Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Capitaluri elene se refugiază în Bulgaria


Bulgaria a devenit destinația nr. 1 pentru companiile elene mici și mijlocii în timp ce capitalurile mari preferă să se stabilească în Cipru.



În ultimii doi ani aproximativ 2000 de companii din țara scufundată în criză, Grecia, și-au transferat activitatea în Bulgaria. Printre cele mai mari sunt „CocaCola Hellenic Bottling”, „Hellenic Petroleum” și producătorul de țigări LTAM care a deschis o fabrică la Sandanski cu 2 500 de salariați. Compania „Furlis” construește cel mai mare centru comercial din Sofia. Până la finele anului alte 800 de firme elene se vor stabili aici.

Site-ul economic „Greek reporter” informează că investițiile elene în Bulgaria depășesc 3 miliarde euro. Au fost create 100 000 de locuri de muncă, îndeosebi în Bulgaria de sud-vest.

Aici salariile sunt de 4 ori mai mici decât în Grecia. La aceasta se adaugă taxa asupră profitului de numai 10% - 3-4 ori mai mică decât cea în Grecia, TVA-ul mai mic și procedura simplificată pentru lansarea afacerilor.

Diplomați eleni la Sofia recunosc că Bulgaria a devenit destinația nr.1 pentru companiile elene mici și mijlocii în timp ce capitalurile mari preferă să se stabilească în Cipru. Multe companii se înregistrează numai în scopul de a evita plata unor taxe, de a cumpăra automobile – în medie cu 15% mai ieftine, sau proprietăți imobiliare.

Sectoarele preferate de investitorii greci sunt turismul, comerțul, industria ușoară – în primul rând confecțiile, industria tutunului și energetica.

O treime din băncile bulgare sunt de fapt filiale ale unor bănci elene cea ce reprezintă un factor de atracție pentru capitalul elen.

Acest capital se îndreaptă cu precădere spre regiunile de frontiera – Blagoevgrad, Plovdiv și Smolian. Deschiderea ultimului tronson al coridorului transeuropean nr. 9 prin trecătoarea Makaza va înlesni contactele și cu regiunile Kărdjali, Haskovo și Stara Zagora.

Se observă și mișcări de capital în direcția inversă – companii bulgare cumpără proprietăți imobiliare și firme în incapacitate de plată în Nordul Greciei – zona preferată de turiștii bulgari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG