Linkuri accesibilitate

Vedeta recentă şi impozitele


Nu există nici o lege în privinţa cîştigurilor obţinute de cîntăreţi la nunţi şi pesemne nici nu va fi în anii următori.




Am fost în această toamnă la o nuntă frumoasă. Iar un detaliu aparte, de neuitat, al petrecerii a fost prezenţa unei vedete recente, unei adevărate dive, care a fermecat nuntaşii cu melodii tulburătoare şi şlagăre impresionante. Cîntăreaţa avea o voce catifelată care a cucerit pe loc publicul petrecăreţ.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct


Mărturisesc că în viaţa de zi cu zi nu prea am ocazia să discut cu vedetele recente. Sînt un umil condeier, şi universul VIP-urilor îmi este inaccesibil. La nunta aceea însă m-am pomenit pentru cîteva minute alături de fermecătoarea interpretă şi am schimbat cîteva cuvinte. Din nefericire, scurta noastră discuţie a degenerat repede într-o polemică aprinsă.

Disensiunea a apărut în momentul în care am îndrăznit să presupun că miile de euro, pe care vedetele le cîştigă la nunţi şi cumetrii, sînt nişte venituri neimpozitate. Jovială şi zîmbitoare la început, vedeta a ripostat cu vehemenţă, mi-a vorbit despre cît de dificilă şi nobilă îi este meseria, că banii cîştigaţi de ea la nunţi nu sînt venituri, pentru că ea vine acolo la cererea nuntaşilor şi le produce o imensă bucurie, pentru că oboseşte enorm după nunţi şi cumetrii, iar în final cîntăreaţa m-a apostrofat caustic, zicîndu-mi că cetăţenii nu vor admite aşa ceva, şi dusă a fost.

Ideea de a impozita paralele făcute la nunţi de cîntăreţi nu e nouă. Ea a fost lansată mai demult de un fost premier şi recunosc că atunci mi s-a părut de-a dreptul năstruşnică. Acum nu mi se mai pare deşănţată. Şi iată de ce.

Să zicem că vedeta munceşte oficial la vreun Institut de Arte sau la vreo companie muzicală unde plăteşte impozite din salariul modest. Însă la nunţi ea câştigă, se ştie bine, sume exorbitante din care nu plăteşte un bănuţ. Situaţia ei nu e identică cu a mea. Pentru că eu plătesc impozite nu doar la locul de muncă principal, ci din toate colaborările mele. Şi iese că eu trebuie să plătesc impozite atunci cînd public un eseu într-o revistă, atunci cînd primesc un onorariu de 200 de lei, pe cînd vedeta, care face într-o seară sute de euro, nu plăteşte nimic. Pesemne pentru că face o muncă mult mai nobilă, mai dificilă.

Ştiu că am atins o problemă delicată şi insolubilă. Nu numai că vedetele mă vor face cu ou şi cu oţet. Ci şi oamenii simpli şi funcţionarii mă vor privi chiorîş. Toţi aceşti virtuali contestatari nu au de ce însă să se neliniştească. Nu există nici o lege în privinţa cîştigurilor obţinute de cîntăreţi la nunţi şi pesemne nici nu va fi în anii următori.
XS
SM
MD
LG