Linkuri accesibilitate

Nu te poţi integra cu Rusia şi cu Europa, cum nu poţi împăca un sclav cu un om liber (V. Ciobanu/Adevărul)


Ambasadorul Suediei la Chișinău despre problemele de infrastructură ale Moldovei (Timpul).






Scriitorul Vitalie Ciobanu scrie în Adevărul că ministrul rus de externe Lavrov nu le-a propus moldovenilor sa recunoască independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, dar a întins destule capcane pentru o guvernare slabă, măcinată de conflicte interne. El scrie că nu te poţi integra cu Rusia şi cu Europa, cum nu poţi împăca un sclav cu un om liber. Lavrov ştie bine acest lucru, dar susţine contrariul la Chișinău, pentru ca guvernanţii noştri nu au explicat moldovenilor că o asemenea ștruțocămila de fapt nu există.

În Timpul puteţi citi un interviu cu Ingrid Tersman, care din septembrie anul trecut este mesagerul Suediei în Moldova. După un an şi ceva petrecut în Moldova, Ambasadoarea spune că doar dacă mergi în satele moldoveneşti, înţelegi cat de mari sunt problemele de infrastructură pe care le are Moldova, cât de multă lume a părăsit ţara şi cât de numeroşi sunt copiii rămaşi singuri acasă.

Tot în Timpul, Constantin Tănase scrie că astăzi s-a ajuns la situaţia când societatea moldoveană parcă s-a împăcat cu gândul că suveranitatea ţării e o metaforă doar, că de fapt soarta Republicii Moldova se decide între două centre, la Moscova şi la Bruxelles. Oare nu e cazul să ne oprim şi să ne lămurim ce e cu noi şi cu suveranitatea noastră? Întreabă Tănase. Sau aşteptăm răspunsul din exterior.

Şi de la Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău puteţi afla de ce Rusia vrea să ne întoarcă Transnistria, iar Petru Bogatu scrie despre replica americanilor pentru Lupu şi Ghimpu, referitor la întâlnirea dintre Vlad Filat şi Igor Smirnov.
XS
SM
MD
LG