Linkuri accesibilitate

O informație exhaustivă pentru studenți: studentie.md


Liuba Lupașco: „Problemele studenţilor încep din cămine şi se termină acolo unde îşi iau diploma de absolvire.”



Studenţi din toată ţara - uniţi-vă! Acum aveţi un site care vorbeşte pe limba voastră şi despre problemele voastre. Un grup de tinere care, pe cînd erau studente trebuiau să navigheze ore în şir pe internet ca să găsească informaţii despre bursele de peste hotare sau locurile de muncă oferite studenţilor, au decis să lanseze site-ul studenţie.md. Mai multe despre informaţia care poate fi găsită accesînd această pagină de internet, vom afla de la Liuba Lupaşco, specialistă în relaţii publice şi promotoarea ideii.

Europa Liberă: Bună dimineaţa Liuba. Astăzi, când s-ar părea că informaţia de care avem nevoie este la „un click” cu mausul de noi, de ce a fost nevoie să lansaţi o pagină de internet, special dedicată studenţilor?

Liuba Lupaşco: „Noi ne-am gândit că informaţia care este, nu e atât de bine structurată şi e în mai multe surse. Atunci am hotărât să lansăm studenţie.md.”

Europa Liberă: La cel fel de informaţie v-aţi referit?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:13 0:00
Link direct


Liuba Lupaşco: „Ne referim la informaţie necesară atât studenţilor cât şi candidaţilor la studii, toată informaţia va fi într-o singură sursă, pentru
Liuba Lupașco
Liuba Lupașco
candidaţi - referitor la universităţi, colegii, şcoli profesionale, chiar şi licee. Iar când vine vorba despre studenţi, ne propunem să le oferim mai multe posibilităţi de a-şi spori competitivitatea. Este vorba de cariere, burse peste hotare, burse în interior, interviuri cu studenţi, cu profesori de la diferite universităţi…”

Europa Liberă: Ceea ce faceţi voi nu este de fapt de responsabilitatea universităţilor? De ce sunt atât de puţine interesate să comunice cu studenţii?

Liuba Lupaşco: „Cred că universităţile îşi au treaba lor. Fiecare universitate are câte un site, dar se limitează la nişte anunţuri mai vagi, la o promovare a imaginii sale. Noi însă vrem să mergem peste aceste anunţuri, să nimerim în lumea studenţiei adevărate. Avem în vedere chiar şi problemele cu care se confruntă studenții, în acest sens un rol important îl va juca forumul.”

Europa Liberă: Adică locul unde studenţii ar putea să-şi împărtăşească soluţiile problemelor pe care le-au avut?

Liuba Lupaşco: „Pe care le-au avut şi care poate încă există, pentru că nu întotdeauna o să mergi la o organizaţie universitară sau chiar la acelaşi comitet de etică care există pe la universităţi, din frica de a fi penalizat, să spunem aşa, nu chiar direct. Dar, pe forum multe probleme devin mai vizibile şi se vede cum se poate de ieşit din aceste probleme.”

Europa Liberă: Ştiu că eşti angajată inclusiv la Academia de Studii Economice. Ai fi mai aproape de studenţi, ce probleme au studenţii?

Liuba Lupaşco: „Problemele studenţilor încep din cămine, cred eu, şi se termină acolo unde îşi iau diploma de absolvire. Este vorba locuri de muncă insuficiente, este de fapt o problemă de mentalitate mai mult, decât o problemă de conţinut.

Studenţii trebuie să înţeleagă că foarte mult depinde de ei şi faptul cum încep ei să-şi structureze timpul, să-şi organizeze timpul încă din primul an de facultate, aceasta le va deschide mult mai multe căi. Spre exemplu un student foarte bun, puţini sunt cei care ştiu că un student bun poate să câştige aproape salariul unui deputat din burse şi diferite activităţi în care se implică, şi nu e vorba numai despre valoarea materială a acestor experienţe, dar şi despre valoarea lor morală, să zicem aşa.”

Europa Liberă: Mă întreb ce şanse au problemele studenţilor să fie rezolvate dacă sunt exprimate chiar pe forumul siteu-ului studentie.md? Ce şanse au să fie luate în serios de către cineva?

Liuba Lupaşco: „Eu cred că au şanse. Zilele trecute am nimerit peste o informaţie care spunea despre activitățile senatului studenţesc în Georgia, care a produs o adevărată revoluţie de reforme în universităţile de acolo. La noi aceste senate se ocupă mai mult cu organizarea de concursuri de frumuseţe, TVC-uri… Cred că este momentul să schimbăm un pic accentele. Vreau să spun că lupta din partea universităţilor pentru studenţi se intensifică în fiecare an. În 2011 la ciclul primar de studii au fost admiși de 2 ori mai puţini studenţi faţă de anul 2000. Un calcul elementar arată că, cel puţin în 2020, se va dubla lupta universităţilor pentru studenţi. Cred că ar fi interesant ca facultăţile, universităţile, ar trebui să-şi schimbe un pic atitudinea.”

Europa Liberă: Din câte am văzut, site-ul studentie.md oferă şi informaţii despre bursele de peste hotare. Ce trebuie să cunoască un student care vrea să le urmeze dar nu ştie de unde să înceapă?

Liuba Lupaşco: „Un student trebuie să ştie că lupta pentru aceste burse începe din primii ani de facultate, prin nişte note foarte bune, printr-o activitate extra curriculară, prin tot ce înseamnă să fii un student bun, să te deosebeşti prin ceva de alţi studenţi din alte ţări care aplică la aceeaşi bursă în străinătate. Trebuie să lupţi pentru o bursă finanţată integral, să aplici la mai multe burse şi să o faci destul de conştient, să te informezi.”
XS
SM
MD
LG