile moldovene și cele ucrainene.

Iurie Roșca: ,,În această răbufnire tardivă a lui Vladimir Voronin constituia o reacție mai puțin diplomatică asupra unei situații care trebuia limpezită mult mai devreme. Îmi amintesc acum cum vreo două săptămâni în urmă, în cadrul întâlnirii bilaterale Voronin-Kuchma, Vladimir Voronin aplica sărutul pe obrazul președintelui ucrainean, deși situația era la fel de proastă. Imediat după aceste săruturi domnul Voronin îl primește pe liderul comuniștilor ucraineni la Chișinău și îi declară că-i va acorda total sprijinul, un fel de export de revoluție dinspre Republica Moldova spre Ucraina și că implicit ar dori înlocuirea actualului șef al statului ucrainean, ceea ce după mine constituie o gravă gafă de ordin diplomatic și chiar poate fi calificată ca imixtiune directă în afacerile interne ale Ucrainei.

Dacă tot s-a ajuns la această situație destul de tensionată între Republica Moldova și Ucraina, nu pot decât să regret lipsa de abilitate diplomatică a actualei conduceri a Republicii Moldova, care trebuia să exploateze mult mai inteligent această alianță pe față a Kievului oficial cu separatiștii de la Tiraspol, în frunte cu Smirnov. Așa însă dacă domnul președinte Voronin tot a decis să spună tranșant lucrurilor pe nume, consider că ar fi cazul ca domnia sa să reconsidere, dacă mai e oare cazul, să se mai mențină statutul de garant al depășirii diferendului transnistrean pentru Ucraina.”

Liderul opoziției creștin-democrate din Parlament a concluzionat că într-o perioadă relativ scurtă de la preluarea puterii, autoritățile comuniste au deteriorat relațiile Republicii Moldova cu ambii vecini - România și Ucraina, dar în schimb le-au întărit pe cele cu Federația Rusă.

Din Chișinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.

*

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a expediat o notă misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate la Chișinău, prin care le solicită să nu accepte invitația de a monitoriza așa-zisele alegeri prezidențiale din stânga Nistrului, programate pentru 9 decembrie.

Într-un comunicat de presă al Ministerului, difuzat astăzi, se arată că ,,scrutinul nelegitim și neconstituțional organizat de autoritățile autoproclamatei republici transnistrene este o nouă încercare a regimului de la Tiraspol de a-și demonstra legitimitatea, ceea ce confirmă o dată în plus tendința liderilor separatiști de a crea un stat independent”.

Alegerile din Transnistria, se mai spune în comunicat, subminează eforturile autorităților moldovene, sprijinite de comunitatea internațională și orientate spre reglementarea politică a conflictului prin elaborarea unui statut al regiunii ca parte componentă a Republicii Moldova.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG