Linkuri accesibilitate

Bugetul de stat pe 2012 a fost finalizat: România mizează pe fonduri europene...


... dar şi pe continuarea aplicării măsurilor de austeritate.




Guvernul român a lucrat mai mult decât de obicei asupra proiectului bugetului de stat pe 2012, temindu-se ca o eventuala reinstalare a recesiunii in spatiul european ar putea da peste cap toate socotelile. Potrivit legii, bugetul Romaniei trebuie trimis Parlamentului pina cel tirziu in 15 octombrie, in fiecare an. Calculele au fost facute si refacute de mai multe ori, atit din cauza temerilor externe, cit si din pricina nemultumirilor interne. Oricum, veniturile continua sa fie mai mici decit cheltuielile potrivit documentului pe care guvernul roman la trimis parlamentului. Astfel veniturile bugetare reprezinta 33,7 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), iar cheltuielile 35,6 la suta. Bugetul general consolidat a fost construit pe venituri totale de circa 46,5 miliarde de euro si cheltuieli de 49,2 miliarde de euro.

Resursele bugetare interne alocate pentru investitii vor scadea in 2012 cu pina la 500 de milioane de euro, dar guvernul roman spera sa compenseze aceasta scadere printr-o absorbtie mai buna a fondurilor europene. Presedintele Traian Basescu a spus ieri pe un ton extrem de optimist ca Romania ar putea sa acceseze sase miliarde de euro de la Bruxelles. Suma pare exagerata, chiar daca acest domeniu a inceput sa fie administrat de fostul comisar european Leonard Orban, daca tinem cont ca de la aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, Romania a accesat doar 700 de milioane de euro, adica sub cotizatia anuala a tarii, care este de un miliard.

Asadar, pe fondul adincirii crizei economice pe continent, Romania mizeaza pe bani europeni, dar si pe continuarea aplicarii masurilor de austeritate. Bugetul pe anul viitor aplica, de pilda, o scadere a cheltuielilo cu personalul de la 7,5 la suta din Produsul Intern Brut, cit a fost anul acesta, la 6,9 la suta, fiind deci asteptate noi concedieri din sfera bugetara. In ultimii doi ani au fost nevoiti sa plece din sistem 180 de mii de romani, dar presedintele Basescu a explicat ca scaderea trebuie sa continue pina cind numarul total al bugetarilor se va stabiliza la 1,1 milioane. In prezent sint 1,2 milioane, deci ar urma sa mai fie disponibilizati inca 100 de mii de bugetari.

Cea mai mare problema a guvernului roman este sa reduca in asa masura cheltuielile incit sa nu puna in pericol deficitul de 1,9 la suta de PIB, care a fost stabilit pentru 2012 cu troica formata din Uniunea Eurpeana, FMI si Banca Mondiala. Anul acesta Romania a avut un deficit de 4,4 la suta din PIB. Guvernul estimeaza o crestere a veniturilor cu 7 la suta, dar pe fondul agravarii crizei datoriilor suverane in intreaga Europa si a pericolului revenirii recesiunii, specialisti sint ingrijorati ca Romania nu-si va putea atinge tintele, mai ales ca anul viitor sint programate alegeri general si locale.
XS
SM
MD
LG