Linkuri accesibilitate

Preşedintele mai poate fi ales


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu: „Știm foarte și foarte bine cine cu adevărat lucra pentru alegerea șefului statului și cine lucra împotrivă.”


PD si PCRM nu au negociat în secret stabilirea datei alegerii presedintelui ţării; Marian Lupu şi PD nu şi-au luat angajamentul de a susţine candidatura Zinaidei Greceanii; funcţia de preşedinte al Curtii Supreme de Justitie nu a fost partajata politic: sunt câteva declaratii facute de speakerul Marian Lupu, într-un interviu acordat Europei Libere.


Un interviu cu Marian Lupu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:15 0:00
Link direct



Europa Liberă: Să vorbim despre situația de ultimă oră din Republica Moldova și fotoliul discordiei, în care trebuie să ajungă șeful statului. Or, Parlamentul rămâne a fi în căutarea soluției pierdute. Ați luat în calcul ratarea primei șanse?

Marian Lupu: ,,Într-adevăr situația rămâne a fi încordată. Tot ce s-a întâmplat până acum este oricum o experiență, care trebuie să fie luată în calcul. În ziua de 18 noiembrie cu regret constat că nu va avea loc alegerea șefului statului. Vom asculta raportul comisiei speciale și urmare acestui raport plenul Parlamentului va trebui să adopte o decizie, cel mai probabil, o decizie privind stabilirea unei alte date pentru alegerea ordinare prezidențiale.”

Europa Liberă: PD și PCRM a negociat în secret stabilirea acestei date pentru alegerea șefului statului în Parlament?

Marian Lupu: ,,Nu, eu vă rog. Cu această propunere de declanșare a șefului statului am venit chiar eu, în calitate de președinte de Parlament. Eu sunt o persoană, care am zis că respect legea, sunt un constituționalist din punct de vedere al respectului pentru Legea supremă. Și în aceste condiții orice tergiversare de alegere a șefului statului putea fi calificată ușor ca un interes personal în a nu grăbi aceasta procedură.”

Europa Liberă: Comuniștii au fost mai categorici, au spus ,,uzurparea puterii de stat”.

Marian Lupu: ,,Am fost și voi fi împotriva oricăror tendințe de uzurpare a puterii de stat, cât de grea nu ar fi situația politică generală, sau cât de grea nu r fi situația în ceea ce mă privește. Iată de ce nu trebuie să căutăm acorduri ascunse dintre părțile politice. Chiar și acum deschis zic că odată ce va trebui să stabilim o nouă dată pentru runda de alegeri ordinare a șefului statului, fiindcă cele repetate vor veni după, dacă și acea rundă va fi fără succes. Păi, iată și în actualele condiții eu nu văd ca această nouă dată să fie stabilită peste luni și luni de zile.

Europa Liberă: În 30 de zile.

Marian Lupu: ,,Într-adevăr noi ar trebui să stabilim această dată într-o perspectivă nu mai mare de o lună de zile. Pe la jumătatea lunii decembrie această rundă ar trebui să fie stabilită. Vom avea o întrevedere în cadrul consiliului Alianței pentru a ajunge la un numitor comun referitor la stabilirea acestei date.”

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat se întreba de ce Marian Lupu a așteptat ca cineva să-l înainteze, să-i aducă voturi, de ce nu a făcut-o chiar el singur? De ce nu ați avut această inițiativă? PD are 15 mandate.

Marian Lupu: ,,Noi cunoaștem toți trei în cadrul Alianței multe lucruri care nu au fost făcute publice. Știm foarte și foarte bine pe cât de diferite erau declarațiile în comparație cu acțiunile întreprinse deghizat, cine cu adevărat lucra pentru alegerea șefului statului și cine lucra împotrivă. Atunci când nu ești sigur că chiar și cei care declară că te susțin cu adevărat vor veni și vor vota pentru tine, ce să mai discutăm?”

Europa Liberă: Trebuia să-i verificați.

Marian Lupu: ,,Categoric nu exclud că vom merge și pe această cale.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, dar credeți că a trebuit să apară această noțiune de garanție de alegere a șefului statului? Pentru că juriștii spun că aceasta ar însemna numirea și nu alegerea președintelui, când ceri garanții.

Marian Lupu: ,,Atunci când spuneam garantat m-am referit la determinarea de la bun început al unui rezultat pozitiv, fiindcă aceasta așteaptă țara. Asta vor oamenii – să terminăm odată cu criza politică. Dacă vom vedea că se formează o situație mai dificilă sau una nu chiar atât de omogenă pentru următoarea rundă de alegeri prezidențiale, nu exclud că într-adevăr vom aborda această problemă în fața colegilor – toată Alianța să-și pună semnăturile sub documentul de înaintare a candidatului în funcția de președinte al țării, să fie înregistrată această candidatură și având acest document să discutăm foarte concret atât cu grupul celor trei deputați neafiliați, cât și cu opoziția parlamentară, în persoana Partidului Comuniștilor.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, dar cum au apărut aceste discuții despre un alt candidat la funcția supremă în stat, candidatura doamnei Zinaida Greceanîi, pe care, chipurile, insistent ar fi promovat-o domnul Dodon? Și aici vreau încă o precizare de la Dumneavoastră, să fiți foarte sincer. Domnul Filat spune că PD și Marian Lupu s-au arătat dispuși s-o sprijine pe Zinaida Greceanîi și chiar și-au luat angajamentul. Ce angajament v-ați luat?

Marian Lupu: ,,Aceste declarații pentru mine sunt absolut neclare, cu angajamentul. Candidatura doamnei Zinaida Greceanîi a apărut după plecarea de la Partidul Comuniștilor a celor trei deputați. Eu de fapt făceam declarații și anterior că suntem gata să examinăm, să luăm în considerație aceste propuneri, elaborând o viziune și o decizie consolidată în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană. Deci, eu înțeleg foarte bine că unii politicieni au atitudine foarte lejeră pentru definiții și cuvinte, însă a examina candidatura și a o vota garantat sunt două lucruri absolut diferite.”

Europa Liberă: Bine, dar eu am înțeles că înainte de a merge la Bruxelles, premierul Vlad Filat și cu cei doi deputați – Zinaida Greceanîi și cu Igor Dodon au convenit cu Dumneavoastră, cu PD-ul asupra candidaturii doamnei Greceanîi.

Marian Lupu: ,,Fals. Noi n-am făcut niciodată un acord în acest sens, că Greceanîi o votăm și o susținem.”

Europa Liberă: Dar de unde a ieșit declarația domnului Schuebel, că ar fi bine de sprijinit candidatura doamnei Greceanîi?

Marian Lupu: ,,Îl întrebați pe domnul Schuebel. Deci, există predispoziție, există o dorință și a Bruxellesului, și a Uniunii Europene pentru a vedea o stabilitate politică în Republica Moldova. Este firesc, și noi dorim același lucru. Văzând că ar exista o asemenea posibilitate, poate privind situația la nivel general, șeful delegației Comisiei Europene la Chișinău și-a exprimat punctul său de vedere. Dacă într-adevăr exista un acord între anumite persoane și marea dorință de a o promova pe doamna Greceanîi în acest post, nu cred că n aceste situații trebuie să mergi și să te acoperi cu tot felul de zvonuri. Însăși declarațiile domnului Dodon foarte obraznice, de alt fel, foarte războinice, inclusiv la adresa Alianței pentru Integrare Europeană, au predeterminat finalul fără de succes a acestor runde de discuții.”

Europa Liberă: Domnul Dodon, după ce s-a desprins de fracțiunea PCRM, el a spus foarte clar că în nici un caz nu-l votăm pe Marian Lupu la funcția de președinte și dorim reformatarea guvernării.

Marian Lupu: ,,Prima parte mai puțin mă atinge, însă partea a doua, aceste declarații chiar ne-au pus și pe noi pe gânduri și dacă inițial eram foarte bine dispuși să examinăm cu toată seriozitatea această ofertă, după aceste declarații războinice și obraznice optimismul și dorința s-a cam răcit. Totuși era foarte straniu să vină trei deputați și nu doar să condiționezi la alți 59 de deputați cu candidatura cu candidatura doamnei Greceanâi, dar să mai vii și să ataci în mod deschis și obraznic însăși Alianța nu este pe înțelesul meu. Doar cu excepția unei situații: când toate aceste declarații nu au fost decât un pretext. și atunci adevăratul scop al acestui grup este poate să se ajungă în alegeri anticipate, fiindcă ar fi foarte, cred că pentru ei ar fi o șansă, în cadrul Partidului Socialist, scrutinul electoral într-un fel se manifestă ca formațiune politică și să ajungă cu un anumit rezultat în Parlament.”

Europa Liberă: PD a spus vreo dată clar în cadrul Consiliului Alianței ce vrea?

Marian Lupu: ,,Pentru noi contează rezolvarea problemei politice. Nu contează proiecte deghizate, nu contează lansări a unor sateliți, nu contează jocurile în culise, nu contează negocierile pe ascuns. Pentru noi contează o soluție rezonabilă pentru Republica Moldova. Spuneți-mi ce folos că unii sau alții stau morțiș pe o anumită poziție și se consideră ca opoziție, însă aceste poziții nu rezolvă problema.”

Europa Liberă: Cine și pe cine marginalizează în cadrul alianței pentru Integrare Europeană, pentru că nu e clar?

Marian Lupu: ,,Poate cândva voi scrie și eu niște memorii în acest sens și voi face referințe la aceste subiecte. Eu gândesc că situația la moment este de natură care să ne permită nouă, partidelor parlamentare să ne lansăm în jocurile îndrăgite de unii, să ne atacăm reciproc. Noi avem acum o situație foarte delicată, foarte încordată și o sarcină extraordinar de serioase. și mă voi concentra serios pe rezolvarea acestei probleme.”

Europa Liberă: Acum dialogul dintre Alianță, dacă mai poate exista dialog, să nu mai zic negocieri dintre coaliția de guvernare și PCRM mai poate identifica o soluție? Credeți că varianta cu candidatura neutră, apolitică ar fi una rezonabilă?

Marian Lupu: ,,Trebuie neapărat să începem acest dialog. Dincolo de cei trei deputați neafiliați, care au părăsit PCRM-ul, cu fracțiunea de opoziție. Este foarte important acest dialog. El nu a început încă, nu avem careva runde de discuții fie toți împreună, fie separat. Dar sper foarte mult că opoziția va da curs acestei invitații. Fiindcă se simt și ei responsabili, cu atât mai mult că în această situație nu mai țin monopolul pentru numărul necesar de voturi la alegerea șefului statului. Asta ar însemna că situația poate să vină cu niște noi elemente în această discuție. Deci, cu PCRM-ul trebuie discutate absolut toate opțiunile, inclusiv candidatul Alianței, inclusiv o persoană terță, un candidat neutru. Dar acest dialog trebuie să fie purtat și poate să ofere în anumite condiții șanse de rezolvare a problemei.”

Europa Liberă: Liderul PLDM, premierul, se întreba de ce Filat trebuie să-i convingă pe cei trei fugari din PCRM ca Ghimpu să ajungă speaker.”

Marian Lupu: ,,Este o situație care totuși ne dictează necesitatea să știm și să putem să dialogăm pe interior. Toate aceste declarații reflectă o anumită situație și anumite relații în cadrul Alianței. E păcat să constatăm o asemenea stare de lucruri. Nu este una nouă, cu părere de rău rădăcinile se trag încă din anul 2009. Este vorba de asemenea noțiuni ca egoism politic sau flexibilitate și responsabilitate. Discuțiile nu trebuie să se axeze pe faptul cine se face vinovat de nealegerea șefului statului, fiindcă asta urmărim astăzi. Ci să ne concentrăm eforturile în a explica de ce nu am reușit, dar să încercăm să reușim în alegerea președintelui țării.”

Europa Liberă: Dar e clar că nu se dorește alegerea domnului Ghimpu în funcția de speaker, așa cum nu se dorește alegerea domnului Lupu în funcția de președinte.

Marian Lupu: ,,Lucrul acesta toată lumea vede, toată lumea înțelege, și nu doar clasa politică, dar și întreaga societate.”

Europa Liberă: Păi și cum mai discutați, dacă e clar?

Marian Lupu: ,,Atât timp cât voi găsi posibil continuarea acestui dialog, chiar și în condiții care nu avantajează dialogul dat, atâta timp aceste discuții vor fi purtate. Doar în momentul în care voi vedea că ele sunt lipsite de utilitate, lipsite de perspectivă, doar atunci voi decide că acest dialog nu mai are rost să fie continuat.”

Europa Liberă: S-a adus acum în actualitate acest subiect ce ține de anexele secrete ale acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană. De ce se ține în secret această anexă?

Marian Lupu: ,,Eu nu văd nimic secret în aceste anexe.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ați publicat-o?

Marian Lupu: ,,O să abordez acest subiect în cadrul întrevederii pe care o vom avea-o cu colegii. Eu personal nu văd absolut nimic secret. Toate componentele acestor anexe sunt bine cunoscute de toată societatea. SIS-ul revine PL-ului, procuratura a revenit PD-ului.”

Europa Liberă: Curtea Supremă de Justiție cui a revenit?

Marian Lupu: ,,Curtea Supremă de Justiție este puțin mai delicat fiindcă acolo nu se numesc oamenii, acolo este de fapt un concurs care este organizat de Consiliul Suprem al Magistraturii.

Europa Liberă: Dar ați împărțit funcțiile la Curtea Supremă de Justiție.

Marian Lupu: ,,Un concurs care este organizat de o instituție ce nu se subordonează Parlamentului. Deci aici chiar sunt semne de întrebare și lipsă de totală a posibilității să determini cutare sau cutare candidatură. Nici o forță politică parlamentară nu a mers să înainteze. Și domnul Muruianu, și domnul Poalelungi au venit nefiind exponenții unui partid politic. Ei vin ca reprezentanți ai profesiei, nu mai mult.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, pe moment ce e mai bine – să fie modificat acordul Alianței pentru Integrare Europeană sau Constituția?

Marian Lupu: ,,Păi depinde de fapt, Constituția noi înțelegem care ar fi posibilitățile de modificare a acesteia pentru deblocarea situației politic. Aici avem ori alegeri directe prezidențiale, ori modificarea aceluiași articol 78 prin coborârea pragului de vot, de la 61 până la de exemplu 51.”

Europa Liberă: Ori o nouă constituție.

Marian Lupu: ,,Nu este timp acum pentru o nouă constituție. N-o găsiți nicăieri în lume țări, care în plină criză politică se ocupă de referendumuri și discuțiile noi constituții. Noi am propus la început de toamnă ideea organizării unui referendum privind modificarea articolului 78, să coborâm de la 61 la 51. Nu a mers, nu a fost acceptat.”

Europa Liberă: Și nici acum nu mai poate fi propus?

Marian Lupu: ,,Acum nu mai poate fi vorba despre un asemenea scenariu din simplul motiv că procedura de alegere a șefului statului este declanșată și atunci nu poți să schimbi regulile de joc în timpul jocului, mai ales pe cale de referendum. Însă discutasem în cadrul Alianței cu colegii că în caz dacă, nu dea Domnul, eșuează alegerile prezidențiale și va trebui să mergem la alegeri anticipate să aducem legislația țării în concordanță cu normele zilei și să admitem organizarea acestui referendum în ziua alegerilor, pentru coborârea pragului de vot de la 61, că 57, că 51, pentru a oferi societății o încredere că situația politică la moment se va debloca din simplul motiv că aceste alegeri anticipate, nu dea Domnul, pot să aducă la aceeași configurație politică. Și atunci din nou această criză riscă să fie continuată. Probabil că asemenea idei ar putea să fie o soluție în acest sens. Acum dacă este să vorbim despre modificarea acordului, important este ca toate părțile semnatare ale acestui acord să cadă de acord cu modificările care sunt introduse.”

Europa Liberă: Pentru că domnul Filat zicea așa: dacă rămâi numai cu acordul, rămâi numai cu dorințe.

Marian Lupu: ,,Eu nu am crescut în business. Eu am muncit în administrația publică toată viața. Pentru mine un document înseamnă ceva foarte serios. Poate cei din mediul de afaceri, mai ales cei din mediul de afaceri moldovenesc semnează însă nu prea țin la el. Deci ,,kidosurile” ca să spun așa, într-un limbaj mai puțin diplomatic era să fie o normă în mediul de afaceri, dar aceste norme nu trebuie să fie trase în domeniul politic și în domeniul administrativ. Revin la idee – din momentul în care toate părțile cad de acord, oricare aranjament politic poate fi revăzut, poate fi modificat. În cadrul consiliului Alianței și în cadrul Alianței până la ziua de azi nimeni nu a venit cu asemenea propuneri. Păi să vină domnul Filat și să spună: nu vreau mai mult să fiu prim-ministru, vreau să fiu președinte. Stimați colegi, rog să examinați această propunere. Bun, în această situație vin și eu și zic: ok, cădem de acord, schimbăm candidatul la Președinție, mă duc eu la Guvern, sau domnul Ghimpu se duce la Guvern, eu rămân speaker. Doar că pentru a fi inițiat acest dialog trebuie să vină părțile cu o poziție foarte și foarte clară. Însă asemenea doleanțe de a modifica clauzele acordului nu au fost exprimate până în ziua de azi de nimeni.”

Europa Liberă: Dar aveți răspuns la întrebarea totuși ce se dorește alegerea: președintelui sau haos în actul guvernării?

Marian Lupu: ,,Foarte bună întrebare, fiindcă ambele au logică puternică și ambele exprimă anumite interese. Am și exemple - în toamna anului 2009 se declara una, însă în realitate, pe ascuns, ce mesaje se transmiteau către opoziția de pe atunci - să nu voteze, reducându-se practic la zero toate eforturile pe care le depuneam în obținerea voturilor necesare. Timpul cel mai apropiat ne va demonstra care sunt adevăratele planuri și adevăratele intenții ale jucătorilor politici.”

Europa Liberă: Filat, Lupu, Ghimpu și Dodon mai pot discuta pentru a găsi un consens în privința deblocării situației de criză politică?

Marian Lupu: ,,Eu nu cred că trebuie să divizăm grupul Dodon în procesul de negocieri și n procesul de discuții, de dialogul pe care trebuie să-l poarte Alianța cu Partidul Comuniștilor, care reprezintă opoziția parlamentară. Pentru mine aceste două linii de dialog sunt de valoare egală. Că e posibil, că nu, vom vedea. Dar acest dialog trebuie să continue și să vină inițiativa din partea componentelor Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Domnul Mihai Ghimpu a spus că ori Lupu președinte, ori alegeri parlamentare anticipate.

Marian Lupu: ,,Partidul Liberal ține foarte puternic la acordul care a fost semnat. Colegii de la Partidul Liberal au apreciat foarte și foarte înalt perioada anilor 2009-2010 atunci când eu personal mi-am asumat riscul cel mai mare în acea situație, când Partidul Democrat a rămas fără a fi reprezentat la un post înalt în conducerea țării. și acum colegii de la Partidul Liberal își dau foarte bine seama că modul nostru de comportament atunci când am semnat acel cec în alb este probabil o acțiune mai rară în politică, care dă dovadă și de anumite calități morale, de cumsecădenie. Și în acest caz probabil ei încearcă să se comporte exact așa, cum se cade pentru ca pozițiile în care au fost semnat acordul politic să fie realizat. Probabil că înțeleg și ei mai multe lucruri care nu se fac publice, sunt declarații care reflectă și o stare morală.”

Europa Liberă: Când vorbiți de aspecte care nu se fac publice, conveniți toți trei că nu vorbiți public ceea ce discutați? Sau cum e, pentru că e și aici un mister?

Marian Lupu: ,,Dar nu mai este nici un mister. Este o situație proastă, dar pentru politic una firească. Iată aici este marele paradox și marea contradicție – moralitatea și politica sunt lucruri incompatibile în mare parte. Se spune una, se face alta.”

Europa Liberă: Premierul zice că va insista asupra demiterii procurorului general și asupra remanierilor guvernamentale. Ce zic celelalte două componente?

Marian Lupu: ,,Eu nu gândesc că politicienii ar trebui să stea și să comenteze unii pe alții. Noi ne-am exprimat poziția cu referință la procurorul general, punctul de plecare în toată această istorie nicidecum nu a avut legătură cu motivele care au fost invocate. Ia uitați-vă acum, se mai discută despre atacurile raider, e în vizorul cuiva, mai este o prioritate? Anume această situație când o zi după așa de marele scandal pe nimeni nu mai interesează punctul de pornire asta și demonstrează caracterul absolut artificial al situației. S-a dorit o presiune asupra unei componente a Alianței, care presiune la moment a eșuat.”

Europa Liberă: Asupra PD-ului.

Marian Lupu: ,,Asupra PD-ului în cazul dat. Eu n-o să uit și ultimatumurile publice, știind foarte bine care sunt originea acestora. Și rămân pe poziția că Procuratura generală și-a îndeplinit absolut normal funcțiile în cazul respectiv, că toate aceste insistențe nu au la origine decât interese politice. Tot ce se va încerca probabil și în continuare cu modificări în legislație noi vom solicita și implicarea Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția, fiindcă ideea din start care a fost promovată și este o idee euroconformă – asigurarea independenței și autonomiei procuraturii în cazul dat și a conducătorului acestei instituții și nu punerea acestei instituții la cheremul unor interese ale deputaților sau ale Parlamentului. Am consultat și unele decizii anterioare, care au fost adoptate și de Curtea Constituțională, care vin să confirme ideea noastră. Poziția pe care am apărat-o și o voi apăra și în viitor este că fiecare instituție și fiecare conducător trebuie să fie văzut și examinat după meritele sale profesionale și nicidecum prin prisma unor interese de partid sau unor interese politice.”
XS
SM
MD
LG