Linkuri accesibilitate

De ce a plecat grupul „Dodon” din PCRM


Concurență, sau gelozie politică?



„Gelozie politică” - astfel definesc mai mulţi comentatori motivul pentru care Marc Tcaciuc ar fi împins spre ieşire câteva valuri consecutive de transfugi şi nicidecum presupusele divergenţe ideologice cu zişii „moldovenişti” naţionalişti. Analistul de la IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea este de părere că Dodon a devenit indezirabil pentru că râvnea cel puţin locul lui Tcaciuc, dacă nu cumva şi fotoliul lui Voronin. Opinii culese de Vasile Botnaru.

De ce a plecat grupul „Dodon” din PCRM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00
Link direct





Cornel Ciurea: „Este o luptă tradiţională pentru spaţiul oriental, din necesitatea de a te afla cât mai aproape de conducător, de rege, de ţar sau de preşedinte de partid. În această bătălie lui Marc Tcaciuc îi reuşeşte mai bine să ţină sub control comportamentul preşedintelui partidului şi din această cauză cei care sunt îndepărtaţi se simt frustraţi şi părăsesc câmpul luptei, aşa cum a făcut-o şi Dodon. Deci, cred că această idee de apropiere cât mai mare de preşedintele partidului determină în mare măsură plecările şi loialităţile în interiorul PCRM-ului. Ar mai fi şi o altă idee: Marc Tcaciuc este un lider fără şanse de a ajunge numărul unu în PCRM, cel puţin pe faţă şi este un fel de frate vitreg celorlalţi şi reuşeşte de minune să-i elimine pe cei, care ar fi putut într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat să devină persoane-cheie în interiorul PCRM-ului. Deci, Marc Tcaciuc are nevoie de Vladimir Voronin pentru a-l ţine în fotoliul de preşedinte şi pentru ca el să-şi asigure rolul de vioara a doua.”

*

Europa Liberă: Publicistul şi scriitorul Constantin Cheianu consideră că grupul Dodon s-a retras după ce s-a convins că nu are şanse să îl surclaseze pe Tcaciuc.

Constantin Cheianu: „Cred că la mijloc sunt două genuri de incompatibilităţi: incompatibilitate intelectuală şi pe de altă parte incompatibilitate psihologică. Marc Tcaciuc a citit cu totul alte cărţi decât colegii săi, el are o altă formaţie, una mai modernă, cunoaşte mecanisme mai subtile ale politicului decât ceilalţi colegi ai săi. Este într-un cuvânt un ideolog şi un politician de vocaţie. Mai puţin însă domnul Stepaniuc, de pildă, sau Dodon, sau acelaşi Marian Lupu. Cunoştinţele lui Tcaciuc l-au ajutat, şi talentul l-au ajutat de-a lungul anilor 2001-2009 să înregistreze o victorie după alta. Totodată, odată cu fiecare victorie se aduna frustrările la ceilalţi colegi ai săi, dar ei nu puteau să şi le manifeste în vreun fel pentru că Partidul Comunist era pe val. însă după 2009 ceva a început să nu mai funcţioneze bine în mecanismul lui Marc Tcaciuc şi acesta a fost motivul, care le-a permis lui iarăţi Marian Lupu, în primul rând, şi celor care l-au urmat, în sfârşit să-şi manifeste revolta, frustrările adunate de-a lungul anilor şi iată să prindă la curaj pentru a părăsi Partidul Comuniştilor. Dacă PCRM-ul ar fi înregistrat în continuare victorii datorate lui Tcaciuc ei rămâneau acolo, suportând în continuare aroganţa în creştere, pentru că şi acesta e un proces care s-a produs în paralel. Marc Tcaciuc a fost din ce în ce mai arogant şi asta s-a răsfrânt asupra colegilor săi. Acum ceea ce se întâmplă este o revoltă a mediocrilor împotriva unui talent obosit, care nu mai ghiceşte ce se întâmplă şi nu mai are soluţii salvatoare ca alte dăţi. Mediocrii în schimb acţionează cu mijloace mai brutale, dar oarecum mai eficiente.”

*

Europa Liberă: Redactorul şef al ziarului „Panorama”, Dumitru Ciubaşenco dezminte şi el versiunea, potrivit căreia Tcaciuc ar fi avut misiunea să fie sanitarul formaţiunii şi să elimine mereu potenţialele elemente naţionaliste.

Dumitru Ciubaşenco: „Eu nu cred că domnul Dodon a fost eliminat pentru că este un naţionalist. Să ne amintim că ultimele acţiuni de masă organizate de PCRM s-au desfăşurat sub steagurile lui Ştefan cel Mare şi sub lozinci moldoveneşti naţionaliste. Deci, ideologia a fost gândită anume de Marc Tcaciuc. Deci şi el şi Dodon sunt în acest sens naţionalişti moldoveni. Mai degrabă e vorba de concurenţă politică. Tcaciuc l-a „privatizat” pe Voronin şi îl păzeşte aşa cu vigilenţă şi stricteţe. Nu dă voie nimănui să se apropie de Voronin. Şi simţind că Dodon ar putea să facă acest lucru pur şi simpli l-a provocat la ieşire din partid.”*
XS
SM
MD
LG