Linkuri accesibilitate

Opoziţia din România şi „măsura iresponsabilităţii” (D.C. Turturică / România liberă)


V.Ponta a început să-şi construiască „mica tiranie” (M. Marian - Evenimentul zilei)


Evenimentul zilei si Hotnews preiau declaratia liderului comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin cum ca guvernul de la Chisinau foloseste 16 consilieri care ar fi oamenii serviciilor secrete romanesti. Dezertarea recenta din Partidul Comunistilor a lui Igor Dodon, Zinaida Greceanii si Viorica Abramciuc ar fi fost pusa la cale in urma cu un an, in Polonia, in cadrul unei intrevederi intre premierul Vlad Filat si Igor Dodon, sustine Voronin, citat in Evenimentul zilei. Tot aici se reaminteste si revenirea fostului sef al statului la ganduri mai bune fata de Romania, in 2004, cand relatia Moldovei cu Moscova ajunsese sa fie una foarte tensionata.

„O entitate enigmatica, numita juristii USL, ar trebui sa ne sa puna azi daca presedintele Basescu trebuie sau nu suspendat” – scria Ovidiu Nahoi in editorialul ziarului romanesc Adevarul. Intre timp, entitatea a decis: Uniunea Social-Liberala va declansa procedurile de suspendare, desi alianta opozitiei nu prea stie de ce si nici nu are majoritate in parlament - o spun chiar fruntasi din cele doua partide, citati de Romania libera. Acelasi cotidian reaminteste prevederile Constitutiei, care arata ca opozitia ar avea nevoie de inca 17 voturi din partea puterii si de un DA de peste 50% intr-un referendum valid, care sa consfinteasca decizia parlamentului. Ovidiu Nahoi avansa deja in editorialul sau din Adevarul ca Traian Basescu a adoptat la timp, de ceva vreme, un nou tip de comportament: il numeste “pozitia martiala a liderului cu fruntea brazdata de grijile tarii”. Cu toata ironia din aceasta formula, jurnalistul considera ca impactul asupra alegatorilor poate fi important. Romanii sunt dezamagiti de plezirismul liderilor din opozitie si de lipsa lor de proiect politic.

Despre cum gandesc liderii opozitiei scrie Mircea Marian, in Evenimentul zilei. Ofensiva social-democratului Victor Ponta impotriva predecesorului sau la conducerea partidului, si actual sef al Senatului, Mircea Geoana, arata ca Ponta sacrifica orice pentru a-si asigura controlul asupra partidului. Ponta ar fi inceput sa construiasca, citam, „mica tiranie ce se va infiinta in momentul in care va ajunge la Palatul Victoria si va avea in mana o treime din produsul intern brut al Romaniei”.

In Romania libera de weekend, Dan Cristian Turturica exprima ingrijorarea ca procedurile de suspendare a presedintelui – chiar asa fara sanse, cum par sa fie, – pot fi considerate de partenerii europeni drept un element de instabilitate politica. Asumarea unui asemenea risc de catre partidele de opozitie ar masura iresponsabilitatea liderilor lor.
XS
SM
MD
LG