Linkuri accesibilitate

Parlamentul ar putea amâna alegerile prezidenţiale


…dacă până la miezul nopţii nu va fi depus nici un dosar. Până acum, nici unul din cei 14 doritori nu a obţinut sprijinul parlamentarilor.


Astăzi este ultima zi în care se pot înregistra candidaturi pentru alegerile prezidențiale din 18 noiembrie. Până la această oră partidele parlamentare nu au anunțat nici un candidat, iar o parte din deputați nu exclud posibilitatea amânării lui. Relatează de la Chișinău, Liliana Barbăroșie.


Parlamentul ar putea amâna alegerile prezidenţiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct


Preşedintele comisiei speciale pentru alegerea şefului statului, deputatul Tudor Deliu, spune că dacă nici o persoană nu-şi va depune până la miezul nopţii dosarul, Parlamentul ar putea amâna alegerile preşedintelui. Până acum, mai spune deputatul, comisia a înregistrat 14 doritori de a participa la scrutin, dar niciunul nu are susţinerea unui grup de cel puţin 15 deputaţi din legislativ.

„Cu părere de rău legea cu privire la procedura de alegere a preşedintelui nu reglementează această situaţie când nu este înaintat nici un candidat. Eu cred că în aşa situaţie Parlamentul trebuie să stabilească o altă dată a alegerilor şi să urmeze procedura de la zero.”

Tudor Deliu a făcut această declaraţie după o întrunire în după-amiaza zilei a deputaţilor din alianţa de guvernare la care subiectul alegerii preşedintelui a fost discutat, dar fără a fi anunţat şi vreun rezultat. Nu demult s-au întrunit în şedinţă şi liderii coaliţiei împreună cu Igor Dodon, şeful grupului de trei deputaţi proaspăt desprinşi din fracţiunea parlamentară a comuniştilor şi care insistă pe candidatura Zinaidei Grecianîi la funcţia de şef de stat.

Înaintea acestei noi runde de discuţii, între liberalul Mihai Ghimpu şi Igor Dodon s-a produs un schimb de replici. Igor Dodon l-a numit pe blogul său „unionist” pe liderul liberalilor, spunând că nu va admite alegerea acestuia în vreuna din cele trei funcţii importante în stat. Iată reacția lui Mihai Ghimpu:

„Dodon nu merită să-i dau eu replici. Încă n-a crescut atât încât să fie observant de mine. Trebuia să iasă şi să facă a spus – să contribuie la depăşirea crizei. Dacă a venit cu aceeaşi candidatură pe care au promovat-o comuniştii, mai bine stătea acolo.”

Mihai Ghimpu nu a ezitat să-l acuze din nou pe Vlad Filat, partenerul său liberal-democrat din coaliţie, că ar sprijini candidatura Zinaidei Grecianîi în loc să-şi fi dat efortul pentru promovarea candidaturii alianţei, adică a lui Marian Lupu:

„A fost la Bruxelles şi o dată ce au venit cu candidatura, e clar că are susţinerea PLDM. Eu le-am zis şi astăzi – înaintaţi-o.”

Pentru comentatori, această situaţie denotă clar că alegerile din 18 noiembrie vor eşua şi că parlamentul se va vedea nevoit să numească o nouă dată pentru scrutin. Totul depinde însă de rezultatul discuţiilor care se poartă chair în acest moment. Potrivit lui Tudor Deliu, dacă politicienii reuşesc să găsească un compromis în această seară, din punct de vedere tehnici nu ar exista impedimente mari ca persoana identificată să reuşească să-şi depună dosarul până la sfârşitul acestei zile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG