Linkuri accesibilitate

Un barometru de opinie pesimist


Șase din zece români se plîng că situația lor financiară este mai precară decît în urmă cu 12 luni.





Peste 40% dintre romani se asteapta la o inrautatire a situatiei lor financiare, in vreme ce mai mult de jumatate declara ca abia reusesc sa-si acopere cheltuielile curente.

Potrivit unui Barometru de Incredere al Consumatorului, făcut de GfK aprope un sfert dintre romani spun cau au datorii. Alte informatii arata ca in jur de jumatate de milion de romani au intirzieri majore la plata creditelor. Este vorba despre imprumuturile incurajate de banci in perioada 2006-2008, cind pentru cumpararea bunurilor de folosinta indelungata, creditele puteau fi facute cu buletinul, indiferent daca persoana care cerea bani avea sau nu venituri.

Studiul dat publicitatii de GfK scoate la iveala ca sase din zece romani se pling ca situatia lor financiara este mai precara decit in urma cu 12 luni. Doar 13% sunt optimisti, daca nu-i punem la socoteala si pe cei 40% care se asteapta ca lucrurile sa ramina asa cum sint in ceea ce-i priveste.

Mai mult de treisferturi dintre romani (77%) vorbesc despre regresul economiei autohtone in ultimul an, in conditiile in care numai 9% intrevad sansele unei cresteri.

Pesimismul romanilor poate fi descifrat insa si din statisticile referitoare la natalitate, fiindca anul acesta numarul nou-nascutilor a scazut in Romania cu 10% fata de 2010 si conform unui document al ONU, in aprilie 2011 s-au nascut cei mai putini copii din 1930 incoace, adica de cind exista o monitorizare oficiala a acestor informatii.

Este pentru prima data cind romanii sint cu adevarat ingrijorati in legatura cu viitorul lor, dar aceasta ingrijorare nu se transpune inca in initiative de vre-un fel, desi, de pilda, terenurile agricole sint in continuare parcelate, iar acest domeniu are un mare potential. In orice caz studiul GfK mai noteaza ca aproape 80% dintre romani se asteapta la cresterea somajului si trei sferturi estimeaza ca preturile se vor majora.
XS
SM
MD
LG