Linkuri accesibilitate

Monica Macovei „singura șansă de a mai recupera ceva din credibilitatea PDL” (România liberă)


Traian Băsescu între lupta cu corupția și cererea de suspendare (Evenimentul zilei, Gândul).





Presa din Romania gandeste tot mai mult in locul politicienilor, in loc sa le comenteze deciziile. Editorialistul Romaniei libere, Cristian Campeanu, il someaza pe premierul Emil Boc sa demisioneze si sa-i cedeze locul Monicai Macovei, considerata „singura sansa de a mai recupera ceva din credibilitatea Partidului Democrat Liberal”. Premierul Boc este murdarit prin asociere cu cazul Apostu, primarul corupt al Clujului, iar in PDL morala politica nu se prea vede: lideri din preajma premierului Boc ii susura tot timpul in urechi ca alegerile se castiga cu primari ca Apostu, chiar daca sunt corupti, scrie Cristian Campeanu.

Un alt comentariu, semnat de Silviu Sergiu in Evenimentul zilei, da replica ipotezei exprimate in zilele anterioare de alti jurnalisti, cum ca presedintele Traian Basescu ar pedepsi PDL-ul pentru derapajele cu coruptia. Jurnalistul dela Evenimentul nu vede niciun sens in aceasta ipoteza si considera ca pur si simplu urgenta amenintarii cu falimentul ca tara impune ridicarea tonului. Aceeasi cauza ar fi pus in miscare si serviciile secrete, care pun umarul la destructurarea retelelor mafiote, si pe premier, care a aplicat de indata criteriile sde integritate adoptate de PDL excluzandu-i pe cei anchetati.

Liderul liberal Crin Antonescu acorda un interviu in ziarul Gandul, in care vorbeste despre intentia de suspendare a presedintelui Basescu. Motivul ar fi, de aceasta data, ca ar fi incalcat principiul independentei justitiei. Uniunea Social Liberala a reclamat la Curtea Constitutionala diverse legi care diminueaza veniturile bugetarilor, iar Curtea da uneori verdict in favoarea salariatilor. Orice ar spune Curtea, nu sunt bani – a fost, in esenta, comentariul lui Basescu. E oare o declaratie ca aceasta temei suficient pentru un referendum de suspendare a sefului statului? se intreaba reporterul. Crin Antonescu nu are insa indoieli, iar cand e chemat sa spuna de unde se vor lua totusi acei bani, raspunsul este: „In Romania sunt niste bani la bugetul asta, doi lei, doua milioane, cati sunt. Cand se impart, sunt niste prioritati, niste sentinte si niste hotarari ale unor instante”
.
Redezgroparea amenintarii cu suspendarea capata insa o explicatie scurta intr-un comentariu publicat de site-ul ziare.com: ea ar trebui sa abata atentia de la scandalul din opozitie, unde social-democratii vor sa-si descauneze propriul reprezentant, Mircea Geoana, din postul de presedinte al Senatului.

Ziare.com introduce in fluxul de stiri si reuniunea de astazi a Parlamentului de la Chisinau, care trebuia sa lamureasca in ce situatie se gasesc alegerile pentru presedinte. Opozitia vrea sa se consemneze ca primul tur s-a consumat. Puterea constata ca nu e asa, pentru ca nu s-a depus nicio candidatura la termen si nu s-au tiparit buletine de vot. Partidele parlamentare nu au gasit inca solutia de compromis. Se avanseaza doar ideea ca PDLM ar fi dispus sa o voteze chiar si pe ex-comunista Zinaida Greceanii pentru a debloca situatia, informeaza site-ul ziare.com.
XS
SM
MD
LG