Linkuri accesibilitate

„O nouă încercare de a îmblânzi Tiraspolul” (Timpul)


Opțiunile anti-europene ale comuniștilor (Jurnal de Chișinău).







Despre întâlnirea de ieri de la Tighina dintre premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol Igor Smirnov, Jurnal de Chişinău scrie că „nimeni nu-l mai vrea pe Smirnov, poate doar Filat”. Ziarul atrage atenţia că întâlnirea dintre cei doi a avut loc în contextul în care fiul liderului separatist este anchetat de către autorităţile ruse pentru furt de fonduri publice în valoare de 5 milioane de dolari. Rusia a ştiut despre furt dintotdeauna, mai scrie Jurnal de Chişinău, dar a iniţiat ancheta tocmai acum pentru a-l schimba pe Smirnov cu Kaminski, ultimul fiind mai uşor de manipulat.

Timpul comentează întâlnirea ca „o nouă încercare de a îmblânzi Tiraspolul”, iar Adevărul inserează într-un articol la aceiaşi temă părerile mai multor analişti care cred că dialogul în formatul 5+2 pe care Vlad Filat face eforturi ca să-l relanseze ar fi „o capcană pentru Moldova”. Ar fi un format inventat de ruşi pentru a-i ţine de căpăstru pe moldoveni, crede Oazu Nantoi citat de publicaţie. Tot el observă că în 14 ani acest format nu a născut nici un document care să fi dus la reîntregirea Republicii Moldova. Nici negocierile de la Vilnius nu vor da roade, mai crede analistul citat de Adevărul.

Despre jocul Moscovei la Chişinău făcut de comunişti, dar şi de AIE, scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău, ziar la care revenim pentru o clipă. Liderul comuniştilor a şi lansat ideea renunţării la UE în favoarea Uniunii vamale organizate de Rusia. Pe de altă parte, şi liderii AIE, deşi declară că mergem cu paşi viforoşi spre Vest, clatină nebuneşte barca Republicii Moldova ca s-o înece la ţărmul Rusiei, scrie Negru. Editorialistul mai crede că nu PCRM, ci anume AIE a făcut tot ce este posibil, şi chiar multe peste posibilităţi, pentru a compromite integrarea europeană. Opţiunea noastră nu e între alegerea preşedintelui şi alegerile anticipate, ci între alegerea preşedintelui şi Uniunea Euroasiatică a lui Putin, conchide Nicolae Negru.
XS
SM
MD
LG