Linkuri accesibilitate

Un proiect cu perspective bune: „Stimularea iniţiativelor locale de tineret”


Tinerii ar trebui să fie lăsaţi să-şi expună liber părerea, să-şi apere punctul de vedere.




Studiul „Vocile tinerilor”, realizat recent de UNICEF la scară mondială, arată că numai 15% dintre tineri consideră că părerea lor contează atunci când se iau decizii în interesul lor. În mediul rural, arată studiul, copii sunt marii perdanţi. Din acest motiv Consiliul Naţional al Tineretilor din Moldova a decis să susţină iniţiativele locale de tineret. Implicarea, spun ei, poate compensa mai multe lipsuri. Diana Răileanu are detalii.

Un exemplu ar fi iniţiativa unui grup de elevi din satul Cojuşna, raionul Străşeni care, vara trecută, au instalat scaune în curtea liceului. Astfel, îmi spune Sergiu Suruceanu, cel care şi-a mobilizat colegii, a fost rezolvată problema elevilor care nu aveau un loc unde să-şi tragă sufletul în timpul pauzelor între lecţii:

„Ne-am gîndit că elementar nu avem nişte bănci în
Sergiu Suruceanu
Sergiu Suruceanu
curtea liceului unde să ne odihnim după lecţii, la recreaţii. În primul rînd am apelat la primărie. Ne-a bucurat foarte mult faptul că primăria ne-a acordat bănci, sincer nu ne-am aşteptat chiar aşa să fie, pe care împreună cu grupul de iniţiativă le-am instalat. Până a instala aceste bănci, ieşeam afară, stăteam în picioare.”

Sergiu recunoaşte că nu şi-ar fi îndemnat colegii să instaleze scaune în curtea liceului dacă, la rîndul său, nu ar fi fost încurajat de membrii Consiliului Naţional al Tineretului să schimbe ceva în comuna în care trăieşte. CNTM a lansat proiectul „Stimularea iniţiativelor locale de tineret” pentru a convinge tinerii că îndemnul „bate şi ţi se va deschide” chiar funcţionează, spune coordonatoarea de proiect, Alina Rusu:

Alina Rusu
Alina Rusu
„Ideea noastră era ca prin aceşti tineri activi să ajungem la cei inactivi şi poate să încercăm prin intermediul lor să-i facem să se implice. La unele proiecte ne-a reuşit.

Am avut un băiat din Sărata Nouă, Leova, care a făcut o curăţenie în sat şi a implicat toţi colegii din şcoală. Asta este destul de greu îmi imaginez, să mobilizezi 200 de elevi, însă lui i-a reuşit. Cu ajutorul profesorilor a reuşit să-i mobilizeze pe cei activi. Ne gîndim că e o istorie de succes şi un exemplu şi pentru ceilalţi.”

Un studiu lansat recent de Fundaţia Est-Europeană, instituţie care de asemenea susţine iniţiativele de tineret, arată că doar unul din doi tineri din Moldova se implică în viaţa comunităţii. De ce vocea tinerilor cu greu este auzită de cei care iau decizii pentru ei, este întrebarea pe care am adresat-o preşedintelui Fundaţiei, Sorin Mereacre:

„Tinerii încă nu cred că pot schimba ceva, încă nu participă pe deplin, încă nu văd rostul organizării anumitor acţiuni de protest, inclusiv, mai ample pe anumite probleme. Sigur că atunci cînd ei încearcă să schimbe, dar fie administraţia publică locală, fie cea centrală, fie comunitatea nu îi sprijină, se simt frustraţi. Pe urmă trebuie să venim încă o dată să lucrăm cu ei, să le explicăm că nu este aşa de simplu să mişti lucrurile înainte.”

Experţii fundaţiei Est-Europene sugerează că tinerii ar trebui să fie lăsaţi să-şi expună liber părerea, să-şi apere punctul de vedere, or doar aşa vor reuşi să ia deciziile potrivite în situaţii dificile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG