Linkuri accesibilitate

„Opt mici fotografi”


O expoziţie prilejuită de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități.


Opt mici fotografi sunt autorii unei expoziții deschisă în holul Ministerului Muncii din capitală înaintea zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, marcată în fiecare an la 3 decembrie. La vernisajul expoziției „Lumea așa cum o văd eu”, care va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii decembrie, a participat și corespondenta Europei Libere, Alla Ceapai.

„Pentru că ceasul nu-l dai înapoi şi pentru că viaţa merge înainte, fie omul trist ori vesel” este legenda fotografiei Ceasul a cărei autor, Ion Radu în vîrstă de 18 ani, este imobilizat într-un scaun cu rotile, de pe cînd era copil.

„Lumea se uită altfel la noi, la persoanele care stau în scaunul cu rotile şi toţi se firesc. Fiecare om este diferit, dar fiecare este om şi acel cu dizabilităţi şi acel fără şi niciodată nimeni nu poate să ştie ce îl aşteaptă, unul Dumnezeu ştie.”



Mama băiatului a decedat cînd el avea doar 4 anişori, iar tatăl l-a abandonat şi Ion a ajuns în orfelinatul din satul Mitoc, raionul Orhei. El spune că îi place să fotografieze, pentru că astfel îndură mai uşor singurătatea, dar şi pentru că prin obiectivul camerei lumea îi pare mult mai tolerantă.

„Am fotografiat soarele, fiindcă fără soare nu trăieşte nimic, am fotografiat calul, calul înseamnă inspiraţie, mulţi pictori pictează cai. Am fotografiat avionul pentru că el înconjoară lumea şi mie îmi place să văd lumea aşa cum este, de la înălţime să văd lumea.”

Casa, grădina şi surorile sale sunt imaginile surprinse de obiectivul unui alt băiat pe nume Ion Brînză de 9 ani. Pînă acum jumătate de an el nu a avut parte nici de casă, nici de familie, locuind în acelaşi orfelinat de la Orhei. Acum se află în grija Nataliei Florea - asistentă parientală căreia Ionel îi spune „mamă”:

„El este foarte curios, poate că nu şi-ar exterioriza ceea ce vede. Adică el prin fotografii îşi exprimă libertatea lui de a face orice lucru cu dragoste.”

Dar iată ce a spus Valentina Buliga, ministra Muncii, protecţiei sociale şi familiei prezentă şi ea la inaugurarea expoziţiei de fotografii a copiilor cu dizabilităţi:

„Au încercat prin fotografiile, prin situaţiile pe care le-au prins ei să ne arate ce văd ei, cum gîndesc. Vreau să vă spun că lumea se schimbă merge înainte aşa cum a spus şi Ionel şi chiar dacă ceasul undeva s-a oprit lumea merge înainte.”

Valentina Buliga a menţionat că în prezent în Republica Moldova sunt circa 179 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care 15 mii sunt copii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG