Linkuri accesibilitate

Osetia de Sud a decepţionat Kremlinul


Alla Dzhioyeva
Alla Dzhioyeva

Rezultatele alegerilor din Osetia de Sud sunt surprinzătoare. În premieră, autoritățile ruse nu au reușit să-și impună candidatul.


Locuitorii Osetiei de Sud au participat duminică la alegerea liderului din această regiune rebelă a Georgiei pentru prima dată de la recunoașterea independenței ei de către Rusia cu trei ani în urmă. Spre surprinderea multora, favoritul Moscovei, Anatoli Bibilov nu a reușit să câștige din primul tur într-o regiune sprijinită masiv de Rusia în timpul și după scurtul război cu Georgia din august 2008. Alexandru Eftode:


Osetia de Sud a decepţionat Kremlinul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct



Anatoli Bibilov, ministru al situațiilor excepționale în guvernul separatist de la Tskhinvali, a depășit-o cu doar câteva zecimi de procent pe fosta ministră a educației, Alla Dzhioyeva. Ei se vor întâlni în turul doi pe 27 noiembrie.

La alegeri nu a luat parte Eduard Kokoitî, care a condus regiunea din 2001 și nu poate candida pentru un nou mandat.

Jurnalistul Oleg Kusov din Serviciul georgian al Europei Libere, redacția pentru Osetia de Sud, spune că pentru mulți, rezultatele sunt surprinzătoare. Jurnalistul spune că rezultatul votului „este senzațional” pentru că, în premieră, autoritățile ruse nu au reușit să-și impună candidatul, pe Bibilov.

Rezultatele preliminare arată că favoritul Moscovei a obținut numai în jur de 25 la sută din voturi, cu doar câteva sute de voturi mai mult decât candidata opoziției.

Alla Dzhioyeva a reușit să mobilizeze și să folosească votul de protest, crede jurnalistul Oleg Kusov:

„Au trecut trei ani de la războiul de cinci zile, iar capitala Țhinvali și întreaga regiune este în ruine. Nu s-a reconstruit nimic”.

Bugetul Osetiei de Sud este compus în cea mai mare parte din ajutoare rusești. Banii dispar, dar rezultate nu se văd.

Oleg Kusov crede că oamenii sunt nemulțumiți și față de Moscova pentru că nu verifică în ce mod sunt cheltuite resursele trimise în Osetia de Sud: „Au venit comisii de la Procuratura Generală, Curtea de Conturi, au verificat și nu au găsit nereguli. Însă oamenii văd că nu se face nimic”.

Potrivit autorităților electorale, la alegerile de duminică au participat 66 la sută din aproximativ 50 de mii de alegători, câți ar exista în Osetia de Sud. Autoritățile sud-osetine estimează numărul total al populației la 70 de mii, dar alte estimări spun că n-ar fi mai mare de 15 mii de oameni. Mulți au rămas numai în acte, dar în realitate s-ar fi mutat peste graniță, în Osetia de Nord din Federația Rusă.

Alipirea la Federația Rusă prin contopire cu Osetia de Nord a fost o temă majoră în campanie. Bibilov a spus că este o aspirație a Osetiei de Sud la care „nu se poate renunța”.

Toți candidații care au luat parte la scrutin fie împărtășesc părerea alipirii la Federația Rusă, fie pledează pentru independență. Nici unul nu vrea reintegrarea cu Georgia, după ce președintele Mihail Saakașvili a încercat să readucă regiunea cu forța sub controlul georgian în 2008.

„Fiecare politician, funcționar și om de rând din Osetia de Sud este pentru Rusia și împotriva Georgiei. Altfel nici nu poate fi”, spune jurnalistul serviciului georgian al Europei Libere, Oleg Kusov.

Alegerile de duminică, nici turul doi care va urma peste două săptămâni nu sunt recunoscute de Georgia și nici de cea mai mare parte a comunității internaționale, cu excepția Rusiei, a două țări sud-americane și a unei insule din Oceanul Pacific.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG