Linkuri accesibilitate

Filat şi Smirnov, tête-à-tête la Bender


Igor Smirnov şi Vlad Filat
Igor Smirnov şi Vlad Filat

Igor Smirnov a lăsat să se înţeleagă că-l simpatizează pe premierul Vlad Filat şi chiar că-i poartă şi respect. Vlad Filat a reconfirmat că Moldova nu recunoaşte aşa-zisele alegeri din stânga Nistrului.


Europa Liberă: Ora 13, ora fixată pentru această întrevedere între premierul Vlad Filat şi liderul autoproclamatei republici nistrene, Igor Smirnov. A urmat o discuţie tête-à-tête de aproape o oră, după care cei doi au ieşit de aici, din sediul Biroului OSCE de la Bender. Ceilalţi reprezentanţi ai celor două delegaţii de la Chişinău şi Tiraspol au rămas aici şi au lucrat asupra definitivării unei declaraţii comune. Pe parcursul acelei pauze de aproape o oră s-au făcut auzite zvonuri precum că Vlad Filat şi Igor Smirnov au mers să ia cina împreună, dar iată că ulterior chiar ei au dezminţit această presupunere, spunând că au mers să viziteze depoul de locomotive.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:07 0:00
Link direct




Vlad Filat: „Am mers la depoul din Bender, am văzut care este infrastructura necesară. Este un proiect interesant, care necesită investiţii pentru ca să putem, pe de o parte, repara, pe de altă parte chiar produce vagoane, atât de necesare pentru întreprinderile din Republica Moldova, dar şi potenţial de export.”

Europa Liberă: Şi au vizitat Cetatea Tighina, în speranţa că ar putea să se dezvolte turismul pe ambele maluri ale Nistrului.

Ora 16. Premierul Vlad Filat anunţă jurnaliştii că a fost semnată o declaraţie comună. Pe această declaraţie şi-au pus semnăturile Vlad Filat şi Igor Smirnov. Igor Smirnov a declarat că Tiraspolul va insista şi în continuare pe recunoaşterea independenţei Transnistriei şi că la masa de negocieri Chişinăul şi Tiraspolul sunt prezente ca două entităţi egale.

Europa Liberă l-a întrebat pe liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, ce şanse îşi acordă în această bătălie electorală, pentru a rămâne în fruntea regiunii transnistrene, din moment ce Moscova nu-i mai acordă sprijinul de altă dată. Din răspunsul domnului Smirnov s-a lăsat să se înţeleagă că autorităţile Federaţiei Ruse îi acordă sprijin şi în continuare, chiar dacă aici, pe străzile Tighinei, pe panourile publicitare poate fi văzut un alt candidat şi anume liderul Sovietului suprem, Anatoli Kaminski, alături de premierul rus Vladimir Putin.

La o altă întrebare, adresată de Europa Liberă referitor la statutul pe care şi l-ar dori regiunea din stânga Nistrului, Igor Smirnov a răspuns tranşant că Transnistria insistă şi în continuare pe recunoaşterea independenţei.

Igor Smirnov s-a arătat astăzi a fi mult mai vorbăreţ, comparativ cu alte ocazii. Uneori mai serios, alteori mai în glumă răspundea la întrebările ziariştilor. Cel puţin el nu a ratat şansa de a-l critica pe fostul negociator Vasile Şova. În schimb, Igor Smirnov a lăsat să se înţeleagă că-l simpatizează pe premierul Vlad Filat şi chiar că-i poartă şi respect. La rândul său, Vlad Filat a reconfirmat poziţia Chişinăului că autorităţile Republicii Moldova nu recunosc aşa-zisele alegeri prezidenţiale din stânga Nistrului.

Vlad Filat: „Noi nu recunoaştem aceste alegeri, dar totodată suntem în situaţia în care să avem această comunicare, aceste negocieri. Şi vom negocia cu cei care reprezintă regiunea transnistreană. Noi nu am legat niciodată acţiunea noastră care vizează reintegrarea ţării de procesele politice, fie la Chişinău, fie la Tiraspol. Ar trebui să înţeleagă că noi avem şi un anumit comportament în acest proces, inclusiv reieşind şi din angajamentele noastre cu partenerii externi. Nu întâmplător această întâlnire a avut loc aici, la sediul Misiunii OSCE şi nu întâmplător toate discuţiile noastre sunt mediate de partenerii noştri externi.”

Europa Liberă: Şi loc întâmplător în ajunul vizitei pe care şeful diplomaţiei ruse o va efectua la Chişinău?

Vlad Filat: „Nu legăm vizitele unora sau altora, este un proces continuu. Dacă a fost necesar, am plecat şi în Germania, am venit aici la Bender şi în continuare voi proceda la fel.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG