Linkuri accesibilitate

„Electoratul s-ar părea că visează să fie manipulat” (Timpul)


„Putin, cap de afiş la Tiraspol” (Adevărul).






„Putin, cap de afiş la Tiraspol” este titlul reportajului semnat de Anastasia Nani în Adevărul. Ziarista a fost în regiunea transnistreană şi scrie că actualii candidaţi la aşa-zisele prezidenţiale vin cu slogane pro-Moscova, iar unii zâmbesc de pe panouri alături de premierul rus, Vladimir Putin. Cîţiva dintre locuitorii regiunii i-au declarat ziaristei că nu vor merge la alegeri pentru că voturile lor nu ar conta. „Decizia se va lua la Moscova”, sunt de părere oamenii.

Sorina Ştefârţă revine în editorialul semnat în Timpul la datele Barometrului de Opinie Publică de săptămâna trecută. Electoratul s-ar părea că visează să fie manipulat, astfel îşi explică ziarista de ce peste 60 % din respondenţi consideră că în Moldova ar trebui să existe un singur partid. Să rîzi, să plângi, să te duci la mănăstire într-o ţară în care, după 20 de ani de mişcare spre o societate democratică, o asemenea opinie devine majoritară? - se întreabă Sorina Ştefârţă. Ea mai crede că datele reprezintă un semnal pentru politicieni – în special, pentru cei de la putere – care prin hărţuiala zilnică reciprocă au transformat cuvîntul „Alianţă” în unul de ocară, reanimând nostalgiile după „partidul-monolit”.

În săptămânalul Economist aflaţi că lipsa personalului calificat scoate din buzunarul angajatorului din industrie milioane de lei pentru instruirea acestuia. Cauzele deficitului forţei de muncă în industrie sunt provocate de handicapul sistemului educaţional, care produce într-un număr exagerat de jurişti, economişti, politologi şi foarte puţini muncitori calificaţi. În acelaşi timp, scrie Olga Ceaglei, statul cheltuieşte sume record pentru educaţie, care ajung la 9,5% din PIB, pe cînd media europeană este de doar 5,5 %. Însă impactul economic sau social al investiţiilor în educaţie, sunt foarte greu de observat, conchide ziarista de la Economist.

În fine, ziarul de limba rusa Panorama scrie că potrivit legislaţiei prestatorii de servicii sunt obligaţi să răspundă clienţilor în limba de stat, iar în cazul în care nu fac acest lucru riscă o amendă între 500 şi o mie de lei pentru persoanele fizice şi între 2 000 şi 3 600 lei pentru cele juridice. Ziariştii de la Panorama aduc exemplul serviciilor de taxi, unde marea majoritate a operatorilor răspund în limba rusă.
XS
SM
MD
LG