Linkuri accesibilitate

Agricultura este încă în proces de reformare


Vasile Bumacov: „guvernul trebuie să le mulțumească agricultorilor...”





Ce este Republica Moldova, altădată considerată triumfalist un miracol agricol? Un paradis de agricultură modernă? Sau un muzeu în aer liber al ţăranului amărât, muzeu menit să ilustreze zădărnicia muncilor câmpului? Probabil, nici una, nici alta. Vom afla în următoarele câteva minute cum apreciază starea de lucruri în acest sens dl Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Europa Liberă: Suntem în preajma Zilei lucrătorului din agricultură, iar astăzi pe alte tărâmuri se mulţumeşte - de Ziua Recunoştinţei - Domnului pentru recolta bogată din acest an, deci o zi şi dimineaţă foarte potrivită pentru o convorbire cu un ministru al Agriculturii. Cum a fost în general recolta în acest an, dle ministru? Au şi agricultorii moldoveni motive de recunoştinţă şi mulţumire pentru rodul muncii lor de peste an?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:14 0:00
Link direct


Vasile Bumacov: „Vedeţi că în agricultură nu se întâmplă aşa ca să fie în fiecare an totul ideal, pentru că ştiţi câte riscuri există în
Vasile Bumacov, ministrul agriculturii
Vasile Bumacov, ministrul agriculturii
agricultură. Dar ar fi păcat să spunem că a fost un an rău. A fost un an bun agricol; noi, în acest an, am recoltat mai mult grâu şi mai calitativ ca anul trecut, avem rezultate bune la floarea-soarelui, la fructe şi legume. Cu părere de rău, puţin am fost afectaţi în lunile august şi septembrie de secetă, care de fapt a compromis semănăturile de rapiţă, nu am recoltat atâta sfeclă de zahăr cât a fost planificat din cauza acestei secete. Şi evident sunt problemă şi la semănăturile grâului de toamnă. Dar eu sunt sigur că agricultorii îşi vor ajusta planurile în aşa fel, încât anul viitor să nu avem mari probleme.”

Europa Liberă: Înţeleg că lucrurile au stat destul de bine anul acesta. Trebuie agricultorii să mulţumească Domnului în primul rând sau guvernului pentru cele realizate în acest an, dle ministru?

Vasile Bumacov:
Nu, eu cred că guvernul trebuie să mulţumească agricultorilor, pentru că în condiţii destul de dificile pe care le au, cu acces dificil la finanţe, cu acces destul de dificil la pieţe, oricum s-au descurcat şi iată în acest an când în lume se atestă o criză economică destul de dificilă, totuşi agricultura este în creştere, vom avea creşteri şi la sectorul vegetal, şi la industria prelucrătoare.

Costul producţiei agricole în acest an se evaluează la peste 24 de miliarde de lei, deci este un domeniu destul de serios pentru economia ţării şi de aceea consider că noi trebuie să le mulţumim agricultorilor. Pentru că ştiţi cum e lucrul agricultorului, noi ne-am deprins la oraş aşa să ne ducem la lucru, să venim mai devreme, să mai privim televizorul, iar acolo ştiţi că se începe la 5 dimineaţa şi se termină târziu noaptea lucrul.”

Europa Liberă: Acum, la sfârşitul anului agricol, an în care s-a desfăşurat şi un recensământ agricol, cum a putea fi apreciată în general agricultura Republicii Moldova? Ca fiind de subzistenţă, în înflorire, în declin continuu, în convalescenţă?

Vasile Bumacov:
„Noi, de agricultură ne amintim în 2-3 cazuri. Atunci când se scumpesc alimentele sau ne blochează vinul, sau când este o sărbătoare şi noi foarte puţin vorbim despre acest
Este foarte dificil să transformi, să transferi de la un sistem socialist - comunist un sector atât de masiv în câţiva ani.

domeniu atât de important pentru economia ţării şi chiar pentru întreaga populaţie. Agricultura este încă în proces de reformare. Este foarte dificil să transformi, să transferi de la un sistem socialist - comunist un sector atât de masiv în câţiva ani. Având în vedere şi faptul că noi am tărăgănat, noi am început reformele nu prin ʼ91-92, dar la sfârşitul anilor ʼ90.

Dar, dacă s-ar vorbi mai mult şi mai obiectiv despre agricultură, o să vedeţi cât de moderne sunt unele domenii. O să vedeţi că avem tehnică care este de ultima generaţie în lume, avem livezi care cu puţin se deosebesc cu cele din Germania sau Italia. Da, avem şi locuri unde încă nu s-a reuşit, mă rog, nu fiecare poate să fie fermier şi mai ales în 2-3 ani să devină un fermier performant.

Dar lucrurile se mişcă spre bine şi eu cred că nu este bază ca să spunem că agricultura în Republica Moldova este una de subzistenţă. Eu am numit cifra: dacă vorbim de 24,5 miliarde de lei - costul producţiei agricole brute şi procesate, eu nu cred că există o altă ramură care poate să spună despre aşa o cifră.”

Europa Liberă: Ce s-a schimbat sub aspectul competitivităţii producţiei agricole moldoveneşti în contextul UE, de exemplu?

Vasile Bumacov:
„Chiar astăzi avem o misiune foarte importantă de la Bruxelles. Dacă o să priviţi strategia Ministerului Agriculturii, o să vedeţi că pe primul plan este siguranţa alimentelor, ceea ce este una din cerinţele importante pentru populaţia ţării noastre, dar importantă şi pentru UE unde nu există compromisuri. De aceea noi ajustăm şi legislaţia şi o implementăm ca să accesăm încă o piaţă destul de importantă. Noi de fapt vindem în Europa, nu avem probleme cu cerealele sau alte produse de origine vegetală, noi avem în fiecare zi companii care vin şi caută ulei sau alte produse. Noi avem probleme cu produsele de origine animală. Noi am reuşit în anul trecut să punem în lista produselor exportate în UE mierea de albini, în acest an se lucrează mai intensiv la ouă, la carnea de pasăre.”

Europa Liberă: Când putem spera ca şi ouăle, carnea de pasăre vor ajunge pe piaţa europeană?

Vasile Bumacov:
„Noi ne dorim ca la sfârşitul anului viitor să fie acest lucru posibil. Săptămâna trecută am fost la Bruxelles, am raportat comisarului european în domeniu ce facem noi pentru asta şi lucrurile se mişcă spre bine. Dar noi nu putem spune că nu prea avem piaţă de desfacere. Noi avem nevoie de produse calitative şi în cantităţi mari. Pentru că acum şi în piaţa estică reţelele de supermarket doresc ca producţia să fie livrată ritmic şi în cantităţi mari.

De aceea marea noastră problemă rămâne asocierea
Marea noastră problemă rămâne asocierea producătorilor agricoli.

producătorilor agricoli. Ştiţi că caracterul nostru naţional este că nu prea putem să ne asociem, dar nu avem altă ieşire. Trebuie să muncim foarte mult la asocierea, promovarea producătorilor agricoli, şi în al doilea rând - la promovarea imaginii ţării. Pentru că cel ce cumpără produse din import, mai mult se gândeşte la imaginea ţării decât la produs. Noi nu suntem prea iscusiţi la promovare, la reclamă. De aceea aici ministerul va depune eforturi mari în continuare.”

Europa Liberă: Dar, cum se vor pune la punct lucrurile în acest sens, pentru că aşa cum aţi spus şi dumneavoastră ieri, mi se pare, şi iată astăzi, în această emisiune, un renume bun la calitate, dar prost la marketing, la seducerea cumpărătorului prin ambalaj, prin lucruri care ar pune în valoare totuşi produsul?

Vasile Bumacov:
„Noi am fost stricaţi de situaţia că pe timpul sovietic nimeni nu întreba de Moldova despre calitate, ci despre cantitate. Era evident că dacă este produsul moldovenesc, este de calitate şi nu ne-am concentrat, nu am avut această experienţa de a face publicitate, de a ambala, de a promova.

Eu am mai spus-o, am fost în Rusia, am fost în Belarusia şi când văd că produsele moldoveneşti de o calitate excelentă se vând prost ambalate sau în pieţe angro cu lăzi de lemn, este o tragedie. De aceea noi accesăm şi asistenţă internaţională, şi vom depune eforturi mari, şi vom crea pieţe angro aici la noi ca să fie o bază mai mare de colectare a produselor, să fie linii de sortare şi ambalare.”

Europa Liberă: Subvenţiile, devenite deja un măr al discordiei între autorităţi şi producătorii agricoli. Dvs. trebuie, se pare, să fiţi în acest sens şi zgârcit şi economicos, iar pe de alta aproape revoluţionare în apărarea necesităţilor agricultorilor. Cum vedeţi acum situaţia în acest sens?

Vasile Bumacov:
„După cum cunoaşteţi, în acest an guvernul s-a ţinut de cuvânt şi acele 400 de milioane de lei au fost alocate, noi aşteptăm acum rectificarea la buget, pentru că prin guvern au trecut încă 150 de milioane la cele 250 iniţiale, plus 50 la antigrindină.”

Europa Liberă: Producătorii îşi doresc mai mult, se ştie…

Vasile Bumacov:
„…noi dacă vorbim de vecinii noştri din ţările europene care au de zeci, de 20 de ori mai multe subvenţii, este evident că agricultorii noştri vor mai mult. Dar reieşim din realităţile ţării. Noi în acest an am dus povara anilor 2009 şi 2010, în care s-au format datorii, şi au fost foarte complicate negocierile cu FMI ca să asigurăm că în acest an toţi care vor depune dosarele şi vor fi corecte, să-şi poată primi subvenţiile.
Dar noi în situaţia când avem surse limitate la subvenţii, le direcţionăm la investiţii, pentru a genera mai mulţi bani şi a dezvolta sectorul.”

Europa Liberă: Dle ministru, e de înţeles că bani nu sunt şi orice agricultor vrea mai mult ajutor din partea statului. Dar din punctul dv. de vedere, Republica Moldova când se va alinia la ţările fericite din punct de vedere agricol aşa sub aspectul subvenţiilor? 1-2 ani, poate 5, ca să fim şi noi în rând cu lumea şi să nu fie salariul în agricultură cel mai mic pe economie.

Vasile Bumacov:
„Republica Moldova dacă nu se juca de-a comunismul vreo 8 ani de zile, deja eram în rând cu lumea. Dar n-o să găsiţi agricultori nici într-o ţară care să fie absolut fericiţi. Probleme sunt în fiecare ţară. Eu ce-mi doresc în primul rând? Ministerul depune eforturi mari împreună cu celelalte componente ale guvernului ca să semnăm acordul de liber schimb, să semnă acordul de asociere, pentru că acolo este interesant.

Când ţara devine candidat, apar sursele fondurilor SAPARD, acum se numeşte IPAB. Iată, toate ţările Europei de Est au modernizat agricultura, industria prelucrătoare anume cu acest fonduri care au venit masiv şi au contribuit 50 la 50 sau 60 la 40 cu bani europeni ca să construiască sere noi, frigidere noi ş.a.m.d.

De aceea noi considerăm că cel mai important lucru pe care
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem acum este să avansăm cât mai rapid în direcţia integrării europene

trebuie să-l facem acum este să avansăm cât mai rapid în direcţia integrării europene, pentru a deveni ţară candidat şi atunci noi vom avea surse de ajuns ca să modernizăm agricultura. Eu vă asigur că agricultorii din republica Moldova vor folosi mult mai eficient aceşti bani decât unele ţări din Europa de Est care nu au fost capabili să absoarbă aceste fonduri europene de care au beneficiat.

Europa Liberă: Dle Bumacov, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG