Linkuri accesibilitate

Dezghețarea conflictului înghețat din Transnistria. Pentru copii


Elevi la liceu, Bender/Tighina
Elevi la liceu, Bender/Tighina

La sfârsit de săptămână cu Valentina Ursu.




Negocierile oficiale în formatul 5+2 vor purta un caracter permanent. Asta au decis în această săptămână premierul Vlad Filat și liderul autoproclamatei republici moldovenești nistrene, Igor Smirnov, care au avut o întrevedere la Tighina. În același timp Igor Smirnov a repetat că partea transnistreană va pleda pentru recunoașterea independenței republicii moldovenești nistrene, iar șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, aflat în vizită la Chișinău a accentuat necesitatea de a rezolva conflictul transnistrean cu respectarea strictă a suveranității Republicii Moldova.

Mai toate tentativele făcute de guvernanții de la Chișinău în cei 20 de ani de la războiul de pe Nistru de a reintegra țara au eșuat. Unele voci spun că datorită problemelor teritoriale nerezolvate chiar șansa euro-integrării ar putea fi ratată. Alții afirmă că încă nu este totul pierdut.

În această săptămână Vlad Filat și Igor Smirnov au discutat la Tighina-Bender despre agenda primelor negocieri oficiale asupra conflictului transnistrean din ultimii cinci ani. La întâlnirea din sediul Misiunii OSCE premierul moldovean și liderul transnistrean au căzut de acord asupra listei subiectelor ce se vor discuta la întâlnirea de la Vilnius, programată pentru 30 noiembrie și 1 decembrie, care se va ține sub patronajul președinției lituaniene a OSCE.

După întâlnirea de la Tighina, în drum spre Chișinău, am poposit cu microfonul Europei Libere la Varnița. Despre șansele rezolvării crizei transnistrene am discutat cu localnicii întâlniți ocazional.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:25 0:00
Link direct


Europa Liberă: Credeți că criza transnistreană este o prioritate pentru guvernarea de la Chișinău să fie rezolvată?

- ,,Trebuie să fie rezolvată. Eu aș vrea ca Moldova să fie toată unită, să nu fim despărțiți din partea stângă, din partea dreaptă.”

Europa Liberă: Cine vrea divizarea Moldovei?

- ,,Președintele de la Pridnestrovia. Și Rusia.”

Europa Liberă: Acum dacă Igor Smirnov nu mai este susținut de autoritățile de la Kremlin nu mai are șanse să rămână în fruntea regiunii?

-, ,Eu cred că nu.”

Europa Liberă: Păi dar cetățenii îl aleg.

- ,,Majoritatea sunt de partea Transnistriei, mai mulți sunt ruși decât moldoveni. Gazul nu-l plătesc, cum îl plătim noi, moldovenii, două-trei mii de lei pe lună. Pensiile sunt mai bune. E mai bun traiul acolo decât la noi, moldovenii.”

- ,,Serviciile comunale îs cu mult mai ieftine ca la Chișinău, pensiile sunt mai mari ca la Chișinău. Având și eu rude acolo, ei spun că eu nu vreau în Moldova voastră, pentru că la voi e prea scump și pe noi ne aranjează așa. Lumea de acolo nu vrea să fie cu Moldova, acolo sunt mai multe privilegii. Pe oamenii de rând nu-i încălzește că e Est, că e la Vest. Să fie locuri de muncă, să poată trăi în țară, să nu plece tineretul. Să nu fie prețuri mari. N-are importanță unde ducem noi spre Europa, sau spre Rusia, sau spre Ucraina. Principalul e ca lumea să trăiască normal, să nu trebuiască să fugă toți din țară.”

*

Igor Smirnov, Vlad Filat
Igor Smirnov, Vlad Filat
La doar câțiva kilometri de la Varnița premierul Vlad Filat a avut o întrevedere cu liderul autoproclamatei regiuni, Igor Smirnov.

Europa Liberă: Dumneavoastră ce credeți, e o prioritate soluționarea problemei transnistrene?

- ,,Transnistria demult e pierdută și n-o să mai fie parte componentă a Moldovei.”

Europa Liberă: Și atunci de ce se depun atâtea eforturi ca să se reunifice Moldova?

- ,,Niște vorbe goale de guvernarea actuală și care a fost. Se ascund doar după întrebarea asta, dar ei nu fac nimic ca într-adevăr să se soluționeze întrebarea asta.”

Europa Liberă: Ce ar trebui și ce ar putea să facă?

- ,,De atâta ei și stau la conducere ca să se gândească ce ar putea să facă. Că eu, un om de rând aș propune, dar soluția mea n-o să le placă lor.”

Europa Liberă: Dar ce propuneți?

- ,,Să vină și să hotărască odată și odată al cui e poporul ista? E al nostru, sau al lor? A cui e partea ceea? E a noastră sau a lor? Așa ca doi gospodari să se întâlnească și să spună.”

Europa Liberă: Cine să se întâlnească ca doi gospodari?

- ,,Cine ține Transnistria? Rusia a pus mâna acolo. Să se întâlnească ca doi gospodari, să pună hatul și gata, s-a terminat întrebarea pentru totdeauna.”

Europa Liberă: Credeți că dacă Moscova nu-i mai acordă susținere lui Igor Smirnov, șansele lui de a rămâne în fruntea acestei regiuni sunt mai mici?

- ,,Da, cred că da. O să-l impună ca el să se dezică de funcția asta.”

Europa Liberă: El nu se dezice deocamdată.

- ,,Nu se dezice. Acesta tot e un joc politic. Smirnov deja a început să-și impună punctele de vedere, adică a prins la bani, a prins oleacă la putere și crede că poate s-o mai ducă.”

Europa Liberă: Credeți că e un om bogat Igor Smirnov?

- ,,Nu bogat, dar foarte bogat. Și toată familia.”

Europa Liberă: Cum și-a agonisit avuția, bogăția?

- ,,Evident că se fac multe lucruri negre, care aduc bani mari.”

Europa Liberă: Ce șanse există ca problema transnistreană să fie rezolvată?

- ,,Nu e toată problema în Transnistria, acolo e Rusia. Acolo toată puterea vine de la Rusia. Rusia să se rezolve sau nu.”

Europa Liberă: Igor Smirnov are șanse să rămână la cârma Transnistriei?

- ,,Nu, nu cred să aibă șanse pentru că dacă a zis Rusia că trebuie de schimbat, înseamnă că trebuie schimbat. Este pământul Moldovei, nu este pământul Rusiei. Noi trebuie să avem și o graniță cu Ucraina. Rusia pur și simplu vrea să facă o colonie, de fapt a făcut-o. De exemplu cu integrarea în Europa, nu ne putem integra fiindcă avem problema cu Transnistria. Sunt multe arme ale armatei a 14 care este un pericol pentru Europa.”

Europa Liberă: Este o prioritate pentru guvernarea de la Chișinău să fie soluționată problema Transnistriei?

- ,,Nu cred. Dacă vă referiți la moment - e mai mult populism. Da, este o prioritate pentru țara noastră, numai nu pentru guvernare la moment.”

Europa Liberă: Da ce ar aduce modificare?

- ,,Măcar și pentru popor ar fi mai bine de trăit. Ar putea să se întâlnească neamurile, să n-aibă probleme la circulația. De fiecare circul, de fiecare dată diferite taxe trebuie să plătești, la o rudă sau la un cunoscut. În rest și pentru țară. Să zicem tot patrimoniul industrial totuși acolo a fost construit, de ce astăzi numai liderii de la Tiraspol trebuie să beneficieze de toată smântâna ceea de acolo, construit de tot poporul Republicii Moldova. Trebuie să beneficieze toți, absolut tot poporul.”

Europa Liberă: Credeți că rămânerea lui Igor Smirnov ar decide ceva? Dacă continue să se afle la cârma Transnistriei?

- „Nu cred. Chiar și Caminschi, care într-un fel e favorizat de Rusia, nu cred. Cheia totuși e la Moscova. Poate să fie oricare lider n-ar fi. Dacă Moscova o să ajungă la o decizie, întrebarea o să fie rezolvată.”

Europa Liberă: Cine poate rezolva problema?

- ,,Statele mari - America și Rusia.”

Europa Liberă: Plecarea lui Igor Smirnov ar aduce șanse?

- ,,Da, cred că da.”

Europa Liberă: De ce credeți că Moscova nu-i mai acordă sprijin lui Igor Smirnov?

- ,,A fost o marionetă a Rusiei, a fost condus de Moscova. A avut prea multe greșeli. Conflictul a fost tot de dânșii făcut, de Rusia. Bază militară, Armata a 14-a. Eu am făcut armata acolo și știu ce se află acolo. Vă dați seama.”

Europa Liberă: Și ce se află acolo?

- „Foarte mult armament și nu vreau să vă spun ce anume.”

Europa Liberă: Dacă se găsește o soluție pentru problema transnistreană, armata pleacă?

- ,,Nu cred, fiindcă uitați-vă ce se întâmplă. Domnul Medvedev pune rachete în Kaliningrad. E politică. E mizerie. Nici n-am cuvinte ce să vă zic. Eu înțeleg prea multe.”

Europa Liberă: Ce înseamnă schimbarea lui Igor Smirnov, de exemplu, cu Anatol Kaminschi? Caminschi nu va mai fi omul Moscovei?

- ,,Desigur că o să fie. Poate că nu o să fie atât de dur. Poate de asta nu ne-am putut înțelege.”

Europa Liberă: Faptul că premierul Vlad Filat insistă să se întâlnească cu Igor Smirnov e bine? E rău? Trebuie aceste întâlniri?

-,,Numaidecât. Vedeți că domnul Lavrov a venit încoace și noi suntem conduși ce o să zică aceștea, aceea o să fie.”

Europa Liberă: Cine conduce?

-,,Statele mari, două. America și Rusia două supraputeri, care arată cu degetul - fă așa, fă așa.”

Europa Liberă: Ziceți că Statele Unite și Federația Rusă decid. De ce nu au putut până acum să rezolve această problemă transnistreană?

-,,Nu au vrut. Nedorința înseamnă frica. Au fost întotdeauna în conflict America și Rusia și nu vor. Ăștia au adus bombe încoace, în Europa au pus bazele militare și ăștia nu vor. E o bază foarte serioasă. E un butoi de praf pentru Europa. E o frică și pentru Franța, și pentru Germania, și dacă e să ne uităm real - Transnistria n-o să ne dea niciodată nimeni. Cea mai bună soluție - n-avem noi ce căuta dincolo de Nistru și gata. Dacă tare li-i frică că Europa vine și-i mănâncă, Dumnezeu cu dânșii. Dacă tare așa vor. E altfel de popor acolo, sunt cu mentalitatea lor pro-ruși. Le-au băgat în cap dogma asta smirnovistă.”

*

Pe străzile din Varnița aflu opiniile cetățenilor despre soluționarea crizei transnistrene.

- ,,Atâția ani și nimeni nimic nu face, numai pentru fotoliile lor au grijă. și aceia șed și plâng în partea ceea și aiștia. Nu pot să se ducă rudele la părinți, la fii feciori. Nu se vede nici o soluție.”

Europa Liberă: Igor Smirnov dacă nu mai este susținut de către Federația Rusă, credeți că problema ar putea mai ușor să fie rezolvată?

- ,,E clar. Ce, nu se vede că acum dacă vor să-l aresteze pe fecioru-său? Apoi nu degeaba. Cu așa milioane șede și susține Transnistria.”

Europa Liberă: Unde a făcut el aceste milioane și cum a reușit să le facă?

- „Ei, unde. D-apoi i-a dat Federația Rusă. I-a dat ajutoare chipurile pentru pensii la oameni, să-i susțină pe lumea de peste Nistru, că noi plătim toate datoriile, dar la dânșii e foarte ieftin. La noi gazul cât costă? Și la dânșii cât costă? Și lumina...”

Europa Liberă: Dacă se unesc cele două maluri ale Nistrului, armata rusă pleacă?

- ,,E clar că o să plece. De-acum ei n-or să aibă ce căuta. Pe dânșii n-o să-i susțină nimeni. E clar, dacă noi să fim uniți.”

Europa Liberă: Moldova unde ar trebui să meargă? Spre Uniunea Europeană? Sau spre Est?

- ,,Spre europeană. Dacă am ieșit și suntem independenți, de-amu măcar să tindem spre ceva. Să poată măcar tineretul ca să plece, de exemplu, la Italia ori unde se duc, chiar lumea trebuie să se ducă cu patru-cinci mii de euro. Dar de ce nu s-ar putea ca să se urce în transport și să plece așa liber.”

Europa Liberă: Credeți într-o Moldovă prosperă?

- ,,Cred, poate o fi odată.”

Europa Liberă: Cine poate să facă din Moldova un stat prosper?

- „Cine? Lumea noastră, dacă s-ar ridica odată. Dar așa o să așteptăm iaca de la Alianță, ori de la opoziție. Nu mai fac nimic. Iaca o să vedeți, nici acum n-o să mai aleagă nici președintele, nici nimic.”

Europa Liberă: Dar asta vă afectează?

- ,,Da cum să nu ne afecteze? Nu-i conducere, nu-i stăpân. Iată chiar și acasă, dacă stăpânul calcă pe alături, apoi e clar că se duce casa de râpă. Așa și aici.”

*

Rusia încearcă să se poziționeze cât mai bine pe mai multe paliere, însă întrebările devin mai numeroase și mai dificil de dezlegat înainte de aceste negocieri, care urmează să aibă loc la Vilnius. Și asta pentru că Transnistria este o piesă de șah într-un joc cu mult mai mare, crede cercetătoarea de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi.

Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi: ,,Trebuie să ne întrebăm dacă s-a schimbat ceva în percepția Rusiei, percepția politicienilor de la externe din Rusia în ceea ce privește configurația externă în care se găsește Rusia. S-a schimbat ceva în poziția Rusiei după ce s-a fondat recent Uniunea euro-asiatică și dorința Rusiei în modul cel mai clar de a atrage și alte state, foste republici sovietice. Știm sigur că Rusia ar dori să atragă Ucraina. Și de asemenea s-a exprimat de ministrul de externe rus, lavrov, dorința sau invitația ca și Moldova să participe pentru că, spunea el, nu este imposibil ca o țară ca Moldova să acționeze atât în direcția integrării în Uniunea Europeană, cât și în direcția integrării cu această nouă uniune euro-asiatică.

Ideea ar fi ca Moldova, din dificultățile pe care le-a întâmpinat în ultimii 20 de ani, inclusiv dificultățile de a se alătura mai repede Uniunii Europene, ar putea să fie interesată să conlucreze cu ambele organizații și să-și vadă interesele naționale economice, politice realizate în această dublă ipostază. Așa am înțeles această invitație a domnului Lavrov.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, ceea ce a trezit interese și pe alocuri suspiciuni la Chișinău la această întrevedere Filat-Smirnov, e că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a repetat la Chișinău că Moscova ar vrea un nou lider la Tiraspol, și înlocuirea lui Igor Smirnov în rezultatul așa-ziselor alegeri din decembrie în regiunea transnistreană. Să înțelegem că Vlad Filat s-a întâlnit cu Igor Smirnov în ciuda voinței Moscovei?

Anneli Ute Gabanyi: ,,Prin faptul că Guvernul de la Chișinău nu recunoaște drept legale aceste alegeri, întâlnirea nu are nici un fel de semnificație în ceea ce privește sprijinirea unuia sau al celuilalt candidat. Întrebarea este dacă schimbarea lui Smirnov cu un alt lider, după cum spunea domnul Lavrov - mai maleabil, mai flexibil, ar schimba datele fundamentale ale problemei.

Și aceasta poate să fie o manevră pentru a atrage atenția asupra unor probleme care de fapt nu sunt de primă mărime, pentru că oricine este la vârful puterii în Transnistria poate fi considerat că va face jocul Moscovei. Hai să ne imaginăm că domnul Smirnov este sprijinit de Republica Moldova împotriva voinței Rusiei, nici nu mi-aș putea imagina că ar avea puterea să ia niște decizii împotriva voinței Moscovei în ceea ce privește soluționarea problemei transnistrene. Este clar că cei de la putere la Tiraspol pretind că ei acționează de capul lor, că ei sunt actori în toată regula în acest proces.”

Europa Liberă: Deși este clar că ei nu fac nimic altceva decât ceea ce li se spune de la Moscova.

Anneli Ute Gabanyi: ,,Sigur că da. Adică este un joc cu roluri împărțite și presa occidentală pare foarte preocupată de această susținere a Rusiei pentru contracandidatul lui Smirnov. Eu nu pot să văd aici o reală diferență de intenție de a ajunge până la urmă la un statut de autonomie a Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, a cărei suveranitate și integritate teritorială Rusia trebuie să le susțină teoretic, dar ați văzut că domnul Lavrov a spus în același timp că el susține un statut special pentru Transnistria, fără să spună exact ceea ce este. Deci, ajungem și discutăm de foarte multă vreme această problemă, ajungem întotdeauna la punctul nodal, la punctul crucial - ce, și cum, va arăta acest statut special.”

Europa Liberă: Cel mai probabil se va continua să se insiste pe ideea federalizării Republicii Moldova. Nu bănuiți că asta și-ar dori Moscova?

Anneli Ute Gabanyi: ,,Sigur că da. Este absolut clar. Și un timp de federalizare, în care Moscova și-ar păstra puterea atât prin, bineînțeles, interpușii ei în zona transnistreană, atât asupra politicii interne, cât și asupra politicii externe a Republicii Moldova. Aici aș fi foarte mirată dacă acest punct s-ar modifica. Dacă într-adevăr s-ar vedea o modificare substanțială a acestui punct, atunci Occidentul ar trebui să se întrebe ce speră ca Rusia să realizeze în schimbul acestor momente.”

Europa Liberă: E un târg între Occident și Federația Rusă referitor la identificarea unui statut pentru regiunea de est a Moldovei, pentru Transnistria?

Anneli Ute Gabanyi: ,,Este clar. Fără îndoială. De altfel, dacă vă gândiți la ceea ce s-a discutat între domnul Medvedev și cancelara germană, doamna Merkel, și aici era vorba ca Rusia să-și arate bunăvoința în problema rezolvării problemei transnistrene în schimbul acelui proiect rusesc și sovietic de a forma o nouă arhitectură de securitate, cum se spune la Moscova, o structură care ar putea să includă Rusia într-un fel care să scadă din importanța NATO.”

Europa Liberă: De ce credeți că domnul Leană a plecat în Germania imediat după întâlnirea avută cu omologul său rus Lavrov?

Anneli Ute Gabanyi: ,,S-ar putea să fie în legătură cu acest eveniment, cu ceea ce a discutat și cu domnul Lavrov, pentru că este clar, Germania prin acea inițiativă de la Meseberg s-a făcut într-un fel purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene. Cel puțin Germania a fost țara Uniunii Europene căreia domnul Medvedev i-a adresat acum doi ani această propunere.”

Europa Liberă: Doamnă Gabanyi, nu credeți că această încercare de a îmblânzi Tiraspolul din partea Chișinăului, dar și a Occidentului, Moldova ar putea să nimerească într-o capcană?

Anneli Ute Gabanyi: ,,Da, pericolul este foarte mare. De aceea spuneam că negocierile trebuie să fie duse cu maximă atenție.”

Europa Liberă: Dezghețarea acestei situații când și cum se va produce?

Anneli Ute Gabanyi: ,,Dezghețarea este un proiect, care pentru interesele Republicii Moldova și pentru interesul Uniunii Europene și al NATO este de primă importanță. Și anume o dezghețare într-un timp cât mai rapid. Pe de altă parte am văzut că interesul Rusiei până acum a fost de a ține conflictul într-o stare semi-înghețată pentru a putea să-și urmeze interesul strategic de a avea un picior în ușa deschisă a Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Cert este că Rusia ar trebui să fie convinsă că este și în interesul ei pentru credibilitatea ei ca actor internațional, prestigiul ei internațional, prestigiul ca jucător de politică externă global. Ar avea foarte mult de câștigat.”

*

Premierul Vlad Filat și liderul transnistrean Igor Smirnov s-au întâlnit la sediul Misiunii OSCE din orașul Bender - Tighina, clădire în care fac ore elevii câtorva clase ale liceului cu predare în limba română de aici. Ce cred dascălii de aici despre această întrevedere Filat-Smirnov?

- ,,Astfel de întâlniri au fost în repetate rânduri, de aici vine disperarea noastră - de fiecare dată am rămas doar la vorbe și atât.”

Europa Liberă: Faptul că Moscova actualmente nu-l mai susține pe Igor Smirnov vă dă speranțe că dacă ar veni altcineva la conducerea Transnistriei lucrurile ar putea să ia o altă întorsătură? Să meargă mai spre bine?

- „Nu, e posibil că n-a fost o înțelegere între ei.”

Europa Liberă: Între cine?

- ,,Între Moscova și Transnistria și Smirnov. Și adică își caută omul lor.”

Europa Liberă: Omul lor? Sau omul cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului?

- ,,Omul lor, nu al cetățenilor; și nici ceea ce ține de Moldova, și nici Transnistria. Omul Moscovei, cu statut de șef al statului transnistrean.”

Europa Liberă: Ar fi bine să rămână Smirnov? Ar fi bine să vină altul?

- ,,Ar fi bine să nu fie nimeni. Ar fi bine să fie așa cum a fost până în ʼ89. De la momentul proclamării independenței și dispariției Uniunii Sovietice. Aici e așa o perioadă de trecere spre ceva. Spre ceva trebuie să vedem - mai bine sau mai rău, hotărăsc ei, cei de sus. Cei pe care îi alegem trebuie să hotărască soarta noastră. S-o hotărască să ne fie mai bine.”

Europa Liberă: Dar ei o decid în funcție de doleanțele Dumneavoastră.

- ,,Ar trebui, dar n-o decid.”

Europa Liberă: Ce scop ar urmări Smirnov? El nu s-a arătat atât de cooperant să discute cu Chișinăul referitor la soluționarea uneia sau altei probleme.

- ,,O susținere să capete din partea Chișinăului poate că nu. Dar să se manifeste altfel decât s-a manifestat până acum și să obțină ceva, adică ceea ce așteaptă.”

Europa Liberă: Dar până acum cum s-a manifestat?

- ,,Nicicum. Obraznic. și-a exprimat o atitudine neomenească față de oameni, față de țară, de legile țării, de drepturile omului.”

Europa Liberă: Are șanse să mai obțină un mandat?

- ,,Cred că nu are.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce părere aveți despre această întrevedere Filat-Smirnov?

- ,,Nu cred să aducă ceva nou. Atâția ani nu a fost nimic, atâția șefi de stat, atâta lume s-a implicat în rezolvarea acestei probleme, atâtea organisme internaționale și nu s-a rezolvat nimic. Pur și simplu o întâlnire planificată pentru ei, ca să discute ceva niște probleme poate a lor, interne.”

Europa Liberă: Ale cui?

- ,,Ale șefilor.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să discute?

- ,,Nici nu pot să-mi imaginez ce ar putea ei să discute, fiindcă la o rezolvare oricum nu ajung.”

Europa Liberă: Rezolvarea conflictului transnistrean.

- „Da.”

Europa Liberă: De ce atât de pesimistă?

- ,,Păi avem 20 de ani de pesimism, fiindcă vedem că nu se schimbă nimic.”

Europa Liberă: Trebuia să vină premierul Filat aici la Tighina pentru a purta discuții cu Igor Smirnov?

- ,,El trebuie să hotărască ceva, să acționeze. A venit, a vorbit, s-a făcut. Dar în urma la toate vorbele astea nu este nici un rezultat. Nu pot să spun că este vina domnului Filat, vina domnului Ghimpu, sau vina altor domni din partea Republicii Moldova. Sau eu nu pot să spun că este vina celorlalți din partea transnistreană. Fiindcă ceea ce vorbesc ei acolo rămâne doar acolo și ceea ce rezolvă ei rămâne închis.”

Europa Liberă: Păi dar ei rezolvă întru binele cetățeanului.

- ,,Ce rezolvă?”

Europa Liberă: Nu știu. Vă întreb pe Dumneavoastră. Sunt sesizabile acțiunile pe care le întreprind?

- ,,Eu nu mă implic în situația din zonă.”

Europa Liberă: Unde locuiți?

- ,,Aici.”

Europa Liberă: Se simte atmosfera acestui scrutin electoral?

- ,,Nu-l simt.”

- ,,Sunt așa, niște teatre, să le zic, că lucrurile sunt de undeva dirijate. Marii politicieni ai lumii și Moscova, fiindcă țările mari fac politica mare. Speranța întotdeauna este, dar suntem siguri că nu se va rezolva spre bine conflictul. Fiindcă noi asta așteptăm - o țară unică.”

- ,,Este așa o rugăminte: să se recurgă la tactica pașilor concreți în rezolvarea acestui conflict și în rezolvarea situației întregii Moldova. Fiindcă nu ne putem referi doar la Transnistria. Este problema întregii țări.”
XS
SM
MD
LG