Linkuri accesibilitate

Lavrov la Chişinău: Rusia nu-l susţine pe Smirnov


Sergei Lavrov, ţinând o prelegere la ULIM
Sergei Lavrov, ţinând o prelegere la ULIM

Rusia şi Moldova vor prelungi tratatul de bază cu încă 10 ani.


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a repetat astăzi la Chișinău că Moscova ar vrea un nou lider la Tiraspol și înlocuirea lui Igor Smirnov în rezultatul alegerilor din 11 decembrie în regiunea transnistreană. Ministrul Lavrov a confirmat această poziție a Kremlinului la o zi după ce Smirnov a folosit ocazia unei noi întâlniri cu premierul moldovean Vlad Filat pentru a-și exprima încrederea că se bucură în continuare de sprijinul Moscovei. În cursul vizitei de azi la Chișinău, a doua după cea din campania electorală din 2009, șeful diplomației ruse a mai spus că integrarea europeană nu împiedică Moldova să se integreze și cu estul. Relatează Liliana Barbăroșie:


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct



După o întâlnire cu omologul său moldovean Iurie Leancă, Serghei Lavrov a anunţat într-o conferinţă de presă despre decizia comună a Chişinăului şi Moscovei de a prelungi pentru încă 10 ani perioada de acţiune a tratatului de bază de prietenie moldo-rus.

Jurnaliştii însă nu au ezitat să-l întrebe de ce Federaţia Rusă vrea să deschidă la 4 decembrie, când Rusia îşi alege deputaţii în Duma de Stat, secţii de vot pe un teritoriu necontrolat de autorităţile de la Chişinău:

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov
„Federaţia Rusă va face tot posibilul ca un număr maxim de cetăţeni să îşi exercite dreptul de a alege, indiferent dacă aceştia se află pe teritoriul Rusiei sau în afara ţării, şi în limita respectării suveranităţii Republicii Moldova”, a declarat Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a fost întrebat şi dacă este absolut sigur că Rusia nu mai vrea să-l vadă pe Igor Smirnov în calitate de lider la Tiraspol:

„Noi ne-am expus părerea vizavi de acest subiect şi aceasta rămâne în vigoare”, a conchis Lavrov după ce anterior şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, îi sugerase actualului şef de la Tiraspol, Igor Smirnov, să părăsească scena politică şi să facă loc unui lider mai tânăr şi mai diplomat.

Despre reînceperea negocierilor pentru rezolvarea problemei transnistrene în formatul 5+2, ministrul rus de externe a declarat că Rusia salută acest pas, dar că Moscova doreşte ca regiunea separatistă să obţină un statut special. Şeful diplomaţiei ruseşti a mai spus că partea rusă se pregăteşte serios pentru reluarea acestor negocieri şi că situaţia trebuie deblocată, respectându-se integritatea teritorială şi suveranitatea Moldovei.

Publicul venit la întâlnirea cu Serghei Lavrov
Publicul venit la întâlnirea cu Serghei Lavrov
Un alt subiect controversat pe care Serghei Lavrov nu l-a evitat în discuţiile purtate la Chişinău a fost Uniunea Euroasiatică - proiect integraţionist ce cuprinde deocamdată Rusia, Belarus si Kazahstanul, dar pe care Kremlinul nu ascunde că ar vrea să-l vadă mult mai larg. Mai întâi la conferinţa de presă, iar mai apoi la o întâlnire cu studenţii unei universităţi moldoveneşti, Serghei Lavrov a spus de mai multe ori că această viitoare uniune va fi deschisă pentru primirea altor foste republici sovietice:

„Suntem miraţi când state ca Republica Moldova ce se află între UE şi Rusia sunt puse să aleagă între Vest si Est. Nu există o contradicție între aceste două procese de integrare”, a subliniat Lavrov.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, crede că Republica Moldova ar trebuie să trateze cu maximă prudenţă astfel de declaraţii sonorizate de emisarii de la Kremlin:

„Rusia are interesele sale, noi trebuie să avem interesul nostru. Ei pot să deschidă orice uniune, noi am ales Uniunea Europeană şi acolo ni-I drumul. Ruşii ştiu cum să facă – zic că nu forţăm, nu credem că este impediment către UE, ca şi cu CSI-ul. Ei ştiu să-şi promoveze interesul. În rest, depinde de noi dacă vom şti să pledăm interesul nostru, nu al altui stat.”

Serghei Lavrov s-a mai întâlnit la Chişinău cu premierul Vlad Filat, preşedintele interimar Marian Lupu, cu liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, dar şi cu deputaţii Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi proaspăt desprinşi din acest partid şi care ar putea oferi majoritarilor voturile necesare pentru alegerea şefului statului.

Europa Liberă l-a întrebat pe unul dintre deputaţii comunişti, Eduard Muşuc, dacă aceste discuţii separate cu cei doi foşti comunişti nu semnalează oarecum un sprijin rusesc pentru candidatura Zinaidei Grecianâi la funcţia de şef de stat:

„Nu cred că este un sprijin pentru această candidatură. Eu cred că mai degrabă a fost un gest frumos faţă de nişte foşti membri de guvern cu care Lavrov ar fi avut relaţii când PCRM-ul era la guvernare.”

Europa Liberă i-a solicitat şi directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, o opinie despre tratatul moldo-rus prelungit astăzi pentru încă 10 ani:

„Acest acord creează o bază juridică pentru dezvoltarea unor relaţii armonioase. Dar acest tratat trebuie respectat, ceea ce din păcate nu s-a întâmplat până acum, cel puţin în cazul articolului 5 prin care părţile au condamnat separatismul şi s-au angajat să nu susţină separatismul.”

Răspunzând unei întrebări la acest subiect formulate de un student, Lavrov a explicat că, sprijinind financiar transnistrenii, Rusia se gândeşte doar la situația socială dificilă a locuitorilor acestei regiuni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG