Linkuri accesibilitate

Nici un candidat la cea mai râvnită funcţie?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan despre şansele pentru rezolvarea crizei politice şi alegerea unui preşedinte în Republica Moldova.



Igor Boţan: „Avem o situație inedită. Pentru cea mai râvnită funcție nu se înregistrează nici un candidat. Întrebarea logică: de ce? Răspunsul este la suprafață. Eventualii candidați au declarat că se înregistrează doar cu condiția că au garanțiile că vor fi aleși.”


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar a fost un număr „n” de candidați care și-au făcut acte, controale medicale?

Igor Boţan: „Eu cred că oamenii cu simțul umorului, sau oamenii cu anumite probleme au reacționat la situația inedită și au hotărât să transforme această procedură în una hazlie în care persistă și ironia, dar și sarcasmul faţă de modul în care se comportă clasa politică din Republica Moldova. Finalmente, această acțiune a avut drept efect drept profanarea procedurii de alegere a șefului statului și cred că este o palmă destul de dureroasă pentru clasa politică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar faptul că pe facebook, de exemplu, s-a făcut o mișcare în favoarea Nataliei Gherman, sau cineva discută pe bune propunerea formulată de Mihai Ghimpu, sau Nicolae Chirtoacă s-a produs deja în ipostaza de potențial candidat.

Igor Boţan: „Este o reacție sănătoasă la comportamentul clasei politice. Dacă cele patru grupări care sunt acum în Parlament nu sunt capabile să identifice o candidatură, cum zic ei, cu șanse garantate de a fi aleși, atunci oamenii din societatea moldovenească spun: vă ajutăm noi, găsim candidaturi apartinice care nu țin nici de una din găștile parlamentare și care ar trebui să prezinte o garanție că niciuna din aceste găști nu va avea superioritate în lupta pentru așa-zisele pârghii statale. Deci, este logic să se propună candidaturi apartinice.”

Europa Liberă: Dar are șanse un asemenea demers?

Igor Boţan: „Probabilitatea ca acest demers va avea finalitate este semnificativă. Noi putem spune că este undeva la 30%, ceea ce este o probabilitate foarte bună, foarte mare. Grupurile parlamentare, până la urmă totuşi vor trebui să identifice, așa cum spun chiar reprezentanții acestor grupuri, o figură apartinică, și atunci în rețelele de socializare s-au vehiculat anumite nume, care au și pondere în societate și credibilitate. Este vorba, așa cum ați spus și dumneavoastră, de trei figuri: doamna Natalia Gherman, domnul Igor Munteanu și domnul Nicolae Chirtoacă. Acum trebuie să înțelegem foarte clar că grupurile parlamentare vor miza pe o figură, care are un potențial mai mic astfel încât să-și garanteze manevrabilitatea în eventualitatea alegerii unei astfel de candidaturi.”

Europa Liberă: Deci, degeaba societatea civilă se străduie să găsească un candidat ideal. Este necesar un candidat cât mai palid, cât mai incolor, care să aranjeze toate punctele divergente.

Igor Boţan: „Eu cred că așa este și știm că anume așa funcționează această modalitate din istoria papalității. De exemplu, știm că grupurile influente de cardinali atunci când nu puteau găsi o figură care să le satisfacă ambițiile recurgeau la alegerea celui mai slab crezând că pot câștiga timp pentru a se regrupa și a-și fortifica pozițiile. Cred că putem vorbi de aceeași abordare și în cazul președintelui țării de către grupările parlamentare.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG