Linkuri accesibilitate

Miza prezidențială a fost fixată: sistemul corupt și clientelar (A. Pora/22)


„Opoziția care face puterea din vorbe” (Gândul).





Saptamanalul 22 grupeaza in ultimul numar mai multe analize politice, pornind de la evenimente recente: in opozitie, liderul social-democrat Victor Ponta vrea sa-l descauneze pe Mircea Geoana de la Senat, unde reprezinta totusi partidul. In tabara puterii, arestari pe motiv de coruptie la Cluj, radicalizari la centru fata de asemenea derapaje.

Dan Tapalaga pomeneste un scenariu facil aruncat pe piata: presedintele Traian Basescu ar fi pus la cale arestarile de de la CLuj (un primar, un lider de organizatie judeteana, plus oameni de afaceri din zona pedelista), pentru a-i zgaltai din nou lui Emil Boc fotoliul de premier. De aceasta data, ar fi tintit exact principalul atu al premierului, si anume reputatia sa de politician corect, neimplicat in afaceri.

Practic, sunt doua posibilitati, arata Tapalaga. Prima, premierul nu a stiut nimic despre afacerile primarului, pe care l-a sustinut asiduu in campanie. N-ar fi bine sa nu fi stiut, pentru ca lui Sorin Apostu i se spunea de mult primarul 50%, dupa cota pe care si-o rezerva din contractele cu primaria. Daca insa stia, atunci este direct complice la actele de coruptie. Tapalaga crede mai degraba ca scandalul arestarilor de la Cluj este rodul cercetarilor Departamentului National Anticoruptie. Evident, presedintele Basescu nu poate rata ocazia de a mai avansa cu cativa metri in batalia pentru reformarea guvernului.

Tot in 22, Andreea Pora intreaba: Va imaginati un caz Apostu in guvernarea Nastase? Sau cu Uniunea Social Liberala la putere? Dar pe Vantu si Luca dupa gratii intr-o guvernare Ponta-Antonescu? Analizand reactiile premierului, ale presedintelui, ale opozitiei, ajunge la concluzia ca intra din nou in joc puternicul instinct politic al lui Basescu. Pentru timpul ramas din mandat, miza prezidentiala a fost fixata: sistemul corupt si clientelar care „vamipirizeaza bugetul, economia si, in general, toata societatea”. Este „un razboi purtat chiar impotriva propriului partid, impins, iata cu anasana spre acceptarea si chiar fructificarea electorala a strategiei” prezidentiale. Pentru ca pentru seful statului, victoria in alegeri se putea cladui chiar pe victimele pedeliste ale procurorilor anticoruptie.

In ziarul Gândul, Lelia Munteanu ridiculizeaza opozitia numind-o vorbozitia, adica „opozitia care face puterea din vorbe”. Amenintarile recente cu declansarea procedurilor de suspendare a presedintelui primesc urmatorul comentariu: „Ponta si Antonescu isi pregatesc cu migala un nou esec. Aritmetica arata ca n-au nicio sansa, ca traianozaurul nu poate fi clintit pana la sfarsitul mandatului, in 2014”. Sarja se extinde insa si asupra executivului: „Nici Boc nu va fi clintit, pana cand, cu minutiozitatea-i caracteristica, ne va aduce in sapa de lemn si-i va taia panglica”.
XS
SM
MD
LG