Linkuri accesibilitate

BOP: opt moldoveni din zece cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită


Numărul moldovenilor care-şi doresc aderarea la UE a scăzut dramatic în ultima jumătate de an, sub 50%.


Potrivit barometrului de opinie dat astăzi publicităţii la Chişinău de către centrul de Investigatii Sociologice si studii de Marketing CDS- Axa, mai toţi moldovenii par să nu fie mulţumiţi de calea pe care merge Moldova, mai exact spus 83,5% din ei, iar procentajul celor care nu ar vota pentru o eventuală aderare a ţării lor la Uniunea Europeana este în creştere – 25 la suta, adică cu 10 % mai mult faţă de sondajul anterior. Barometrul mai arată că principalele griji ale moldovenilor sunt salariile, locul de munca şi nivelul de trai. Patru sunt partidele pe care moldovenii care au răspuns acestui sondaj le creditează cu încrederea lor – comuniştii, liberal-democraţii, liberalii şi democraţii, adică exact cele patru partide parlamentare din Moldova. Liliana Barbăroşie, cu mai multe informaţii din acest ultim barometru de opinie publică.


Prezentarea ultimului Barometru al Opiniei Publice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct



Sondajul sugerează că partidele AIE ar putea acumula în jur de 38 la sută din voturi în raport cu 33 la sută câţi ar opta pentru PCRM. Totusi, potrivit studiului, nici după alegeri partidele AIE, şi nici PCRM, în parte, nu vor avea posibilitatea să aleagă președintele. Cetăţenii au fost întrebaţi şi cât de mult le este afectată viaţă de lipsa unui şef de stat legitim ales în ultimii doi ani. 87 la sută este cota celor care se consideră foarte afectaţi şi doar pe 4 la sută dintre ei nu-i mişcă deloc această problemă. Ceea ce la părerea autorilor studiului ar trebui să constituie un semnal pentru clasa politică.

Un alt semnal considerat de către autori extrem de alarmant este numărul mare de intervievați care cred ca „Tara se îndreaptă într-o direcție greșita”. Faţă de luna mai a acestui an numărul nemulţumiţilor a crescut cu aproape 20 la sută şi constituie acum 83 procente din respondenţi.

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
Directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, spune că această creştere de-a dreptul l-a îngrozit:

„Pentru mine 83 la sută este un şoc, dacă vreţi, şi este reflectarea, după mine, a calităţii guvernării şi a stilului guvernării. Surprizele mai mici sunt iată căderea procentului celor care susţin integrarea europeană, creşterea procentului celor care se orientează spre est.”

Într-adevăr, cifrele relevă o reducere spectaculoasă în câteva luni a numărului de suporteri ai UE, de la 62 la 47 la sută, şi creşterea, pe de altă parte, a susţinătorilor direcţiei estice.

Topul popularităţii e condus de liderul liberal-democraţilor Vlad Filat, urmat de liderul comuniştilor Vladimir Voronin şi cel al democraţilor Marian Lupu. Zinaida Grecianîi, una din potenţialele candidate la preşedinţie, se bucură de încredere puţină, nici un procent dintre respondenţi.

Datele acestui sondaj reflecta opțiunea cetățenilor de până la plecarea aşa zisului „grup Dodon” din fracțiunea PCRM, de aceea am fost curioasă să aflu cum ar putea afecta în opinia autorilor această plecare ratingul partidelor şi ale politicienilor:

Din nou Arcadie Barbăroşie:

„În cazul unor alegeri anticipate, este absolut sigur că Dodon va accede în parlament, şi va lua voturi de la PCRM, de la PD. Dumnealui are un segment important personal de susţinători. Iată, are un rating de 6 procente …”

Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru, un alt autor al barometrului:

„Sunt câţiva factori care vor avea efect. Depinde cât de mult se va discuta despre aceasta. Al doilea – ratingul personal care este suficient de înalt pentru ca dumnealui să poate pretinde la un propriu proiect politic. Şi al treilea – depinde de ce acţiuni va întreprinde, cât de vizibil va fi, ce opţiuni politice va formula.”

Analistul Igor Boţan crede că partidul comuniştilor a şi întreprins câteva măsuri pentru a compensa pierderea susţinătorilor ce-l vor urma pe Dodon:

Igor Boţan
Igor Boţan
„În primul rând, stigmatizarea acestor trei, numirea lor drept trădători. Şi în al doilea, protestele prin care comuniştii au de gând să-şi consolideze poziţiile.”

Potrivit aceluiași sondaj, 60% din respondenți doresc un singur partid la conducerea Moldovei şi doar 14% accepta alianţa ca formă de guvernare, iar salută modelul american unde la conducere se perindă doua partide.
Previous Next

XS
SM
MD
LG