Linkuri accesibilitate

Efectul de bumerang al lui Mircea Geoană


Opozitia ratează cel mai bun moment de a ataca actuala guvernare pe tema scandalurilor de corupție (Adevărul).



Excluderea lui Mircea Geoana din Partidul Social Democrat si destituirea lui din functia de presedinte al Senatului pare un act sinucigas din partea partidului fondat de Ion Iliescu. Comentatorii presei de la Bucuresti au cazut de acord ca principalul efect va fi unul de bumerang, intors fix catre liderul PSD Victor Ponta, care a avut ideea si, prin contagiune, catre alianta PSD-PNL intitulata Uniunea Social-Liberală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct



In Adevarul, Ion M. Ionita inventariaza greselile de tactica ale PSD: deschide concomitent doua fronturi grele, unul extern, si anume lupta cu Traian Basescu, pe care vrea sa-l suspende din functia de sef al statului, si unul intern, cu Mircea Geoana. Momentul este foarte prost ales. E sfarsit de an si PSD risca sa aduca romanilor drept cadou de Craciun o tara fara presedinte (daca reusesc sa-l suspende in decembrie) si fara numarul doi in stat, adica seful Senatului. In al treilea rand, suspendarea sefului statului ar fi putut sa aduca beneficii opozitiei doar dupa alegerile din 2012, cand un alt sef la Cotroceni putea evita nominalizarea unui premier din alt partid decat Uniunea Social-Liberala. Se stie ca Traian Basescu a mai facut o asemenea optiune in favoarea PDL, ca al doilea clasat in alegeri. In fine, mai arata aceasta analiza, cu toata vanzoleala produsa, opozitia rateaza cel mai bun moment de a ataca actuala guvernare pe tema scandalurilor de coruptie in care sunt implicati unii reprezentanti ai ei. Mult mai profitabil ar fi fost, de pilda, ca fruntasi din PSD, Adrian Nastase spre exemplu, sa se alature primarului social-democrat din orasul Brad, care se afla in greva foamei ca protest pentru ca guvernul refuza sa subventioneze caldura pentru cei 10.000 de locuitori ai localitatii, scrie Ion M. Ionita.

Toata povestea cu excluderea lui Mircea Geoana i se pare lui Adrian Patrusca, editorialistul ziarului Evenimentul Zilei, o manevra a lui Ion Iliescu. Scopul ei apare insa insa foarte bine descris in analiza pe care o semneaza Andreea Nicolae in Romania Libera: odata supendat Geoana, Iliescu deja strecoara ideea unui congres extraordinar al PSD. Cu acel prilej, curajosul Victor Ponta si-ar putea pierde scaunul de lider de partid, cata vreme fondatorul PSD considera ca partidul se afla in plina „incoerenta organizatorica” si ca „improvizeaza”. Colac peste pupaza, un sondaj de opinie realizat de IMAS (despre el scrie Evenimentul Zilei) sugerează ca Uniunea Social-Liberala a scazut la 42% din intențiile de vot, Partidul Democrat Liberal situandu-se la 28%. Nu e multa vreme de cand USL se lauda ca poate obtine un scor de peste 60% in alegerile parlamentare de anul viitor.
XS
SM
MD
LG