Linkuri accesibilitate

14.11 - București: Raportul de țară UE și reacțiile autorităților de la București


A. Năstase: „Pentru prima dată, România este tratată drept un partener credibil.”




14 noiembrie 2001

Actualitatea (Moderator : Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora.)

Raportul de țară UE și reacțiile autorităților de la București.

Reacţii pînă la un punct previzile ale mediului politic românesc la raportul Comisiei europene. Dacă exponenţii puterii savurează discret în special încurajările din raport, liderii opoziţiei selectează cu prioritate observatiile critice.

Raportul de ţară al Comisiei Europene a fost prezentat şi comentat de autorităţile române la modul superlativ. Încîntarea a fost cu greu mascată. Si doar pe ici pe colo s-a pomenit si de punctele considerate în continuare, de CE drept „critice”. Însuşi premierul Adrian Năstase a fost extrem de selectiv în enumerarea concluziilor CE. Mai exact, au fost înşiruite meritele actualului cabinet, progresele făcute şi aprecierea de care s-au bucurat acestea: toate purtînd marca „pentru prima data”.

A. Năstase: „Pentru prima dată, Romania se înscrie în rîndul ţărilor candidate care au înregistrat progrese semnificative în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Au fost evidenţiate progresele atît în ceea ce priveşte criteriile politice, cît şi cele economice.”

Dacă progresele obţinute în indeplinirea criteriilor politice au fost enumerate pe larg, interesant este că şi progresele economice, de fapt unul dintre punctele considerate a fi deficitare în raport, au fost prezentate de premier mai mult decît favorabil. În acest context, concluzia primului ministru se impunea de la sine :

A. Năstase: „Pentru prima dată sunt înregistrate progrese decisive în îndeplinirea criteriilor de aderare la EU. Pentru prima dată, Romania este tratată drept un partener credibil şi de discutii care odată asumîndu-şi obligaţii, le şi respectă.” […]

Raportul consemnează progresele reale pe care le-a facut România în ultimul an, dar într-un an nu poţi face schimbări spectaculoase, a declarat preşedintele Iliescu. O sintagma asemănătoare făcută în contextul prezentării, mai mult decît succinte a nerealizărilor semnalate de raport a folosit şi premierul Adrian Năstase:

A. Năstase: „Ştim că există încă probleme. Este criticată, spre exemplu, slaba capacitate administrativă şi insuficienta implementare a unei strategii sectoriale. În 11 luni, nu se poate transforma integral o economie.”

În repllică, Andrei Chiliman declară că progresele din acest moment nu ar fi putut fi posibile fără creşterea economică în registrată în 1999: „politica actuală a guvernului este să se prezinte toate lucrurile în roz. Tot ce face guvernul ăsta este roz, tot ce au făcut alţii înainte este în negru. Tot ce e bun este al lor, tot ce e rău, este al altora.”

Chiar şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda susţine că meritele actualei guvernări se datorează, în mare măsură progreselor făcute în timpul cabinetului Isarescu. Dar, spune Frunda, guvernul, în prezentarea raportului a ales din coşul cu mere, pe acela care i-a convenit şi l-a împachetat frumos.
XS
SM
MD
LG