Linkuri accesibilitate

Rusia organizează alegeri în Transnistria


În ciuda opoziţiei Chișinăului, în Transnistria vor fi deschise 22 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare ruse din 4 decembrie.





Duminică 4 decembrie vor avea loc alegeri parlamentare în Federația Rusă. Ca și în anii trecuți, alegătorii ruși din Republica Moldova vor putea vota la Chișinău și în alte câteva localități din dreapta Nistrului, dar și în Transnistria, așa cum a anunțat astăzi ambasada Federației Ruse. Relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Federaţia Rusă a decis să deschidă secţii de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile în Duma de Stat de duminică. Hotărârea a fost făcută publică astăzi, la aproape o săptămână după ce autorităţile moldoveneşti s-au folosit de ocazia unei vizite la Chişinău a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, pentru a-şi exprima dezacordul cu o astfel de decizie a Kremlinului.

În afară de secţia de votare din sediul ambasadei ruse de la Chişinău şi două urne mobile ce vor funcţiona la Bălţi şi Comrat, la 4 decembrie vor mai fi deschise şi 22 de puncte de vot în stânga Nistrului, a anunţat astăzi într-un comunicat reprezentanţa diplomatică rusă din Republica Moldova. Nouă din ele vor fi la Tiraspol, şase - la Tighina, câte două - la Râbnița şi Dubăsari și câte una la Dnestrovsk, Grigoriopol și Slobozia, precizează ambasada.

Cu numai câteva zile în urmă presa de la Chişinău scria, cu trimitere la surse de la ambasada rusă, că în Republica Moldova va funcţiona pe 4 decembrie o sigură secţie de votare.

A fost o interpretare greşită a unui anunţ despre modul cum va funcţiona una din secţii, cea din incinta ambasadei, ne-a explicat astăzi purtătorul de cuvânt al reprezentanţei diplomatice ruse, Mihail Maliko.

„Aşa presa a interpretat comunicatul nostru despre cum, concret, va funcţiona această secţie de vot,” ne-a spus Maliko.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei a mai spus că Federaţia Rusă este obligată să creeze condiţiile necesare pentru ca cetăţenii săi care locuiesc în Transnistria să-şi poată exercita în deplină măsură dreptul la vot:

„O să vă reamintesc ce a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul vizitei sale la Chişinău. Federaţia Rusă trebuie să-şi respecte Constituţia sa, legislaţia sa, dar şi cea internaţională şi să le ofere cetăţenilor săi dreptul de a alege,” a spus Europei Libere purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a repetat astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, că ar fi bine ca Federaţia Rusă să se abţină de la această intenţie, care, aşa cum se arată în comunicat, trezeşte „nedumerire” şi „îngrijorare” părţii moldoveneşti.

Ministerul Afacerilor Externe a reconfirmat această poziţie a Chişinăului la aproape o săptămână după ce a folosit ocazia unei vizite la Chişinău a ministrul rus de externe, Serghe Lavrov, pentru a-şi exprima acelaşi dezacord cu intenţia părţii ruse de a deschide cele câteva zeci de secţii de vot în Transnistria. Intenţie dezaprobată anterior şi de premierul Vlad Filat:

„Noi vom veni cu refuz în acest sens, aşa cum e şi firesc să fie. Republica Moldova nu poate să permită deschiderea acestor secţii de votare din simplu motiv că nu are controlul asupra acelei regiuni.”

Faptul că toate aceste declaraţii au rămas fără ecou la Moscova demonstrează o dată în plus că Federaţia Rusă desconsideră Chişinăul oficial, este de părere Victor Chirilă, directorul Asociaţiei de Politică Externă:

„În mod logic, Rusia ar fi trebuit să deschidă secţii de vot pe teritoriul controlat de autorităţile de la Chişinău, pe malul drept. Dar aşa, este în mod clar o desconsiderare a poziţiei Chişinăului. Dar reacţia trebuie să fie una calmă, să fie reiterat punctul de vedere, un punct de vedere corect6 şi întemeiat pe dreptul internaţional.”

Rusia a deschis secţii de votare în Transnistria şi la alegerile din anul 2007, în pofida protestelor diplomaţiei moldoveneşti care vede în aceste acţiuni un gen de recunoaştere, chiar şi neformală, a entităţii statale transnistrene, în opoziţie cu părerea Federaţiei Ruse care spune că nu face decât să le ofere cetăţenilor săi dreptul de a-şi exprima voinţă prin vot.
Previous Next

XS
SM
MD
LG