Linkuri accesibilitate

„Veşnicul Igor Nicolaevici”


William Hill
William Hill

William Hill: „Veşnicul Hill” deja nu mai este în serviciul OSCE. Nici Igor Nicolaevici, cândva, nu va mai fi în fruntea Transnistriei.






Liderul invariabil al Transnistriei, Igor Smirnov, care conduce autoproclamata republică timp de 20 de ani, a rămas, se pare, fără sprijinul Kremlinului. În toiul campaniei electorale pentru aşa-numita funcţie de preşedinte al regiunii, Moscova a anunţat că-l preferă în fruntea administraţiei pe actualul şef al Sovietului Suprem, Anatoli Kaminski, pentru că este mai tânăr, un mai bun diplomat şi mai în măsură să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean. De partea cealaltă, Tiraspolul se plânge de presiuni din partea Moscovei, cum ar fi ameninţările cu stoparea livrărilor de congnac, şi dezminte acuzaţiile aduse fiului liderului transnistrean, Oleg Smirnov, că ar fi delapidat acum doi ani, împreună cu conducerea băncii centrale din Tiraspol, 160 de milioane de ruble din ajutoarele umanitare ruseşti trimise în regiune. Despre tensiunile apărute în relaţia Moscovei cu Tiraspolul, Radu Benea a stat de vorbă cu fostul şef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadorul William Hill, care face zilele o vizită la Chişinău şi Tiraspol.


Un interviu cu ambasadorul William Hill
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct



William Hill: „Nu mai sunt o persoană oficială, sunt profesor, dar urmăresc presa şi ce se întâmplă şi pot să spun că, da, are loc o luptă adevărată şi că la mijloc sunt contradicţii reale. Eu nu ştiu de ce ruşii, guvernul Rusiei face asta. Însă din experienţa mea pot să spun că nu este pentru prima dată. Îmi amintesc de campania din 2001; pe atunci responsabil la Moscova pentru reglementarea transnistreană era Evgheni Primakov, şi el era un pic supărat pe Smirnov. Se pare că Primakov a contribuit atunci la apariţia unui nou partid în stânga Nistrului - Edinstvo Pridnestrovia (Transnistria Unită), însă ulterior acest partid a dispărut, din motive neclare. De aceea, nu pot să spun că sunt mirat de tot ce se întâmplă.

Referitor la acuzaţiile aduse fiului lui Smirnov. Mai înainte sprijinul financiar al Rusiei pentru regiune nu era atât de mare, existau alte forme de sprijin. Nu ştiu, se cunosc numai acuzaţiile. Dar toate acestea provin din faptul că are loc o luptă politică reală şi pe malul stâng al Nistrului, şi aş observa că o luptă electorală se duce şi Rusia. Şi cine pe cine va învinge eu nu ştiu. Este evident însă că lucrurile sunt serioase.

În privinţa sintagmei „liderul invariabil al Transnistriei”. Aş zice că noi toţi plecăm odată şi-odată. Îmi amintesc că în a doua carte a lui Smirnov, pe care mi-a dat-o cu câţiva ani în urmă, el a scria despre mine numindu-mă „veşnicul Hill” pentru faptul că lucram de atât de multă vreme la Misiunea OSCE. Dar „veşnicul Hill” deja nu mai este în serviciul OSCE. Înseamnă că şi Igor Nicolaevici, cândva, nu va mai fi în fruntea Transnistriei. Asta se va întâmpla acum, peste cinci ani, numai Domnul ştie.

Este doar o observaţie şi nu o declaraţie politică, pentru că toţi suntem oameni şi toţi vom merge cândva la pensie, acasă ş.a.m.d. Eu pur şi simplu sper, - şi am fost ieri la Tiraspol unde m-am întâlnit cu mulţi tineri la Universitatea de acolo, tineri foarte buni, - şi pur şi simplu sper că tinerii de pe celălalt mal vor avea un viitor mai bun. Iar în acest sens e necesar ca lupta politică să aducă un rezultat pozitiv, unul paşnic şi cu perspectivă de viitor.”

Europa Liberă: Dle Hill, o eventuală schimbare la vârf la Tiraspol, în urma alegerilor din 11 decembrie, ar putea debloca procesul reglementării transnistrene? Mulţi ani la rând, îndeosebi pe timpul guvernării precedente, Chişinăul susţinea că principalul obstacol ar fi liderul regiunii Igor Smirnov.

William Hill: „Nu, în nici un caz. Este evident că Smirnov sau orice alt conducător de acolo poate să împiedice sau să devină o piedică şi uneori aşa a şi fost, au fost şi alţii. Dar asta nu înseamnă că numai prin schimbarea şi doar prin schimbarea liderului se poate ajunge la o rezolvare. Pentru că, aşa cum spuneam, sunt mulţi oameni, sunt multe interese şi aceste interese trebuie să fie asigurate, aşa încât populaţia să sprijine reglementarea. Pentru că dacă populaţia va fi împotrivă, va fi foarte complicat, indiferent cine va deveni lider pe malul stâng.”

*
Interviul integral cu fostul şef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadorul William Hill, va fi difuzat luni, 21 noiembrie, în cadrul emisiunii „Dialoguri transnistrene” de la Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG