Linkuri accesibilitate

Mitul exceptionalismului coruptiei româneşti pe viu (Evenimentul Zilei)


Înţelegerea intimă a grozăviei că a fura este un lucru rău? (22)



Presa românească de astăzi nu a avut de ales. Discută mai multe ciudățenii: nebunia care îi va fi facut pe social-democrati sa puna in bratele puterii a doua functie in stat, lipsa masura si de simt al ridicolului in cazul ale celui care a pierdut aceasta functie, Mircea Geoana, dar si cutezanta greu de catalogat a europarlamentarului Adrian Severin, de a tine la Bucuresti o conferinta despre… coruptie. Dupa cum se stie – si România Liberă reaminteste – Severin a fost acuzat de presa din Marea Britanie ca a luat mita pentru a promova amendamente in Parlamentul European. Exclus din grupul Socialistilor Europeni, el nu a demisionat totusi, asa cum au facut alti doi europarlamentari care s-au aflat in situatii similare.
Mircea Cartarescu isi recunoaste in Evenimentul Zilei naivitatea de a-i fi crezut pe pesedisti mai destepti. Ei bine, excluzandu-l pe Geoana si revocandu-l de la Senat ei s-au dovedit, citam, „prosti, prosti facuti gramada”. Geoana n-a fost niciodata un pericol pentru PSD, sustine comentatorul, a fost doar un presedinte de partid mediocru, un ministru de externe sa zicem acceptabil. Altminteri, citam din nou, „prea intelectual pentru PSD si prea ambitios pentru un intelectual. Prea sentimental pentru un om politic si prea cinic pentru un sentimental. Ciudata sa alcatuire, mai potrivita pentru un artist, chiar daca unul de bâlci, l-a acoperit de ridicol în lumea crocodililor”, mai scrie Cartarescu.

Tema conferintei lui Adrian Severin a fost „Mitul exceptionalismului coruptiei româneşti", organizată sub patronajul Fundației Europene Titulescu, condusa de Adrian Năstase. Evenimentul nu a decurs însă chiar cum visaseră organizatorii - avertizează intr-o relatare ziarul Evenimentul Zilei, care a urmarit intamplarea. Se povesteste de pilda ca, in timp ce vorbea cu aplomb la tema, cineva din sala a dat drumul unui reportofon cu inregistrarea sedintei de excludere din Parlamentul European. Severin s-a poticnit un pic, a baut un pic de apa si a continuat netulburat. Editiile electronice si site-urile de stiri au postat toata ziua amanunte despre cum a reactionat publicul, in sala si in afara cladirii. Severin a fost acuzat de ipocrizie, iar persoana care a strigat acest lucru s-a trezit cu apostrofari greu de reprodus aici, din partea organizatorilor.

În săptămânalul 22, Rodica Palade comentează declaratiile lui Severin înca inaintea sustinerii conferintei: „Eu nu mă consider un om corupt. Până la urmă, este important cum mă consider eu. Eu am declarat de la bun început că nu am nici o vină“ – spune senin Severin, avocăţind astfel în numele tuturor corupţilor din România, în frunte cu Adrian Năstase. Pentru ei şi tovaraşii lor de „excepţionalism“, o echipă de psihiatri care să-i facă să „regreseze“ până la înţelegerea intimă a grozăviei că a fura este un lucru rău ar face probabil mai mult decât oricare tribunal sau operaţiune de monitorizare a Comisiei Europene”, scrie Rodica Palade în 22.
.
XS
SM
MD
LG