Linkuri accesibilitate

20.11 - Chișinău: Reacții ale parlamentariilor la declarațiile lui Voronin despre limba rusă


„Impunerea cu orice preţ a limbii ruse în învăţământ, în administraţie va destabiliza situaţia social-politică şi va duce spre izolarea minorităţii ruse.”




20 noiembrie 2001

Ora Moldovei.

Reacții ale parlamentarilor la declarațiile lui Voronin la Moscova despre limba rusă.

Printre declaraţiile făcute la Moscova de preşedintele Voronin, poate cea mai comentată a fost aceea referitoare la problemele lingvistice din Republica Moldova. Sergiu Praporşcic a cules reacţii ale parlamentarilor pe această temă.

Reprezentanţii opoziţiei parlamentare l-au criticat pe şeful statului Vladimir Voronin pentru că acesta a declarat la întrevederea cu preşedintele rus Vladimir Putin că „moldovenii trebuie să cunoască limba rusă, iar ruşii din Republica Moldova să aibă posibilitatea să însuşească limba moldovenească”. Voronin a mai spus: „Cei care a dorit să înlocuiască limba rusă cu limba engleză, franceză sau germană au înţeles că nu trebuie să facă acest lucru, iar nouă nu ne rămâne decât să ascultăm vocea poporului.”

Opoziţia a adus critici şefului statului şi pentru faptul că articolul 10 al Tratatului de prietenie şi colaborare cu Federaţia Rusă, semnat ieri la Moscova, prevede că „partea moldovenească va asigura condiţiile cuvenite pentru satisfacerea necesităţilor de instruire în limba rusă în cadrul sistemului de învăţământ din Republica Moldova.

Iată cum a comentat declaraţia lui Voronin vicepreşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, deputatul Ştefan Secăreanu: „În primul rând cele spuse de preşedintele moldovean la Moscova nu sunt adevărate. Atât corpul didactic din Basarabia, cât şi părinţii elevilor sunt împotriva studierii obligatorii a limbii ruse în şcoli, ei optând pentru ca aceasta să fie studiată ca limbă străină, de rând cu alte limbi – engleza, franceza, sau germana. Lucrul acesta a fost confirmat şi de ministrul Învăţământului, Ilie Vancea, în urma numeroaselor întâlniri ale profesorilor de la sfârşitul verii.

Liderul comunist de la Chişinău a vrut să se înţeleagă că felul în care dânsul interpretează rolul limbii ruse în Moldova este un indiciu a reorientării populaţiei băştinaşe spre Moscova. Lucru din nou neadevărat. Suntem de părerea că impunerea cu orice preţ a limbii ruse în învăţământ, în administraţie va destabiliza situaţia social-politică de la noi şi va duce spre izolarea minorităţii ruse din Republica Moldova.”

Deputatul pe listele Alianţei „Braghiş”, Mihai Petrache, ne-a spus că afirmaţia lui Voronin, potrivit căreia în Republica Moldova ar exista probleme cu utilizarea limbii ruse este falsă.

Mihai Petrache: „Cred că domnul Voronin, în calitate de preşedinte a Republicii Moldova este conştient de faptul că problema limbii sau a limbilor, mai bine zis, este o problemă foarte sensibilă şi foarte serioasă pentru societatea moldovenească. Afirmaţia lui că nu vor fi probleme cu utilizarea limbii ruse eu cred că în mare parte nici nu trebuia să fie făcută, fiindcă din câte cunosc eu situaţia reală nici nu există probleme cu utilizarea limbii ruse. Aş spune invers, există adeseori probleme cu utilizarea limbii moldoveneşti sau române.

Cât priveşte o altă afirmaţie a şefului statului, potrivit căreia toţi moldovenii trebuie să cunoască limba rusă, iar ruşii să aibă posibilităţi să însuşească limba moldovenească cred că această frază trebuie inversată. Toţi moldovenii, sau cetăţenii Republicii Moldova trebuie să cunoască limba moldovenească-română şi inclusiv cetăţenii de origine rusă sau alolingvii sau care posedă, limba de bază, este limba rusă trebuie să cunoască limba moldovenească sau româna deoarece sunt cetăţeni ai acestei ţări. Şi dacă ei vor să se integreze pe deplin în toată activitatea, în toate sferele şi domeniile de activitate a acestei ţări, a acestei societăţi, desigur că trebuie să cunoască această limbă.”

L-am solicitat şi pe preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă şi învăţământ, deputatul comunist Vladimir Dragomir să se pronunţe în problema utilizării limbii ruse în Republica Moldova. Parlamentarul comunist a refuzat însă să discute pe această temă cu noi.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG