Linkuri accesibilitate

Rusia îi expulzează pe tadjici


La consulatul tadjik din Moscova
La consulatul tadjik din Moscova

Moscova face presiuni asupra Tadjikistanului care a condamnat la ani grei de închisoare doi piloţi ruşi pentru trafic de arme.


Săptămâna trecută, doi piloţi ruşi au fost condamnaţi, de un tribunal din Tadjikistan, la ani grei de închisoare pentru trafic de arme. Iar avioanele le-au fost confiscate. Veste primită cu indignare în Rusia şi care îi pune acum în pericol pe emigranţii tadjici. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondenţilor Europei Libere la Moscova:


Rusia îi expulzează pe tadjici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00
Link direct



Zulfia Bobojonova şi fiii ei nu au mai ieşit de o săptămână din apartamentului lor moscovit. Iar copii nu mai merg nici la şcoală. Totul de teama de a fi reţinuţi de poliţia rusă şi eventual deportaţi în Tadjikistan. În pofida faptului că lucrează legal.

Bobojonova spune că toţi tadjici pe care îi cunoaşte se ascund acum, după ce au auzit la televizor toate acuzele şi ameninţările aduse nediscriminat tadjicilor.

În Rusia muncesc în jur de un milion de tadjici, majoritatea fac munci necalificate, genul de lucru pe care localnicii îl refuză.

În ultima săptămână, sute de tadjici au fost reţinuţi şi asta numai la Moscova, 12 au fost deportaţi, câteva zeci aşteaptă decizia autorităţilor ruse. La care se adaugă şi recenta declaraţie a inspectorului sanitar şef al Rusiei care a cerut oprirea definitivă a emigraţiei din Tadjikistan pentru că foarte mulţi ar fi fost depistaţi cu virusul HIV.

Usmon Numonov este un inginer din Tadjikistan care lucrează la Sankt Petersburg şi care se plânge de cât de umilitoare este situaţia acum. „Dacă nu ne mai vor în Rusia, - declară el Europei Libere, - atunci nu au decât să o spună deschis, nu să ne vâneze pe stradă”.

Şeful biroului de imigraţie din Tadjikistan spune că cel puţin două mii de tadjici au fost deportaţi din Rusia, din ianuarie, mult mai puţini decât în trecut. Dar crede că acum, în noua conjunctură, numărul ar putea creşte dramatic.

Soluţia nu poate fi pentru muncitorii tadjici să se ascundă în casă pentru că multe familii acasă depind exclusiv de remitenţele trimise din Rusia.

Cum este cazul părinţilor Zulfiei Bobojonova. Iar ea mărturiseşte că pentru prima dată se interesează de politică, urmăreşte ştirile şi speră ca întregul conflict să fie cât mai repede rezolvat.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG