Linkuri accesibilitate

O constituţie înnoită – şansa României? (Sebastian Lăzăroiu / Evenimentul zilei)


Scopul ultim pentru care a fost creat PSL - transbordarea pasagerilor de la clasa I a Titanicului comunist. (Tom Gallagher / România Liberă)


In 2013 vom avea o mare coalitie dreapta – stanga, avand la baza Partidul Social Democrat si Partidul Democrat Liberal. Acesta este pronosticul formulat de Sebastian Lazaroiu in Evenimentul zilei. Cheia acestei ipoteze o constituie presupunerea ca, la viitoarele alegeri legislative din 2012, pe buletinele de vot nu se va mai regasi Uniunea Social-Liberala. Lazaroiu nu intra pe culoarul tensiunilor din USL, ci prefera sa explice ca Romania are nevoie de o noua constitutie si acest lucru nu va fi posibil decat daca se schimba configuratia extrem de polarizata a scenei politice. De ce e nevoie de o Constitutie macar innoita? Lazaroiu spune ca, in perioade de criza mondiala, sunt in avantaj administratiile care isi clarifica repede problemele. In Romania, Constitutia ar trebui sa aduca un sistem judiciar responsabil, sa reaseze echilibrul intre puterile statului si sa limiteze deficitul bugetar si datoria publica prin prevenirea acumularii de averi ilicite, se mai arata in acest articol din Evenimentul zilei.

In acelasi cotidian, Mircea Mihaies subliniaza diferenta dintre PDL, aflat la guvernare, si opozitia din Uniunea Social-Liberala. In tabara puterii, cei suspectati de coruptie nu sunt tinuti in brate, in timp ce la PSD tin conferitne despre coruptie chiar cei corupti – este vorba despre Adrian Severin. „Cinismul si nesimtirea au atins cote pe care nu le mai intalnesti in lumea civilizata” – scrie comentatorul, care isi declara lipsa de iluzii: opinia publica din Romania continua sa fie „captiva discursului demagogic al lui Ponta si Antonescu, ingnorand eforturile reale si costisitoare politic ale pedelistilor”.

Si Ovidiu Pecican alege subiectul Severin, in Romania libera. O face insa pentru a repovesti cazul si pentru a se ingrijora ca insusi seful statului a venit in fata presei „sa-si marturiseasca neputinta in fata maharilor din domeniul energiei”.

In sfarsit, cu o privire de sus asupra parcursului politic al Partidului Social Democrat, Tom Gallagher da o definitie acoperitoare pentru principala formatiune politica a opozitiei: „Dupa 20 de ani, spune el, PSD inca mai ofera dovezi infailibile despre scopul ultim pentru care a fost creat – anume transbordarea in conditii optime a pasagerilor de la clasa I a Titanicului comunist pe un vas de croaziera mai modern si cel putin la fel de luxos. ”
XS
SM
MD
LG