Linkuri accesibilitate

Ungaria: O lege împotriva abuzurilor „în spațiul public”


Legea, considerată inumană de asistenții sociali, va permite arestarea și întemnițarea persoanelor fără adăpost.





De la 1 decembrie în Ungaria va fi mult mai periculos decât acum să fii boschetar. Nu doar pentru că vine frigul și poți să îngheți, ci pentru că intră în vigoare o nouă lege împotriva ”abuzării spațiului public”. Detalii are Mircea Țicudean.

Guvernul de centru-dreapta de la Budapesta a stârnit noi proteste ale societății civile adoptând săptămâna acesta o lege care va permite arestarea și întemnițarea persoanelor fără adăpost. Legea care intră în vigoare în prima zi a lunii decembrie prevede că dacă persoana fără adăpost este „prinsă” de două ori în timp de șase luni că înnoptează în stradă, poate fi pedepsită cu amendă de 150.000 de forinți, adică peste 400 de euro, sau trimisă la închisoare. Sunt prevăzute de asemenea amenzi pentru căutatul resturilor de mâncare în gunoi.

O nouă lege contestată în Ungaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct


Legea ungară mai spune că aceste pedepse nu vor fi aplicate doar în acele localități unde nu există așa-numitele „refugii” sau ”adăposturi temporare” pentru cei fără acoperiș deasupra capului.

Principalul promotor al legii este primarul sectorului opt al capitalei ungare, Mate Kocsis, care a introdus în zona pe care o conduce restricții împotriva boschetarilor, cu titlul de pionierat. Ele au fost atât de apreciate de alți politicieni de dreapta, încât Kocsis a devenit consilier guvernamental în problema boschetarilor, supraveghind elaborarea legii naționale.

Kocsis și suporterii lui spun că regulile mai aspre îi vor motiva pe cei fără adăpost să-și schimbe modul de viață și vor curăța imaginea orașelor ungare, în frunte cu capitala Budapesta, unde trăiesc cei mai mulți boschetari.

Apărătorii drepturilor omului și lucrătorii sociali spun însă că legea este pur și simpu inumană, având doar rostul să înlăture spectacolul sărăciei de pe străzile Ungariei. Liderii societății civile atrag atenția că în Ungaria sunt aproximativ 20.000 de oameni fără adăpost, în vreme ce locurile din refugii nu depășesc 9000 și că în vreme de criză economică numărul celor care ajung în stradă crește rapid.

Adversarii legii mai spun că de vreme ce nici un boschetar nu va plăti vreodată 500 de euro ca amendă, și că cei mai disperați dintre ei își doresc să ajungă la închisoare, rezultatul concret al noilor măsuri va fi că mii de noi deținuți vor ajunge în penitenciarele Ungariei, care sunt deja supra-aglomerate.

Împotriva noii legi au avut loc mai ales la Budapesta mai multe proteste: la 11 noiembrie activiștii au ocupat biroul primarului sectorului opt Mate Kocsis, așezându-se pe covoare și purtând inscripții ca „Sărăcia nu este o crimă” și „Orașul este pentru toți”, până ce au fost scoși din clădire, pe brațe, de polițiști.

Luna trecută, tot la Budapesta, un activist s-a deghizat în boschetar și s-a întins pe o bancă dintr-un parc. A fost înhățat imediat de polițiști. A doua zi, același activist s-a întins pe aceeași bancă îmbrăcat în costum și cravată, iar aceiași polițiști l-au lăsat în pace, chiar dacă sub ochii lor a întins mâna în calea mai multor trecători, făcându-se că cerșește.

Activiștii pentru drepturile omului din Ungaria spun că criminalizarea lipsei de adăpost este încă un abuz al autorităților ungare de dreapta, deja criticate în Europa pentru o lege restrictivă a presei și, mai noi, pentru îngrădirea drepturilor minorităților sexuale. Aceiași activiști spun că măturând sub preș pe cei mai săraci dintre membrii societății Ungaria nu face nimic bun, și că premierul Viktor Orban și colegii lui ar trebui să se uite mai bine la rădăcina problemei, adică la greutățile economice tot mai mari cu care se confruntă cetățenii Ungariei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG