Linkuri accesibilitate

Impasul în alegerile prezidențiale


PL și cazurile Greceanîi și Lupu (Adevărul).





Fără să ştie exact, dar bazându-se pe intuiţie, mai mulţi comentatori analizează pa paginile ziarelor de la Chişinău eşecul în desemnarea candidaţilor pentru alegerea şefului statului programată în Parlament pentru 18 noiembrie.
Liderii AIE au fost consecvenţi în iresponsabilitatea lor politică, în cinismul şi lipsa de respect cu care îşi tratează alegătorii, scrie Constantin Tănase în Timpul. Editorialistul crede că din toate gafele de până acum ale AIE, această incapacitate „programată” de a pune capăt crizei politici va costa cel mai scump destinul de mâine al democraţiei din R. Moldova. Este episodul cel mai greu din istoria de doi ani ai AIE, mai scrie Tănase, întrebându-se în finalul articolului – când ne întâlnim la alegeri?

Nicolae Negru analizează în Jurnal de Chişinău prestaţia partidelor parlamentare în această istorie cu alegerea fără candidaţi a şefului statului şi poziţia acestor partide în ajunul unor foarte probabile anticipate. Filat apare un pic şifonat, după ce a fost prins cu minciuna că s-a întâlnit întâmplător la Bruxelles cu Dodon şi cu Grecianâi, Ghimpu dă impresia nu prea elegantă a unui plângăcios, iar Lupu prin calmul său este cel mai bine poziţionat în preajma alegerilor, crede Negru. Despre Dodon, comentatorul scrie că se va pomeni în alegeri înainte de a fi pregătit.

Igor Caşu de la Adevărul analizează doar prestaţia PL-ului şi scrie că refuzul acestui partid de a o vota pe Grecianâi pe motiv că a fost mult timp în serviciul comuniştilor nu ţine, în condiţiile în care Lupu a fost chiar membru al PCRM. Tot ce ar putea face PL în situaţia aceasta este să-i ceară în mod expres lui Grecianâi să-şi facă mea culpa, crede Caşu.
XS
SM
MD
LG