Linkuri accesibilitate

Oamenii politici reacționează la constatările Barometrului de Opinie Publică


„Cei care spun că mergem în direcţie greşită spun asta pentru că nu avem stabilitate”.




Potrivit Barometrului de Opinie Publică dat publicităţii ieri la Chisinau de Institutul pentru Politici Publice, încrederea moldovenilor in clasa politică a scazut dramatic. Aproximativ 78 % dintre moldoveni cred că ţara lor nu este guvernată de voinţa poporului şi numai 19 % dintre moldoveni au încredere in guvern, 15 % în preşedinţie şi 14 % in Parlament. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu mai multi politicieni din generaţia tînără despre rezultatele sondajului. Politicienilor tineri revenindu-le, cel puţin teoretic, şansa de a schimba aceasta percepţie.


Creşterea dramatică în sondajul dat publicităţii ieri a nemulţumirii populaţiei faţă de guvernare şi tot ce se asociază cu ea reflectă mai degrabă problemele pe care le are această populaţie cu percepţia democraţiei decât rezultatul unui act de guvernare nereuşit, crede deputatul liberal Valeriu Munteanu:

„Această trecere de la o guvernare monocoloră la una pluri-partitistă probabil este devorată foarte greu de cetăţenii Republicii Moldova care înţeleg legile democraţiei mai greu. În timpul guvernării comuniste toate deciziile erau luate undeva la partid şi apoi puse în linişte în aplicare, iar astăzi procesul de luare a deciziilor este mult mai transparent, asociat deseori cu replici tăioase între participanţii la guvernare. De fapt, cetăţenii trebuie să înţeleagă că atunci când am creat AIE nu ne-am jurat dragoste, iar produsul pe care îl adoptăm urmare a multor certuri este mult mai bun.”

Deputatul democrat Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă, crede însă că politicienii sunt cei care ar trebui în primul rând „să-şi presoare cenuşă pe cap” în legătură cu aceste lehamite faţă de clasa politică care transpare din măsurătoare:

„Eu, personal, sunt nemulţumit şi îi înţeleg pe toţi cei care cred că nu este bine. Blocajul acesta de doi ani, trei campanii, un referendum, dificultate elitei politice de a găsi compromisuri nu are cum să nu influenţeze oamenii.”

În rezultatul acestui studiu a intervenit în primul rând îndelungata criză politică, crede la rândul său deputatul liberal-democrat George Mocanu:
„Cei care spun că mergem în direcţie greşită spun asta pentru că nu avem stabilitate, nu avem direcţie. Asta ne arată o dată în plus că trebuie să avem un preşedinte ales ca să schimbăm această percepţie”.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov, proaspăt numit în funcţia de vice-preşedinte de Parlament, spune că a fost întristat şi dezgustat de aceste rezultate:

„Eu cred că totul se datorează neîndeplinirii promisiunilor. Politicienii promit, promit şi promit. Campanii electorale au fost multe şi promisiuni s-au adunat multe. Dar dezamăgirea totală a cetăţenilor este legată de neîndeplinirea acestor promisiuni şi degradarea pe diverse domenii a politicilor.”

În ceea ce priveşte creşterea simţitoare a numărului de eurosceptici, Artur Reşetnicov crede că Alianţa aflată la guvernare trebuie să-şi asume întreaga responsabilitate: „AIE nu a fost convingătoare şi în plus a dat exemple negative. Ceea ce au făcut ei cu constituţia, au scuipat practic în ea, neglijarea legislaţiei, oare acesta este exemplu bun? Acum integrarea europeană la cetăţeni este asociată cu creşterea preţurilor, cu reducerea locurilor de muncă, distrugerea şcolilor. Iată cu ce se asociază integrarea europeană acum.”

Iată însă ce cred despre reducerea numărului de suporteri ai euro-integrării reprezentanţii alianţei de guvernare. Din nou Valeriu Munteanu: „Costurile sociale ale euro-integrării la etapa la care ne aflăm noi sunt foarte ridicate. Este nevoie de operaţii, adică reforme, iar oamenii nu pot accepta foarte uşor aceste costuri. ”

Igor Corman: „Puterea comuniştilor este slăbiciunea alianţei şi, invers, puterea alianţei ar fi slăbiciunea comuniştilor. Şi eu cred că a intervenit această declaraţie a PCRM că sprijină Uniunea Euro-Asiatică. Pe de altă parte, oamenii tot aud declaraţii cu privire la UE. Dar vedeţi că nu simt concret vreun rezultat.”

George Mocanu: „Criza din Grecia, problemele din UE au intervenit în aceste rezultate. Dar nu cred că este un motiv de îngrijorare prea mare.”

Chiar şi aşa, Alianţa şi-ar putea recupera fără greutate din încrederea pierdută a populaţiei, mai cred politicienii din cele trei partide aflate la guvernare, dacă ar reuşi să aleagă preşedintele şi să pună prin aceasta capăt îndelungatei crize politicie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG